Turok

Turokin muisto elää. Yli kymmenen vuotta sitten historian hämärissä Nintendo 64:n Turok Dinosaur Hunter näytti, että konsolistakin on kolmiulotteiseen silmästä silmään -räiskintään. Eikä meno ollut anteeksipyytelevää PC-esikuvien apinointia, vaan ulkoilmassa dinosauruksia vastaan taisteleminen oli tuoretta ja jännää.

Helmikuussa Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja myöhemmin keväällä PC:lle ilmestyvä uusi Turok ei ole suoraa jatkoa ajan myötä väsähtäneelle sarjalle, mutta lainaa esikoispelistä intiaanisoturin nimen, dinot ja tekijöiden mukaan pelin hengen.

Pari vuosisataa tästä tulevaisuuteen Turok ja joukko muita yrmeitä supersotilaita lähetetään tappamaan pimeälle puolelle kääntynyt entinen komentaja. Homma menee kuitenkin reisille ja ryhmärämä tekee pakkolaskun dinosauruksia vilisevälle viidakkoplaneetalle.

Turok on perinteinen räiskintä, jossa sankari vastaan maailma -asetelmaan haetaan lisämaustetta kolmiodraamasta, jossa eloonjäämistaistelun osapuolina ovat Turok, pahikset ja jättiliskot. Omaakin porukkaa juoksee jaloissa, mutta suoritusvastuu on sankarilla. Dinot eivät välitä seuraavan aterian tarkoitusperistä, vaan käyvät hanakasti sekä hyvien että pahojen kaksijalkaisten kimppuun.

Persoonallisin ase on jousipyssy. Se on tehokas ja äänetön, mutta tulinopeudeltaan hidas. Räjähtävillä nuolilla siitä saa ramboaseen. Myös villisti pyörivässä minigunissa on munaa. Näppärä keksintö on, että minigunin voi jättää lattialle vihollisia automaattisesti ampuvaksi tykkitorniksi. Muuten aseistus on peruskauraa. Pyssyillä on näköä ja kokoa, mutta ei oikein iskua. Ammukset lussahtavat epätarkasti ison ympyrätähtäimen keskelle ja tuntuvat tehottomilta sekä ihmisiä että dinoja vastaan.

Puukko ja mies

Turok itse ottaa vahinkoa callofdutymaisesti eli osumapisteitä ei lasketa, vaan vahingon jälkeen pitää huilata hetki. Ruutu värjäytyy osumista, ja kun vahinkoa ottaa enemmän, menee kuva epäselväksi mössöksi. Silloin iskee paniikki.

Dinosaurukset hyökkäävät kimppuun aggressiivisesti. Raptori voi raahata uhriaan ympäriinsä ja pelaaja näkee omat jalkansa kyntämässä maata. Kun metsästäjä joutuu liskon ristipurentaan, pitää tappaa tai tulla tapetuksi. Nappeja rämpyttämällä Turok hakkaa liskoja veitsellä suoraan aivoon. Se on karun hauskaa, ja ikäraja onkin 18.

Ulkonäöltään Turok on osittain jälkijunassa. Viidakko on vehreä ja yksityiskohtainen, mutta ei mitään verrattuna Uncharted: Drake’s Fortunen avaraan luontoon tai muihin tämän hetken ykköskomistuksiin. Palasiksi räjähtävät dinot ja monet yksityiskohdat ovat silmäänpistävän karuja, kuten myös sisätilat. Dinosaurukset ovat melko komeita, viholliset kasvottoman tylsiä ja omat sotilaat Gears of War -yrmyjen kopioita.

Moninpeliin voi osallistua 16 pelaajaa ja mukana voi olla dino tai kaksi. Pelimuodot ovat samat kuin muissakin nettiräiskinnöissä, eli perinteistä deathmatchia ja lipunryöstöä. Kentissä on useita kk- ja raketinheitinpesäkkeitä, joilla voi saada kalastettua helppoja tappoja. Meno on kaikin puolin perinteistä, mutta ihan hauskaa ainakin kävelevinä maalitauluina hyppineiden eteläeurooppalaisten journojen kanssa.

Co-opia pelataan enintään kolmen kaverin kanssa. Joukkue ei valitettavasti pelaa yksinpelitehtäviä, vaan neljää erillistä co-op-tehtävää. Tiimipeli onnistuu netin yli, mutta ei jaetulla ruudulla.

Artikkeli on luettavissa 31.1.2008.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…