Far Cry 2

http://farcry.us.ubi.com

Crysis on Far Cryn jatko-osa hengessä, vaan ei nimessä, sillä todellinen Far Cry 2 on vasta tulossa. Yksi menolippu Afrikkaan, kiitos!

Far Cryn alkuperäinen tekijätiimi Crytek ei ole enää aikoihin ollut tekemisissä rakkaan esikoispelinsä kanssa. Far Cry ei kuitenkaan kuollut, vaikka Crytekin pojat poistuivat kuvioista, sillä kustannusyhtiö Ubisoft omistaa kaikki oikeudet pelisarjaan. Ubisoftin käsissä Far Cry taantui suppeaan putkeen ahdetuksi konsoliräiskinnäksi, jossa leikittiin mutanttivoimilla.

Konsoleille ilmestyneet Far Cryt Instincts, Predator, Evolution ja Vengeance olivat lopulta vain kalpeita aavistuksia Crytekin alkuperäisestä visiosta. Ubisoft otti opikseen: puolivillaisten konsoliväännösten jälkeen Far Cry 2 tehtäisiin kunnolla ja viimeisimmän PC-raudan ehdoilla.

Koska Crytek ei Far Cry 2:n puikoissa ollut mahdollinen, Ubisoft päätyi seuraavaksi parhaaseen vaihtoehtoon: Clint Hockingiin. Hockingista Far Cry 2 sai pääsuunnittelijakseen miehen, joka loi uraauurtavan Splinter Cellin ja uudisti sen loisteliaalla Splinter Cell: Chaos Theoryllä. Ubisoftin Montrealin osastolla vaikuttavan Clint Hockingin arvot ovat muutenkin kohdallaan, sillä hän listaa kaikkien aikojen suosikkipelikseen System Shock 2:n. Ei siis mikään turha ukko!

Rohkeuden puutteesta Clint Hockingia ei voi ainakaan syyttää, sillä hän on hankkiutunut ennakkoluulottomasti eroon lähes kaikesta Far Cryn menneisyyteen liittyvästä painolastista. Poissa ovat mutantit, Tyynenmeren miljöö ja yrmeä päähenkilö Jack Carver. Kaikkein olennaisimman osan Far Cryn hengestä Hocking tiivistää sissitaisteluun ja kuvankauniisiin maisemiin. Maisemat saadaan Keski-Afrikan savanneilta. Se on loistava valinta, sillä Afrikkaa on hyödynnetty tietokonepelien tapahtumapaikkana häpeällisen vähän.

Far Cry 2:n pelimaailma on 50 neliökilometrin kokoinen kaistale kauneinta koskematonta luontoa mitä Afrikasta löytyy. Yhtenäiseen avoimeen pelialueeseen päätyminen on ratkaisuna kerrassaan järkevä, sillä tiukasti rajattu putkijuoksu kaukaisuuteen levittäytyvällä savannilla olisi yksinkertaisesti typerää. Savannin ohella Far Cry 2:n pelialue käsittää kyliä, jokisuistoja, viidakkoa ja rutiköyhää hökkelislummia.

Pelin rakenne muodostuu tehtävistä, joita päähenkilö suorittaa erilaisten aseellisten ryhmien nimissä. Tehtävien päämäärät saattavat olla melko suoraviivaisia: pelaajan on esimerkiksi tuhottava vihollisleirin polttoainevarasto. Haaste syntyy siitä, että mitään ei anneta valmiina. Pelkkä matkan taittaminen voi osoittautua seikkailuksi, jos kohde on kilometrien päässä ja pelaaja liikkuu jalan. Ajoneuvon varastaminen lähimmästä kylästä herättää taatusti pahaa verta.

Raskaasti vartioidun polttoainevaraston räjäyttäminen ei sekään ole mikään läpihuutojuttu. Suurta vihollisjoukkoa on pakko harventaa kavalilla sissitaktiikoilla ennen kuin on toivoakaan selviytyä avoimesta rynnäköstä. Maastopalojen sytyttäminen on yksi keino aiheuttaa vihollisrivejä murtavaa kaaosta, sillä tuli todellakin leviää rutikuivassa heinikossa, vieläpä tuulensuuntaisesti! Liekinheitin onkin savannin pelottavimpia aseita.

Tekoäly reagoi dynaamisesti tilanteisiin. Tulipaloja paetaan, haavoittuneita autetaan ja joukkueenjohtajan kuolema laskee taistelutahtoa. Tekoälyn kolttosten ohella toimintaan saadaan vinkeää arvaamattomuutta aseiden toimintahäiriöistä. Mitä enemmän ja pahemmissa paikoissa asetta on käytetty, sitä alttiimpi se on häiriölle. Toiset aseet ovat kestävämpiä kuin toiset, ja AK-47 on kaikkein kestävin.

Tulitaistelussa sattuu ja tapahtuu, eikä pahimpia vammoja voi kuitata pelkällä pusikossa huokailulla. Kenttälääketiede on kerrassaan tylyä: omaan lihaan uponnut luoti kaivetaan puukolla ulos. Auts!

Clint Hockingin mukaan Far Cry 2 on peli, jolla Ubisoft aikoo luoda imagoa PC-pelaamisen kärkifirmana. Se näkyy toteutuksessa, jossa tavoitellaan parasta, mihin nykyisellä tekniikalla pystytään. Niinpä Far Cry 2:n suurta pelialuetta elävöitetään dynaamisilla vuorokaudenaikojen vaihtelulla ja muuttuvilla säätiloilla. Säänmuutokset eivät näy pelkästään taivaalle kerääntyvinä pilvinä ja sadekuuroina, sillä pelimaailmassa puhaltaa myös tuuli, joka saa heinikon ja puut huojumaan. Kovimmat puhurit nostavat ilmaan hiekkapölyä ja jopa katkovat lehtiä ja oksia puista.

Afrikkalaista kasvillisuutta mallintava Real Tree -teknologia on Hockingin todellinen ylpeyden aihe. "Real Treen avulla kaikki pelin puut ovat täysin dynaamisia ja proseduaalisia", Hocking selittää. "Selkokielellä se tarkoittaa, että jokaisesta puusta voi katkaista jokaisen oksan ja lehden."

Vaikka teknisten hienouksien ei pitäisi olla mikään itseisarvo, lopputulokselle on pakko antaa propsit. Far Cry 2:n varhainen kehitysversio suoltaa ruudulle komeimpia maisemia, joita peleissä on kuuna päivänä nähty. Jos näin komean teknologiademon ympärille saadaan toteutettua edes puoliksi yhtä hyvä peli, koossa on melkoinen räiskintäpaketti. Puolen vuoden kuluessa se nähdään.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…