LittleBigPlanet

www.littlebigplanet.com

Jos Sonyn suunnitelmat toteutuvat, historia muistaa PS3:n Little Big Planetin ansiosta.

Yhteisön luominen ei ole helppoa. Media Moleculen tasoloikkaohjelmalelu Little Big Planetin idea perustuu siihen, että ihmiset innostuvat puuhaamaan pelin parissa vuosia. Lähtökohta ainakin on lupaava.

Little Big Planet ei ole pelkkä tasoloikka, vaan myös täysverinen pelintekotyökalu. Syötävän söpöistä räsynukeista ja askarteluhuoneesta löytyvistä pahvipaloista, puulevyistä, pullonkorkeista, pumpulipalloista ja kiintolevyn valokuvista kootaan kimppapelattavia tasoloikkaratoja. Kenttien väsääminen on kuin peli itsessään, sillä kaikki tapahtuu tosiajassa. Heti kun tikapuut on laitettu ruudulle, niille voi kiivetä. Ladattuja kenttiä voi muokata edelleen, ellei tekijä ole erikseen lukinnut niitä.

Kentät lähetetään muiden iloksi imuroitavaksi ilmaiseen nettipalveluun, jossa kenttiä voi pisteyttää ja rankata arvosanojen mukaan. Media Molecule on jopa heilutellut sellaista porkkanaa, että kovimmat kentäntekijänerot saisivat puuhasta palkkaa, jos tasot päätyvät kaupallisiin kenttäpaketteihin.

Hahmot osaavat loikkia ja tarttua kaikkeen mahdolliseen, jopa muodostaa ukkelista roikkumalla räsynukkeketjun. Kerralla mukaan mahtuu yhdestä neljään hahmoa, joko samalla koneella tai netissä.

Puzzlet perustuvat fysiikkamoottorilla leikkimiseen ja pelaajien väliseen yhteistyöhön. Ukot voivat esimerkiksi hypätä laskusillan laskevaan köyteen roikkumaan. Yhden räsynuken massa ei riitä vetämään siltaa alas, mutta kolmen kyllä. Sen jälkeen onkin kiire päästää irti ja ravata rampille, ennen kuin silta nousee ylös.

Liike-energiaa hyödynnetään pomotaisteluissa. Yksi tönii ylhäältä tukkeja alas muiden ampuessa keinulaudalla tukit pomohirviön niskaan. Jos yksi ukko loikkaa, isku on kevyempi kuin kolmen räsyukon yhteispomppu. Massan lisäksi esineillä on myös nostovoimaa.

Riippumatta pelin menestyksestä LittleBigPlanetin askartelukerhomainen grafiikka ja idea pelaajayhteisöstä saa taatusti jäljittelijöitä. Jos Sonyn markkinapuheita uskoo, Little Big Planet nousee ilmiöksi, joka määrittää PS3:n vuosikymmenien päästä. Haave voi hyvinkin toteutua.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 3.11.2008.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…