Tehdään temput: Tony Hawk's Skateboarding

Toukokuussa vuonna 1968 kalifornialaiseen Hawkin perheeseen syntyi poika, joka kärsi elämänsä alkutaipaleella keskittymisvaikeuksista, hyperaktiivisuudesta ja turhautuneisuuden tunteista. Psykologisessa arviossa selvisi, että Tony-pojalla on todella korkea älykkyysosamäärä ja että rauhattomuus johtui patoutuneesta ylimääräisestä energiasta. Siirtäminen edistyneempien oppilaiden tunneille ja lopulta skeittausharrastuksen aloittaminen tarjosivat Tony Hawkille kanavan purkaa näitä tuntemuksia. Poika osoittautui lajissa lopulta niin lahjakkaaksi, että hän pääsi ammattilaisten sarjaan 14-vuotiaana ja pari vuotta myöhemmin maailmasta ei tahtonut enää löytää haastajaa. 25-vuotiaana Tony oli kisannut jo 103:ssa ammattilaiskilpailussa voittaen niistä 73.

Parhaiten mies kuitenkin tunnetaan varmasti tänä päivänä nimikkopelisarjastaan Tony Hawk Pro Skater. Alkuperäinen peli julkaistiin 1999 lähes kaikille sen aikaisille pelikonsoleille ja oli hitti jo syntyessään (Briteissä, Austraaliassa, Uudessa-Seelannissa ja joissakin osaa Eurooppaa se sai tosin nimen Tony Hawk's Skateboarding). Pelissä tarkoituksena on valita skeittaajahahmo kymmenen ammattilaisen joukosta ja ohjata hänet läpi kuuden kentän ja kolmen kilpailun, aina rullalautailun huipulle asti. Pelaaja suorittaa ohjaimen näppäinyhdistelmillä mitä monipuolisimpia flippejä, gräppejä ja grindejä, samalla yrittäen täyttää kentän valinnan yhteydessä ilmoitettuja tavoitteita. Näihin tehtäviin kuuluu esimerkiksi lounaspöytien grindaamista, laatikkopinojen kaatamista, huikeita piste-ennätyksiä ja piilotettuja videonauhoja. Suoritusten myötä hahmon ominaisuudet kasvavat ja mahdollistavat yhä uskomattomampia temppuja.

Tony Hawk Skateboarding on tehty juuri sopivasti kieli poskessa. Hahmot, laudat ja niiden sponsorit, skeittipuistot, sekä suurin osa tempuista on napattu suoraan oikeasta elämästä. Rampeista tapahtuvat valtaisat loikat, pudotukset ja veriset bailit, eli kaatumiset, on vedetty kuitenkin niin railakkaasti överiksi, että pelaaja ei voi olla hymyilemättä... paitsi kun tärkeässä kisassa tuomarien pistepotti vaihtuu asfaltti-ihottumaan.

Alkuperäisen Tony Hawk Skateboardingin jälkeen pelisarja nousi maailmanmaineeseen avustaen myös itse urheilua paremmin valtavirtaan. Menestyskonseptia alettiin valitettavasti lypsää hieman liian kiivaasti, joten kymmenen vuoden ja kolmentoista julkaistun pelin jälkeen sarja ei ollut enää entisensä. Tätä kirjoittaessa half pipen reunalta pilkistää kuitenkin valoa, sillä pitkään tauolla ollut pääsarja saa ihan tuota pikaa täysverisen jatko-osan, Tony Hawk's Pro Skater 5:n.

Oli sarjan tila tällä hetkellä mikä tahansa, tykkään itse palata aina aika-ajoin takaisin alkuperäisen Tony Hawk's Skateboardingin pariin ja kokea jälleen kerran sen hienon tunteen, kun vaikea skeittitemppu tai pitkä grindaus onnistuu. Tätä samaa fiilistä haluan jakaa Pelit.fi-lukijoille alkavan Let's Play-sarjan myötä, jossa on tarkoituksena kerätä kaikki pelin 30 videonauhaa ja 3 turnausmitalia. Ensimmäinen video ei herätä kauhean suurta toivoa tavaoitteesta, mutta kyllä tämä tästä (ehkä) paremmaksi menee...

Osa 2:

Osa 3:

Lisää aiheesta