Orange Box (PC)

orange.half-life2.com

Hauskasti nimetty Orange Box on peliviihteen runsaudensarvi. Paketin selkärangan muodostavat Half-Life 2 ja sen kaksi ensimmäistä lisäosaa. Ne kuuluisivat jo yksinään räiskintäpelaajan yleissivistykseen, mutta niiden lisäksi oranssilaatikkoon on pakattu oheispelit Portal ja Team Fortress 2. Sanokaa jäähyväiset vapaa-ajalle!

Half-Life 2 on jatko-osa, joka seisoo omilla jaloillaan. Tiedemies Gordon Freeman herää kymmenen vuoden ruususen unesta uuteen uljaaseen maailmaan. Mikään ei ole niin kuin ennen, sillä Freemanin poissa ollessa maapallo on lyöty ennätyslyhyessä seitsemän tunnin sodassa. Miehittäjät esiintyvät ihmiskunnan parasta ajattelevina hyväntekijöinä, mutta todellisuudessa kehityksen rattaat jauhavat ihmiskuntaa kohti vääjäämätöntä perikatoa. Gordon Freemanin määränpää on itäeurooppalainen Kaupunki 17. Ennen kuin miehitysvalta voidaan kaataa, on kaadettava sen väkevin symboli, kilometrejä korkea rakennelma Kaupunki 17:n keskellä.

 Vuonna 2005 PC:lle ilmestynyt Half-Life 2 (Pelit 11/05, 96 pistettä) on aikakautemme hallituimpia peliteoksia. Pelin jokainen yksityiskohta ja kohtaus on tarkkaan harkittu. Vakuuttavin kaikista on itse tapahtumapaikka, Kaupunki 17. Ankeat vuokrakasarmit ja sosialistisen realismin ihanteita noudattavat teollisuuskombinaatit ovat puistattavan täydellinen miljöö muukalaisorjuuttajien luomalle valvontayhteiskunnalle. Vastarinta on ainoa vaihtoehto.

Half-Life 2 päättyy cliffhangeriin, mutta tarina jatkuu lisäosissa. Ensimmäinen lisäepisodi ei vielä pitkälle pötkinyt, mutta oranssilaatikosta löytyvä toinen episodi potkii tapahtumiin jo vauhtia. Kohtaaminen muukalaisia edustavan Neuvonantajan kanssa jää taatusti mieleen. Iljettävän avaruusnuljaskan suonikasta imukärsää tuijottaessa tulee taatusti äitiä ikävä. Härkämäisesti päälle puskevat teknosaalistajat ovat nekin ikävä yllätys liian nenäkkääksi heittäytyvälle vastarintataistelijalle.

Tekijätiimi Valve on kehittänyt Source-pelimoottoriaan kiitettävällä tavalla eteenpäin. Ulkoilmakenttien kasvillisuus on sankempaa kuin koskaan ja uusi fysiikkamalli ottaa huomioon pelimaailman pienimmätkin rippeet, mistä syntyy uskottavan näköisiä räjähdyksiä ja muita tuhoefektejä. Orange Boxin konsoliversioissa uutta teknologiaa sovelletaan Half-Life 2:n alkumetreiltä lähtien, PC:llä kehitys näkyy vain uudessa kakkosepisodissa.

Orange Boxiin sisältyvä Portal perustuu erikoiseen ideaan: pulmapähkinöiden ratkaisuun kaukosiirrolla. Pelaaja varustetaan kannettavalla portaalikoneella, jolla voi luoda kaksi toisiinsa yhdistyvää teleporttia. Teleportit voivat olla millä tahansa tasaisella pinnalla, esimerkiksi alkupää seinässä ja loppupää katossa. Portal kysyy pelaajalta uudenlaista ajattelua, sillä kaukosiirron avulla voi jekuttaa jopa fysiikanlakeja. Lattialle lätkäistystä teleportista tulee ponnahduslauta, kun teleporttiin pudottautuva pelaaja jatkaa toisessa päässä ”putoamistaan” vaikka suoraan ylöspäin.

Kokonaisuuden kruunaa moninpelattava Team Fortress 2. Alkuperäinen, Quaken modina ilmestynyt Team Fortress käytännöllisesti katsoen keksi joukkue- ja hahmoluokkapohjaisen tiimipelaamisen. Team Fortress 2 on pohjimmiltaan tavanomaista lipunryöstöä, mutta yhdeksän toisistaan erottuvaa hahmoluokkaa tekee siitä erikoisen. Luokissa on mistä valita: nopsakinttuinen tiedustelija ei osaa taistella, mutta on lipunryöstäjänä vaikea juosta kiinni. Löntystelevä minigun-mies tappaa talossa ja puutarhassa, kunhan vain pääsee perille. Pyromaani leikkii tulella ja tekee muiden elämästä ikävää. Sotamies luottaa singonlaukausten pysäyttävään voimaan. Älykkö pelaa vakoojalla, joka naamioituu vihollispuolen pelaajaksi ja puukottaa selkään.

Team Fortress 2 ei keksi turhan päiten pyörää uudestaan, vaan tyytyy lähinnä hiomaan ja modernisoimaan valmiiksi timanttista peli-ideaa. Visuaaliseksi ilmeeksi on valittu värikäs, mutta yksityiskohdissaan erittäin informatiivinen sarjakuvagrafiikka. Se istuu pelin vauhdikkaaseen luonteeseen täydellisesti.

Orange Box ilmestyy 12. lokakuuta. PC-väelle suunnatussa Steamissa pelin jakelu käynnistyy jo paria päivää aiemmin. Sieltä voi myös ladata Orange Boxin osat yksittäin. Valve Softwaren Jason Mitchell kehoitti Pelit-lehden lukijoita varautumaan siihen, että Orange Boxin PS3-versio saattaa myöhästyä.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…