Age of Empires: The Age of Kings (DS)

Vuoropohjainen strategiapeli ottaa nimensä PC-tosiaikanaksulta Age of Empires II: The Age of Kings (Pelit 11/99, 88 pistettä), mutta oikea esikuva on Advance Wars (Pelit 10/05, 90 pistettä). Fiilis on tosin tyystin toinen kuin Advance Warseissa, joissa sota kuvataan leikkimielisenä kisailuna. Age of Empiresin perusvire on historiallisen vakava, kun britit, frankit, mongoolit, saraseenit ja japanilaiset vääntävät keskiaikaisen maailman herruudesta.

Taistelukentällä meno noudattaa totutun sujuvaa kaavaa: keihäsmiehet voittavat ratsumiehet, ratsumiehet miekkamiehet ja miekkamiehet keihäsmiehet. Aselajien yhteistoiminta on koko taktiikan ydin, sillä lähitaistelussa musketti- ja jousijoukot eivät pärjää kenellekään, mutta voivat ampua omien piikkimiesten takaa ratsuväkiosaston hengiltä. Vaikka historiallisuus on lähinnä kevyt, suoranaisia virheitä on päässyt mukaan. Esimerkiksi arkebuusit kuvataan jousipyssyinä.

Advance Warsin kaavasta poiketaan civistävällä muutoksella, sillä maastoon saa vapaasti rakentaa kaupunkeja, kaivoksia ja linnoituksia. Kaivokset ja myllyt jauhavat raaka-aineita, joiden turviin kootaan entistä suurempia kaupunkeja joukkojen kasvattamiseksi. Maastoa täplittävät viljavainiot, kultakaivokset ja strategiset avainpaikat kuten kahlaamot ja vuorisolat, joihin on hyvä perustaa valtakuntansa rajalinnoitus. Joukkojen tehtävänä on vallata kartalta elintilaa kansalle ja pitää omat rakennukset kunnossa.

Pelimuotoja on riittävät kaksi. Kampanjassa seikkaillaan valmiiksi suunnitelluilla kartoilla, joissa tekoälyjoukot on sijoitettu maaston avainkohtiin ja niiden toiminta autetaan skriptauksella. Vapaassa pelimuodossa ihmispelaaja ja tekoäly aloittavat nollasta rakentaen valtakuntansa tyhjästä, tutkien ympäristöä ja laajentuen. Peli on harmittavasti liian vaativa tekoälylle. Liian usein tehtävät on rakennettu niin, että koneella on valtava etu, jota vastaan pelaaja säätää. Vapaista rakentelutehtävistä menee ajoin maku, kun aggressiivisinkin tekoälyvastustaja lähettelee talonpoikia pelloille, vaikka pelaajan armeija marssii jo parin vuoron päässä porteista.

Age of Kings on ollut aktiivisessa pelivalikoimassani sitten viime toukokuun, kun ostin pelin sen ilmestyttyä Amerikassa. Vapaan rakentelun ansiosta Age of Kings on peitonnut ajallisesti jopa Advance Warsin, sillä kampanjan oltua jo kauan puhki kaluttuna olen pelaillut yksittäisiä matseja vapaakartoilla tietokonevastustajia vastaan. Vaikka kone ei ole loistava pelikaveri, se on riittävän älykäs työmatkaseuraksi.

70

Lisää aiheesta