Europa Universalis: Rome

Artikkeli on luettavissa 4.6.2008.

Europa Universalis: Rome

www.paradoxplaza.com/rome

Pelit pelasi -logo

Otto, samalle sivulle Simon the Sorcererin kanssa

Kiltit keltit ja roomalaiset

Makedonian suuri poika Aleksanteri katseli itään: aurinko nousi Seleukidien valtakunnan suunnasta. Sieltä oli kaima aikanaan vallannut Makedonian rautanyrkin alle, sinne pitäisi nyt viedä uudestaan kreikkalaista sivistystä.

Helppoa se ei olisi, sillä Makedonia on vain yksi valtio kymmenien muiden joukossa, eikä edes kovin vahva. Onneksi apuna on kuiskutteleva ääni, joka kertoo, kuinka valtiota johdetaan. Vaikka harmaata eminenssiä ei näy, eikä se tiettävästi palvele Aleksanterin sukua, vaan ainoastaan valtiota, ideat kuulostavat hyviltä, ja Aleksanteri päätti noudattaa äänen neuvoja.

Vihjeiden mukaan hän vahvisti kauppasopimuksia ja laajensi armeijaa. Ensimmäisenä maalina olisi Epeiros, kun kuningas Pyrrhoksesta aika jättäisi. Kohtalo sotki kuitenkin suunnitelmat ja pohjoisrajalta alkoi tulvia barbaareita. Pitkän barbaarisodan seurauksena Makedonia sai asutettua pari barbaarien maata. Niiden vihamielisin väestö oli jäänyt kreikkalaisen teräksen alle.

Hallinnon ohessa ääni kertoi myös, kuinka omalle kansalle voidaan valita erilaisia ideoita, sen teknologiaa kehittää, ja kuinka diplomatia sujuu. Alueet tarvitsevat kuvernöörejä, armeijat kenraaleita ja diplomatia lähettiläitä, mutta siinäkin on pulmansa. Ovatko etenkään muiden sukujen edustajat lojaaleita hallitsijalle tai edes valtiolle? Entäpä korruption kaikkialle tunkeva pää? Entä miten alaisten ominaisuudet vaikuttavat: voiko lepraan sairastunutta lähettää diplomaatiksi?

Kesken pohdintojen ja oman dynastian turvaamisen vaatiman ahkeran lasten siittämisen, koitti aika ottaa ensimmäiset askeleet kuuluisan edeltäjän jalanjäljissä. Illyria oli sisällissodassa ja nyt olisi tilaisuus vallata siltä maa-alueet, kuten ääni käski. Valitettavasti Tylliksen valtakunta oli Illyrian liittolainen, ja Pergamon ja Spartan liittolaisuudesta huolimatta sodasta tuli mielettömyyttä. Bonuksena kenraali Chremonides menetti uskollisuutensa eikä suostu eroamaan tehtävästään, mutta ei tosin myöskään kapinoi.

Puolet Illyriasta ja koko Tyllis päätyivät Makedonialle, mutta kokonainen sukupolvi kaatui taistelukentällä, joten miesreservi on nollassa ja talous kuralla. Kenraali Chremonides on edelleen täysin epälojaali, joten kenraalille uskollisen armeijan kapina on vain ajan kysymys. Aleksanteri haroi hiuksiaan ja mietiskeli, onkohan tuo ääni aina oikeassa. Nytkin se väittää, että maisemat ovat kauniita, käyttöliittymä toimivaa ja yhtään bugia ei ole tullut vastaan. Se ei voi pitää paikkaansa, senhän kertovat jo perinteet! Lienee syytä uhrata Zeukselle ja seurailla Makedonian kehitystä myöhemmin lisää jahka laaja kokonaisuus pysyy tarpeeksi hyvin hanskassa.

Riku Neuvonen

EURome1

Kenraali Chremonides on menettänyt uskollisuutensa valtiota kohtaan. Kaikki pelihahmot ovat uskollisia valtiota kohtaan, ja jos uskollisuus tippuu nollaan, on seurauksena kapina. Tyypit myös kilpailevat keskenään, johon Rooman tasavallan koko poliittinen järjestelmä perustui.

EURome2

Jokaisesta pelihahmosta on sukupuun näyttävä taulu. Ohessa myös ominaisuudet ja muut tiedot. Toisin kuin Crusader Kingsissä ei pelaaja ole vastuussa suvusta vaan valtakunnasta, mutta sukujen välinen kiistely voi heikentää valtakuntaa. Kannattaa siis veikata voittajaa.

EURome3

Makedonian valtakunta diplomatian värein. Laajentaminen on ollut voimakasta. Yleisesti peli näyttää reilusti kauniimmalta kuin EU3 ja vaikuttaa muutenkin valmiilta.

PC

Ilmestyi

huhtikuussa

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…