Afrika/Hakuna Matata

Artikkeli on luettavissa Pelit.fi:ssä 8.1.2009.

www.jp.playstation.com

Safarisimulaattori Afrika (Hakuna Matata) on julkaistu toistaiseksi vain Aasiassa. Persoonallinen kuvaussimulaattori oli pakko hankkia importtina, sillä eurojulkaisusta liikkuu vasta huhuja.

On vaikea keksiä syytä olla julkaisematta Afrikaa näillä lakeuksilla. Miljoonahittiä Afrikasta tuskin tulisi, mutta valokuvaus olisi tervetullutta vaihtelua genretarjontaan. Jos ideaa hieman kehittelisi Beyond the Evilin (Pelit 1/04, 89 pistettä) tarinallisempaan suuntaan, valokuvauspelit voisivat jopa olla hiekkalaatikkopelien seuraava kehitysaskel.

Afrika on valokuvaussimulaattori, jossa pitää valita oikea runko, objektiivi, valotusarvot ja rajaukset. Tehtävänä on napata mahdollisimman näyttävä kuva vaikkapa hyökkäävästä gepardista. Otoksen sommittelu, kuvakulma ja etäisyys tietenkin ratkaisevat lopputuloksen arvon.

Pelihahmo on nuori amerikkalainen valokuvaaja, jonka kuskina toimii paikallisen seuran musta mies. Lisäksi telttaleirissä on ranskalaishemmo, josta ei ole suuremmin apua, jos ei haittaakaan. Niin kuin ei ranskalaisista yleensäkään.

Kuljettaja vie kuvaajan kuvauspaikoille. Matkan aikana voi ottaa valokuvia tai katsella maisemia kiikarilla.

Afrika on äärimmäisen hyväntuulinen ja sympaattinen peli. Eläimiä ei voi tappaa eikä edes kunnolla härnätä.

Pelaaminen on paljolti hiipimistä, puskissa kykkimistä ja odottelua. Se voi kuulostaa tylsältä, muttei ole. Mitä enemmän vaivaa kuvan saamiseksi näkee, sitä nautinnollisempaa onnistuneen foton näppääminen on. Täydellisyyttä tavoitteleva zenimäinen fiilis luo puuhaan rauhallisen hengen.

Kuvaaminen ei ole pelkkää haahuilua. Päämajan läppäriin tulee sähköpostilla kuvatilaus. Tässä vaiheessa kielitaidon puute hieman harmittaa, mutta onneksi kuvapyyntöä havainnollistetaan graafisesti. Muutoin pelaaminen on helppoa ja kontrollit löytyvät terveellä järjellä puolessa tunnissa. Keksintö nimeltään internet auttaa äärimmäisessä hädässä kielipuolipotilasta.

Läppärissä on myös tietopankki afrikkalaisesta luonnosta, ja sinne voi kopioida omat kuvat kamerasta. Kuvista saaduilla rahoilla voi hankkia parempaa kuvauskalustoa. Jostakin kumman syystä tekniikka suosii Sony-tuotemerkkiä.

Valokuvauspelissä graafinen toteutus on oleellinen juttu. Fotorealismista ei kannata puhua, mutta hyvältä Afrika näyttää, melkein kuin luontodokumentilta. Eläimet käyttäytyvät aidon oloisesti ja alue on vaikuttavan laaja.

Afrika on nautinnollinen ja sympaattinen kokemus, jopa hellä. Harvoin pahuus on näin kaukana pelaajasta: kuljetaan pitkin savannia kuvaamassa. Siinä kaikki.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…