NHL 10

nhl.easports.com

NHL 10 pyrkii tavoittamaan jääkiekon syvimmän olemuksen korostamalla fyysistä peliä. Laitakahinat, maalinedustan torikokoukset ja nyrkkitappelut ovat lätkäjätkien arkipäivää, joten idea on perusteltu.

Ennakon perusteella NHL 10 suorastaan hemmottelee pitkä päätyyn ja perään -koulukunnan miehiä. Laitaväännössä kiekonriistoa voi yrittää litistämällä vastustajan laitaa vasten ja sohimalla kumisuikulaa miekkosen jaloista. Parhaassa tapauksessa pelikaveri saapuu avuksi, jolloin toinen voi huolehtia limpun kaivamisesta toisen keskittyessä vastustajan halailuun. Laitaa vasten taklattu äijäkään ei ole avuton, vaan hän voi yrittää potkia kiekkoa väljemmille vesille.

Vihellyksen jälkeen voi ärsyttää vastapelaajia, jotka antavat samalla mitalla takaisin. Se ei tosin maksa vaivaa, sillä jälkipelistä palkittiin jäähyllä aina yksi mies kummastakin joukkueesta. 4 vs. 4 -spesialistit tosin voivat torikokouksilla hakea haluamiaan erikoistilanteita. Nyrkkitappelut on kuvattu pelaajan näkökulmasta, ja lyöminen hoituu oikealla tatilla. Turpakäräjistä ei selviä voittajana enää satunnaisella nappien hakkaamisella, eikä väistöliikkeille sovi viitata pelihanskalla.

Uusi pelikausi ei ole pelkkää rymistelyä. Syöttösysteemi on kokenut rajun kasvojenkohotuksen, sillä passeja voi jaella täysin manuaalisesti. Syöttösuunnat määritellään vasemmalla tatilla ja lätty lähtee lavasta sitä lujempaa, mitä pitempään syöttönappia painaa. Uudistus poikii aiempaa enemmän harhasyöttöjä, sillä tiukoissa tilanteissa passit karkailevat helposti päin seiniä. Passeja voi heitellä vauhdissa olevalle pelikaverille sopivasti eteen tai käyttää kaukalon laitaa hyväkseen. Koska syötöt eivät napsu automaattisesti lapaan, pelikin suoraviivaistuu.

Edellisversiossa verenpainetta kohottanutta mailannostelua voi suitsia erillisellä sliderilla. Tuomarit reagoivat herkästi mailalla huitomisiin, joten puolustaessa joutuu turvautumaan myös muihin keinoihin. Hyökkäyspäässä kepit saavat tosin heilua korkealla, sillä äijät yrittävät takoa kiekkoa rysään myös ilmasta. Lukuisista pikku-uudistuksista mieleen jäivät myös matsin aikana syntyvät nirhaumat. Valmentaja joutuu päättämään, kannattaako sormensa vääntänyttä huippumiestä säästellä loppuhetkille vai pitää oikean loukkaantumisen riskillä jäällä.

Eurooppalaiset huippuliigat tekevät SM-liigan johdolla näyttävän paluun, sillä tutuilla joukkueilla voi tahkota kokonaisia kausia pelkkien turnausten sijaan. Myös Be a Pro ja NHL:ään keskittyvä kausipeli ovat saaneet lisää lihaa luiden ympärille. Pudotuspelitunnelmaan pääsee parissakin uudessa pelimuodossa, jotka tosin vaikuttivat kertakäyttöhuvilta.

Olen vuosia vannonut kilpailevan pelisarjan nimeen, mutta NHL 10:n harvinaisen valmiilta vaikuttanut ennakkoversio pääsi yllättämään puun takaa. Luvassa on mielenkiintoinen lätkäpelisyksy, kun NHL 10 ja NHL 2K10 ilmestyvät syyskuussa.

Artikkeli on luettavissa www.pelit.fi:ssä 30.9.2009.

Tulipahan masentavia uutisia kesän lopulla. Juuri kun kuviteltiin, että pelimyynti tuskin pienenee, kun ihmiset joka tapauksessa haluavat viihtyä kotona, tuli romahdus.

Yhdysvalloissa pelien vähittäismyynti laski heinäkuussa 29 prosenttia edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Vuositasolla lasku oli 14 prosenttia. Pahiten kärsi laitemyynti, laskua oli peräti 37 prosenttia.

Isossa-Britanniassa vähittäismyynti laski 20 prosenttia, minkä seurauksena Saksasta tuli Euroopan suurin videopelimarkkina. Portugalilla ja Ruotsilla menee hyvin, Ranska ja Espanja laskivat. Suomessa lasku oli noin 9 prosenttia kuuden ensimmäisen kuukauden aikana.

Osittain laskua selittää se, että viime vuosi oli kaikkien aikojen paras vuosi. Markkinoilla vetivät muun muassa megahitit GTA IV, Wii Fit ja Age of Conan. Tänä vuonna Suomessa vetonauloja ovat olleet Singstarit, Guitar Herot ja Sims 3, mutta edellisvuoden lukuihin ei päästy.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että pelitaloilla ei enää mene hyvin. Pelien tekemisen kustannukset nousevat koko ajan, kehityskustannukset ovat nyt 10 kertaa enemmän kuin PS2:lla ja 20–50 kertaa enemmän kuin PS1:llä. Entinen SCEEn johtaja, nykyisin eri pelialan yritysten hallituksissa työskentelevä Chris Deering perää pelitaloilta kustannussäästöjä. Hänen mukaansa pelin pitäisi maksaa vähintään 70 puntaa eli runsas 80 euroa, jotta pelitalojen tuotot pysyisivät samalla tasolla kuin 10 vuotta sitten. Nyt hinnat pyörivät 50 punnan tienoilla, eivätkä kuluttajat halua maksaa enempää. Osa on jo siirtynyt käytettyihin peleihin ja pelien vuokraamiseen.

Tänä vuonna on myös luvassa entistä vähemmän pelejä. Massaan hukkumisen pelosta monet pelitalot ovat siirtäneet AAA-luokan pelinsä ensi vuoteen. Tämän kohtalon kokivat muun muassa Alan Wake, Bioshock 2, Starcraft 2 ja Splinter Cell: Conviction. Myöskään minkäänlaisia hintakilpailuja tai pelialennusmyyntejä on turha ennen joulua odotella.

Vähittäiskaupan tilastoissa ei kuitenkaan (vielä) oteta lainkaan huomioon digitaalista jakelua. Konsolien pikkupelikaupat pyörivät netissä yhä kiihtyvällä vauhdilla ja pikkurahalla, PC-puolella siirtyminen digitaaliseen jakeluun kiihtyy ja kiihtyy. Voikin kysyä, onko pelimyynti ihan oikeasti laskenut, vai onko se vain siirtynyt verkkoon ja divareihin? Vuonna 2009 ihmiset nimittäin pelaavat enemmän kuin koskaan.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…