iRacing.com Motorsport Simulations

www.iracing.com

iRacing on maailman paras autopeli, jota pelataan PC:llä internetissä. Se syö rahaa kuin jenkkirassi bensiiniä, eikä se ole oikeastaan vielä valmiskaan.

iRacing mallintaa autourheilumaailmasta paitsi ajofysiikan myös kuskien urakehityksen. Koukkuna ovat netissä pyörivät luokkiin jaetut kilpasarjat, joissa palkitaan hyvin ajamisesta ja rangaistaan töppäilystä. Pelin taustalla on raskaan sarjan tekijä: legendaarisen Papyrus-pelistudion Dave Kaemmer. Miehen ansioluettelo kattaa sellaisia ajosimuja kuin Grand Prix Legends ja Nascar Racing -pelisarja.

Netissä taukoamatta pyörivä ajosimumaailman massiivimoninpeli pitää kirjaa tilastoista, pelaajan urasta ja tekemisistä radalla. Kuskin tasoa mitataan rating-arvolla, joka muuttuu suoritusten myötä. Kolarointi, ajovirheet tai mutkien oikominen laskevat ratingiä, hyvät sijoitukset ja puhtaat kilpailut nostavat sitä. Yhtä rataa ajetaan viikon ajan, jolloin aika-ajon voi käydä ajamassa vaikka maanantaina ja kisan perjantaina. Kisoihin saa osallistua viikon aikana niin monta kertaa kuin haluaa, ja pistepotti karttuu suoritusten keskiarvopisteillä.

Alussa pelaaja koluaa rookie-autoilla aladivaria ja ajan kanssa ovet aukeavat ylempiin sarjoihin. Ideana on kisaamisen palkitsevuus: aloittelevat kuskit törppöilevät keskenään hakien rajojaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Kun mennään kovaa ammattilaistasolla, amatöörimäisiin virheisiin ei sorruta, ja oikeasti paras kuski voittaa.

Autoluokat ovat eurooppalaisille outoja. Jenkkilässä ne tunnetaan nousuluokkina matkalla autourheiluammattilaisuuteen. Täysiveristä Nextel Cupin Nascaria tai Champ Caria ei pääse ajamaan, ainakaan vielä. Uusia autoluokkia ja ratoja julkaistaan kaiken aikaa.

Ratavalikoima on sekoitus ovaaleita ja moottoriratoja. 3D-lasertekniikalla skannatut radat ovat parasta, mitä on koskaan missään ajopelissä nähty. Suurimmat pomput jarrutuspaikoissa on pakko kiertää, vaikka ne teoriassa olisivat juuri optimiajolinjalla. Kerrankin ymmärtää mitä kuskit tarkoittavat valittaessaan radan röykkyisyydestä, sillä kahta täysin identtistä kierrosta on äärimmäisen vaikea ajaa.

20 taalan kuukausimaksulla saa käyttöönsä muutaman radan ja pari autoa. Uudet radat ja autot kustantavat kertaluonteisesti 15–25 taalaa kappaleelta. Näin hyvin toteutetusta sisällöstä hinta on varsin kohtuullinen.

iRacing julkaistiin elokuussa, ja mörppiperinteen mukaisesti elinkaaren alkumetreillä siinä on vielä puutteita. Toisaalta jo tässä vaiheessa iRacing täyttää aika lailla kaikki odotukseni. Tinkimätön realismi, yksityiskohtaiset radat sekä täydellisesti toimiva nettipeli tekevät minusta onnellisen miehen. Annamme iRacingin silti vielä hetken kypsyä, ennen kuin palaamme asiaan kuminkäryisen arvostelun kanssa.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 1.12.2008.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…