Ennakko: Witcher (PC)

www.thewitcher.com

CDProject Red -kehitystiimin The Witcher on nettihuhujen mukaan PC-roolipelaamisen uusin ja paras toivo. Peli sijoittuu synkkään fantasiamaailmaan, jossa eletään yhtä synkkiä aikoja. Ihmiset taistelevat keskenään, kääpiöt ja haltiat iskevät kirveen tai nuolen kalloon jokaiselle, joka lähestyykään heidän maitaan. Ja samaan aikaan tyhjästä sikiää jatkuvasti kammottavia hirviöitä.

Pelaaja on Geralt, ammattimainen hirviönlahtaaja eli witcher. Witcherit ovat alkemian avulla geneettisesti muunneltuja ja pelättyjä tappokoneita, jotka muistuttavat enemmän kuin vähän – ah niin rakastettuja – yöhaltioita. Peli alkaa, kun Geraltin toverit löytävät G-miehen hortoilemasta muistinsa menettäneenä suolta… Jep, tätähän ei olla vähään aikaan nähty.

Alkudemo on hienointa mitä olen vähään aikaan nähnyt. Lähes kymmenminuuttinen animaatio kelpaisi melkein elokuvateattereihin alkukuvaksi. Suurempi yllätys on se, että myös grafiikka on harvinaisen näyttävää. Ulko- ja sisätilat ovat laajoja ja kauniita, minkä takia konevaatimukset ovat kovat. Peli nyki paikka paikoin uudella koneellani, mutta se johtui luultavasti keskeneräisestä ennakkoversiosta.

The Witcher ei välttämättä ole vuosituhannen merkkipaalu, mutta siinä on moni asia kohdallaan. Ainakin ennakkoversion perusteella pelaajan päätökset vaikuttavat aika paljon siihen, mitä pelissä tapahtuu. Esimerkiksi jos ei auta pulassa olevaa kääpiötä, tämä tapetaan ja yksi sivujuonipolku katkeaa. Joskus joidenkin päätösten seuraukset selviävät vasta paljon, paljon myöhemmin. Joissain tapauksissa jollekulle käy huonosti, päättipä pelaaja mitä tahansa. Hyvyyden ja pahuuden häivyttäminen taka-alalle on hyvä, joskaan ei uusi idea. Opittavia taitoja on tolkuttomat määrät, tosin niiden kaikkien hyödyllisyydestä on vielä vaikea sanoa mitään.

Maailmassa saa liikkua kohtuullisen vapaasti, ja sivutehtäviä on kiitettävästi. Monet tehtävät voi suorittaa usealla tavalla. Keskustelussa valitaan valmiista vaihtoehdoista. Vaikuttaa siltä, että osa henkilöistä jopa muistaa, miten pelaaja on heitä kohtaan käyttäytynyt. Romantiikan nälkäisille on vieläpä ihmissuhdetoimintaa.

Suurin epäilyksenaihe on taistelu. Tekijöiden mukaan he ovat halunneet päästä eroon jatkuvasta napinrämpytyksestä. Hieno ajatus, mutta tuntuu siltä, että mielivaltainen hiiren klikkailu on vain korvattu ajoitetulla klikkailulla. Ennakkoversiossa pääsi pelaamaan vasta kolmea ensimmäistä lukua, joten on vaikea sanoa, muuttuuko miekan heiluttelu taistelutaitojen kehittyessä yhtään kiinnostavammaksi. Miekkailun lisäksi voi loitsia, ja maastosta voi kerätä yrttejä, joista voi sekoittaa itselleen erilaisia suoritusta parantavia aineita

Witcher vaikuttaa tarinallisine kliseineenkin kiinnostavalta ennen kaikkea moraalisten ongelmien ja synkkien teemojensa ansiosta. Varsin vaikuttavan esityksen ainoa suurempi huolenaihe on taistelu.

The Witcher ilmestyy lokakuun aikana.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…