Hei!

Tällä kertaa haluan kertoa teille Warhammer fantasy roleplaysta, tämä nyt ei ole mikään uusin peli, mutta kenties kaikki eivät vielä tunne sitä . Ihan vain taustatiedoksi; olen  harrastanut pöytäroolipelejä yli kymmenen vuotta joten kokemusta erilaisista systeemeistä on jonkinverran. Warhammer tuo kuitenkin ainakin minulle aivan uuden pelityylin pöytään ja omalla kohdallani uuden systeemin omaksuminen kesti hetken. Pelasimme kyseistä roolipeliä ystäväpariskunnan kanssa useamman oikein hauskan session ja sen perusteella uskon pystyväni antamaan jonkinlaisen kuvan Warhammer roolipelistä teillekin!

Meillä oli käytössämme kuvan mukainen perussetti jolla pääsee oikein hienosti alkuun, sisältöä on koko rahan edestä eikä lisäosia ole pakko ostaa ihan heti. Suositeltavaa on kuitenkin hankkia Adventurers toolkit ja Game Master's Toolkit jossain vaiheessa peliä, sillä ensin mainittu tuo hahmoille lisää vähän kaikkea ja jälkimmäinen helpottaa GM:n työtä uusine vihuineen ja muine lisäsisältöineen. Toisaalta hyvällä mielikuvituksella varustettu pelinjohtaja pärjää kyllä hyvin tällä peruspaketillakin.

Hahmon luonti on aika erikoinen verrattuna perinteisempiin peleihin, aluksi valitset Career kortin (joita on ehkä miljoona) jonka perusteella alat väkertämään pikkuiselle hahmopaperille haluamiasi yksityikohtia. Hahmopaperi sisältää vain perustiedot, abilityt ja skillit, taistelussa käytettävät taidot tuleat esiin action kortteina, kuten yllä oleva kehno kuva omasta hahmostani näyttää. Itse valitsin careeriksi mercenaryn ja olinkin porukan tankki. Toinen naispelaajamme valitsi tulimaagin ja mieheni hullun zealotin. Porukka oli yllättävänkin tasapainoinen taistelussa. Varoitus: hahmonteon helppous saattaa aiheuttaa joillakin halua vaihtaa hahmoa parin session välein!

 

Kuva yllä esittelee pelin käyttämiä noppia jotka poikkeavat normaalisti käytettävistä aika paljon. Numeroiden sijasta tahkoille on piirretty kuvia jotka kaikki tarkoittavat eri asioita. Keltaiset nopat ovat skillinoppia joita saa heittoon luonnollisesti oman skillin verran. Sinisiä noppia saa heittoonsa skilliä tukevan abilityn verran. Violetit nopat kuvaavat teon vaikeutta ja pelinvetäjä saakin päättää näiden määrän heitossa. Valkoiset nopat ovat ns. onninoppia joilla voi buustata heittoaan, mustat nopat ajavat samaa asiaa esim. vihollisella. Punaiset ja vihreät nopat ovat erikoisempia, hahmolla on nimittäin alla olevan kuvan kaltainen stancemittari jonka mukaan voidaan vaihtaa heiton sinisiä noppia joko vihreiksi tai punaisiksi. Vihreä puoli tarkoittaa hahmon olevan hiukan rauhallisemmassa tilassa (conservative) ja punainen taas päinvastoin osoittaa hahmon olevan holtiton(reckless). Punaisella saa helpommin ekstra hyviä onnistumisia mutta samalla saa myös helpommin huonoja vaikutuksia (fatigue, stressi) ja vihreillä saa varmemmin perusonnistumisia ilman huonoja vaikutuksia. Asiaa on vaikea selittää joten täältä voit kokeilla heittoja ja nähdä selityksiä tuloksille.

Warhammeria voi pelata oikeastaan ihan samoin kuin tavallisempia roolipelejä, taistelua lukuunottamatta. Taistellessa hyödynnetään luonnollisesti edellä selitettyä noppasysteemiä, mutta myös mainitsemiani action kortteja. Näitä kortteja on hirveä määrä erilaisia; perus kortteja ja advanced kortteja. Kortteja saa hahmon careerin ja taitojen perusteella, ja niistä siis löytyy taistelussa käytettäviä toimintoja miekkailuun, magiaan, jousella ampumiseen jne. Korteilla on myös kaksi puolta, vihreä ja punainen. Kortin eripuolilla on hieman eri vaikutukset ja se, mitä puolta käytät on riippuvainen yllä olevasta stance mittarista, aivan kuten punaiset ja vihreät nopatkin. Warhammerissa action cardit korvaavat esim D&D:stä tutut magia listat ja taisteluskillilistat. Tämä on perus peleihin tottuneelle vähän vaikeaa omaksua(minulle ainakin) mutta esim. täydelliselle keltanokalle tämä systeemi voi hyvin olla selkeämpi oppia kun hahmon tiedot ja taidot ovat ykinkertaisesti koko ajan käsillä. kortit myös kertovat kuinka kauan pitää odottaa ennen kuin kyseistä taitoa voi käyttää uudestaan. Me laitoimme muistutukseksi käytetyn kortin päälle D6 nopan näyttämään kuinka monta kierrosta on odottelua jäljellä, peli itse Tarjoaa ns. tokeneita tähän tarkoitukseen.

Peli on varsin hauska kun siihen pääsee sisälle ja oppii säännöt(edes pinnallisesti). Laatikon huikea sisältö saattaa heittää varsin onnistuneen intimidate heiton ensikertalaiselle, mutta siitä pääsee kyllä yli kun tutkii aikansa kirjoja ja kortteja ja opettelee kaveriporukan kanssa pelaamaan ilman paineita. Voin suositella Warhammer Fantasy ropea oikeastaan kenelle tahansa fantsusta kiinnostuneelle, konkareille ja keltanokille. Jostain syystä kuitenkin koen, että rope-ummikoille tämä voisi olla enemmän kuin hyvä aloituspaketti roolipelien maailmaan.

Hyviä pelihetkiä!

Lisää aiheesta