Rock Band

www.rockband.com

Mikä voi olla hauskempaa kuin soolokitarointi? Bändissä soittaminen tietenkin.

Periaatteessa yksinkertaisen, mutta silti hämmästyttävän koukuttavan musiikkipelin luominen ei ole helppoa. Harmonix onnistui Guitar Heroissa täydellisesti. Helposti lähestyttävästä mekaniikasta huolimatta haastekäyrä on juuri sopiva ja soittamisen ilo saa kenen tahansa innostumaan.

Rock Band vie ilakoinnin askelta pitemmälle: pelkän kitaroinnin asemasta kaveripiiristä kootaan oikea bändi! Jos luulit Guitar Herojen olleen hauskaa, niin et ole nähnyt vielä mitään. Muutaman tunnin heruttelusession perusteella bändissä soittaminen nostaa tunnelman kattoon.

Bändissä voi rokata samaan aikaan neljä taiteilijaa: kitaristi, basisti, rumpali ja laulaja. Kenet tahansa voi jättää pois, jos kaveripiiristä ketään ei esimerkiksi saada taivuteltua vokalistiksi – ilmiö, joka tuntuu tapahtuvan yllättävän usein. Toisaalta tässä piilee Rock Bandin ovela jippo, lauluosuuden ansiosta kauniimman sukupuolen edustajia on entistä helpompi houkutella rokkaamaan. Ei ole sattumaa, että useimmissa Rock Band -videoissa solistina on nainen.

Ytimeltään Rock Bandin pelimekaniikka on lähes identtinen Guitar Herojen kanssa. Ruudulla rullaa merkkejä, joiden tahtiin omaa soitinta rämpytetään tai hakataan, laulaminen hoituu Singstareista tutulla tavalla äänenkorkeutta ja oikea-aikaista ääntämistä seuraten. Teinipoppikollegoistaan poiketen rokkibändin laulajan täytyy kuitenkin nähdä enemmän vaivaa: pelkkä biisiä seuraava hyräily ei enää riitä hyviin pisteisiin. Mukana on sen verran sanojen tunnistusta, että hyviä prosentteja varten sanat täytyy oikeasti ääntää, mikä on tervetullut muutos. Vanhalla hyräilytekniikallakin kappaleen pääsee tosin edelleen läpi, mikä tyydyttänee lähiöiden pepewillbergejä.

Tuttu kitarointi on sekin muuttunut hieman. Soitto vaatii aikaisempaa enemmän tarkkuutta, johon täytyy tottua. Harjoittelun jälkeen palloista viivoiksi muuttuneisiin nuotteihin osuminen alkaa sujua kuten ennenkin.

Vaikka mekaniikka on tuttu, tunnelma on parhaimmillaan jotain aivan uskomatonta. Kaikkien soittajien onnistuessa rokkibändi hitsautuu yhteen toimivaksi bilekoneeksi, ja äkkiä pelkkien lelusoittimia rämpyttäviä pelaajien sijasta nelikko on oikeasti yhtä ja samaa bändiä. Syytä katon läpi kohoavaan fiilikseen on vaikea suoraan osoittaa, mutta jotain on selvästi tehty oikein. Ehkä asiaan vaikuttaa äänekkääksi kohoava yleisön kannustus, tai sitten huoneessa pursuava positiivinen rokkienergia vain toimii omalla painollaan.

Iso osa mahtavasta fiiliksessä tulee aikaisempaa aidomman tuntuisista soittimista. Kitaran kokoa on kasvatettu hiukan ja skitan mitat lähestyvät hiljalleen oikeita suhteita. Aivan aidon kitaran kokoiseksi ohjainta tuskin koskaan voidaan kasvattaa, koska silloin se olisi liian suuri nuorimpien rokkitähtien käsiin. Nyt koko on juuri sopiva ja rakenne tuntuu niin tukevalta, että unohdan rämpyttäväni vain muovista imitaatiota.

Painikkeiden sijoittelu ja tuntuma on yllättävän erilainen kuin Guitar Hero -kitaroissa. Kaulan tutummat frettipainikkeet ovat hiukan aikaisempaa isommat ja kauempana toisistaan, mikä vaatii jonkin verran totuttelua. Suuremmat etäisyydet pakottavat liikuttamaan kättä enemmän, ja se tuntui alun jälkeen vain hyvältä. Lähemmäs lankkua lisätyt kapeammat frettinappulat eivät ainakaan parin tunnin testisessiossa tuntuneet toimivat seisten soitettaessa. Baarijakkaralla Eric Clapton -tyylisesti fiilistellen ne sen sijaan pääsevät oikeuksiinsa ja kaulan juuresta tiluttelu on hauskaa. Tärkeintä on, että nyt tyyliään voi vaihdella tilanteen mukaan.

Ehkä eniten muuttunut kitaran osa on kieltä emuloiva kytkin. Äänekkäästi kolisevan muovipalikan sijasta kielenä on nyt kumimainen kieleke, joka ei liiku juuri lainkaan. Ratkaisu jakoi bändin mielipiteet, sillä joitain soittajia häiritsi uuden kytkimen antama heikko palaute. Itse en kokenut pientä tunnottomuutta ongelmaksi, käskyt menivät joka tapauksessa hyvin perille.

Rummut ovat Rock Bandin odotetuin uutuus, ja niiden soittaminen ei suju kitarasankareilta aivan heittämällä. Muista soittimista poiketen vaikeustaso ei vähennä käytössä olevien painikkeiden määrää, vaan se vain yksinkertaistaa rytmiä ja vähentää samaan aikaan hakattavien nuottien määrää. Kitaraa ja bassoa expertillä soittamaan tottuneet saavat niellä ylpeytensä nopeasti ja aloittaa rumpaliuransa easylla tai mediumilla, sen verran erilaista rumpalointi on. Haaste on todella mukava ja rumpujen hakkaaminen oikeilla puukapuloilla on paljon kitarointia fyysisempää touhua. Kappaleen rytmiin uppoaa kuin huomaamattaan.

Rummut ovat käytössä riittävän tukevan tuntuiset ja fiilis on hiukan samanlainen kuin sähkörummuissa. Bassopoljin tuntui omaan jalkaani hiukan liian löysältä, mutta rumpuja oikeasti soittavat kanssarokkaajat eivät siitä valitelleet. Rummut näyttäisivät kestävät hyvin iskuja, eikä rankempikaan vasarointi saanut muovinpaloja lentelemään. Tämä on erittäin hyvä asia, sillä iso osa rumpujen soittamisen viehätyksestä tulee juuri biisin mukaan hyppäämisestä ja hektisestä hakkaamisesta.

Mikrofoni on paketin soittimista tavanomaisin eikä siinä ole mitään erikoista. Suojaosa on sentään metalliverkkoa, mikä parantaa muuten muovisen mikin uskottavuutta. Se tärkein eli äänenlaatu näytti olevan hyvin kohdallaan. Ainoa pieni typeryys oli se, että laulajan piti hoitaa pelivalintansa erillisellä padilla, koska mikissä ei ole normaaleita painikkeita muiden soittimien tavoin.

Testatut soittimet olivat Xbox 360 -versioita, jotka ovat PlayStation-versiosta poiketen langallisia. Biletilassa tämä ei tuntunut haittaavaan piirun vertaa, kotona pitkin parkettia juoksevat johdot saattavat häiritä enemmän.

Guitar Herojen biisivalikoima on aina ollut melko metallipainotteinen. Rock Bandissa kappaleiden valinnassa on ainakin reilun kymmenen biisin pituisen demoversion perusteella menty hiukan kevyempään, rokahtavampaan suuntaan. Pieni suunnanmuutos on ymmärrettävä, sillä kitarasankaroinnista poiketen rokkibändissä kaikilla pitää olla kivaa. Erityisesti laulaja voisi olla raskaammassa metallissa kovilla, joten melodisempi rokki on luonnollinen valinta.

Jos täyden pelin 58 kappaletta ovat yhtä hauskoja soitettavia kuin demon kipaleet, kasassa on paras biisivalikoima koskaan. Fiilistely vaikkapa Faith No Moren Epicin tai Soundgardenin Black Hole Sunin kanssa on jotain todella, todella hienoa. Red Hot Chili Peppersin Dani California saa kenet tahansa hyppimään lavalla kuin Flea ikään. Jopa etukäteen liian yksinkertaiselta soitettavalta vaikuttanut Nirvanan In Bloom kolahtaa kympillä kaverin huutaessa vieressä mikkiin parasta Cobain-imitaatiotaan.

Kappalevalikoima laajenee netin kautta. Uutta sisältöä on luvattu ilmestyvän levyn verran viikossa jouluun asti pelin marraskuisen jenkkijulkaisun jälkeen. Vuoden vaihteen jälkeisestä nettisisällöstä ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta joka tapauksessa soitettavaa on heti enemmän kuin pelin mukana tulevat kappaleet.

Rock Bandin kokeilu jätti jälkeensä kovan nälän, jota ei edes hektinen Guitar Hero III -sahaus saanut poistettua. Kimpassa soittaminen on vain jollain maagisella tavalla niin tyystin erilainen kokemus, että Rock Bandin Euroopan-julkistusta ei millään malttaisi odottaa enää päivääkään. Valitettavasti rokkihammasta kolottaa vielä jonkin aikaa, sillä peli saapuu näillä näkymin Euroopassa kauppoihin vasta vuoden 2008 alkupuolella.

Jenkeissä rokkibändiä myydään jouluun asti vain paketissa, jossa on yksi kitara, rummut ja mikki. Tämä on vähän outoa, sillä täysi bändi vaatii kaksi kitaraa. Onneksi EA:lta on vahvistettu, että Guitar Herojen kitarat toimivat Rock Bandissä. Näin täyttä tiimiä tavoittelevien ei ole pakko ostaa kahta megapakettia.

Euroopan lopullisia pakettimuotoja ei ole vielä päätetty. Saattaa olla, että vanhan mantereen rokkaajat voivat alusta lähtien ostaa täyden paketin lisäksi erillisiä soittimia. Myöskään hintaa ei ole vielä vahvistettu. Kolmen soittimen jenkkipaketti kustantaa 169 taalaa, mutta sitä tuskin voi pitää suorana ohjenuorana eurohinnoille.

  • Rolling Stones – Gimme Shelter

    Aerosmith – Train Kept a Rollin'

    The Who – Won't Get Fooled Again

    Boston – Foreplay/Long Time

    Mountain – Mississippi Queen

    The Police – Next to You

    David Bowie – Suffragette City

    Black Sabbath – Paranoid

    Blue Oyster Cult – Don't Fear the Reaper

    The Ramones – Blitzkrieg Bop

    Deep Purple – Highway Star

    Kiss – Detroit Rock City

    Molly Hatchet – Flirtin' With Disaster

    The Outlaws – Green Grass & High Tides

    Sweet – Ballroom Blitz

    Rush – Tom Sawyer

    Bon Jovi – Wanted Dead or Alive

    The Clash – Should I Stay or Should I Go

    Faith No More – Epic

    R.E.M. – Orange Crush

    Iron Maiden – Run to the Hills

    Foo Fighters – Learn to Fly

    Metallica – Enter Sandman

    Nirvana – In Bloom

    Stone Temple Pilots – Vasoline

    Weezer – Say It Ain't So

    Smashing Pumpkins – Cherub Rock

    Radiohead – Creep

    Beastie Boys – Sabotage

    Hole – Celebrity Skin

    Garbage – I Think I'm Paranoid

    Soundgarden – Black Hole Sun

    The Hives – Main Offender

    Queens of the Stone Age – Go With the Flow

    The Strokes – Reptilia

    Jet – Are You Gonna Be My Girl

    OK Go – Here It Goes Again

    Nine Inch Nails – The Hand That Feeds

    Pixies – Wave of Mutilation

    Yeah Yeah Yeahs – Maps

    Red Hot Chili Peppers – Dani California

    Coheed & Cambria – Welcome Home

    Fallout Boy – Dead on Arrival

    The Killers – When You Were Young

    New Pornographers – Electric Version

    Lisäksi 13 avattavaa bonusbiisiä.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…