Empire Earth 3

www.empireearth.com

Empire Earth -sarjan kolmannessa osassa ei enää ratkota tarinavetoista kampanjaa, vaan vallataan koko maailma. Maapallo on jaettu viiteenkymmeneen palaseen, joista kilpailevat Kaukoitä, läntinen maailma ja Lähi-itä. Ne ovat kaikki täysin erilaisia. Länsi luottaa vahvoihin mutta kalliisiin yksiköihin, Lähi-itä käy sissisotaa ja Kaukoitä tuottaa paljon halpaa jalkaväkeä.

Karttaosuudella peli toimii samaan malliin kuin Total War tai Risk. Uusia alueita valloitetaan ja armeijoita rakennetaan. Alueen voi määrätä joko ylläpitämään armeijaa tai sitten tuottamaan rahaa, valtaa tai tutkimuspisteitä. Tutkimuspisteet ovat erityisen arvokkaita, koska niiden avulla pystyy etenemään seuraavalle aikakaudelle. Antiikin ajoista aloitetaan ja tulevaisuuden maisemissa lopetetaan.

Hyökkäyksessä vieraalle alueelle peli muuttuu perinteiseksi tosiaikastrategiaksi, jossa rakennetaan kyliä ja hankitaan sotilaita. Pääpaino on sotimisessa, sillä resurssien keräystä on rankasti yksinkertaistettu. Enää ei kerätä viljaa pelloilta tai puuta metsistä, sillä pelkkä raha ja yksi yleisraaka-aine riittävät. Näillä resursseilla kasataan talot ja koulutetaan sotilaat, jotka vaihtelevat aikakauden mukaan. Alussa on käytössä vain miekoin ja jousin varustettuja heppuja, mutta varsin nopeasti taistelukentälle saapuvat tykit ja tuliaseet. Vielä suurempi mullistus tapahtuu modernilla kaudella, kun hevoset korvataan tankeilla ja ohjusiskut tulevat mahdollisiksi. Tulevaisuuden mittelöissä kehitystahti pysyy yhtä kiivaana, sillä niissä mechi-robot ja plasmatykit jylläävät.

Taisteluissa on päämääränä suostutella alueen muut heimot puolelleen, jolloin alueen saa itselleen. Tässä voi käyttää apuna joko lahjuksia tai miekkaa, mutta yleensä rauhanomaiset keinot ovat parhaat, koska jatkossa heimot auttavat puolustuksessa. Heimot voivat antaa pelaajalle erilaisia tehtäviä, jotka suorittamalla ansaitsee heidän luottamuksensa. Nämä tehtävät tekevät jokaisesta valloituskeikasta hyvin erilaisen. Joskus joutuu torjumaan useiden rosvojoukkojen hyökkäykset, toisinaan riittää tietyn rahasumman tienaaminen. Taistelun päätyttyä ei onneksi joudu rakentamaan ihan kaikkea uudestaan, sillä paikan rakennukset säilyvät entisellään. Tästä on suunnattomasti apua silloin, kun joku toinen kansa päättää hyökätä samalle alueelle. Tällöin valloittajat saavat vastaansa jo täysin valmiin kaupungin täynnä sotaväkeä.

Empire Earth 3:n kampanjassa on uutta, mutta muuten peli tuntuu vanhanaikaiselta. Grafiikka ei ole nykypäivän tasoa, ja taisteluissa ei pysty juurikaan taktikoimaan. Tekoälykin tuntui typerältä, mutta siihen saattaa olla syynä pelaamani varhainen versio. Tekoälystä ja muustakin saa lopullisen kuvan vasta marraskuun puolivälissä, jolloin Empire Earth 3 ilmestyy.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…