Alustojen parhaat pelit

Kuka sitä nyt enää vanhoja videopelejä harrastaa, nappaa tästä digiviihteen kirkkaimmat helmet!

Maailmassa on älyttömästi huippupelejä, mutta älyttömän vähän vapaa-aikaa. Ei kannata järsiä keskinkertaista kuonaa, vaan keskittyä niihin kirkkaimpiin helmiin.

Laitteiden parhaat pelit -listaan on koottu tuoreita huippupelejä eri alustoille. Pelit on valikoitu Pelit-lehden lukijoiden huutoäänestyksellä ja Metacritic-sivustolta, joka kerää maailman pelisivustojen ja -lehtien, ainoana suomalaisena myös Pelit-lehden, arvosanoista keskiarvon.

PC:n suosituimmat

Sid Meier’s Civilization V

Civilization on niitä harvoja pelejä, joita maailmanvalloituksesta haaveilevat kansanedustajat myöntävät pelaavansa. Strategiapelissä käydään läpi ihmiskunnan historia tekniikan kehityksineen ja valtakamppailuineen, ja pelaaja ohjaa yhtä kansaa kivikaudesta naapuritähdelle.

Vitososaa on suoraviivaistettu rankasti, sillä taistelu on muokattu kokonaan uuteen uskoon ja säätämisen määrää vähennetty tuntuvasti. Pelaajan työnkuva on muuttunut pormestarista presidentiksi. Yksittäisten kaupunkien ongelmista ei tarvitse enää välittää, vaan voi keskittyä pitämään valtion budjetin kunnossa ja vaalitukihanat auki.

World of Tanks

Elokuvamaailmassa venäläinen taidepläjäys on useimmille kirosana. Pelimaailmassa venäläiset tekevät omalaatuisia pelejä, joille muissa maissa ei annettaisi rahoitusta edes aseella uhaten. Kuten tankkiräiskintä roolipelimausteilla.

World of Tanks kuvaa toisen maailmansodan panssaritaisteluita, joissa tiikeri, sotka ja josef keräävät rahaa ja tutkimuspisteitä sotamenestyksensä mukaan. Tienatut pisteet sijoitetaan parempiin tykkeihin ja vaunuihin. Mekaniikka flirttailee simulaation ja viihteen välillä, mutta onnistuu, harvinaista kyllä, tyydyttämään kaikki kumppaninsa. Ampuessa ei tarvitse arvioida vastustajan etäisyyttä oikein, mutta osumat huomioivat panssarin kallistukset, osavauriot ja muut hienoudet.

Hinta–laatu-suhde on harvoin näin hyvin kohdallaan, sillä World of Tanks on ilmainen.

Starcraft II: Wings of Liberty

Starcraft II on klassinen toimintastrategia, jossa kerätään resursseja, rakennetaan niillä tukikohta ja armeija, ja tuhotaan vastustaja. Tapahtumapaikkana tulevaisuus, jossa ihmiset, protossit ja zergit taistelevat elintilasta ahtaassa universumissa.

Juonivetoisen yksinpelikampanjan lisäksi pelillä on netissä aktiivinen moninpeliyhteisö, joka ei tunnu muita asioita harrastavan. Siinä vaiheessa, kun kuvittelee olevansa haka Starcraftissa, kannattaa käydä nettipelissä moikkaamassa todellisuutta.

Minecraft

Äitini lahjoitti legoni naapurin räkänokille, kun kävin yläasteikäisenä partioleirillä, mistä kärsin edelleen. Ruotsalaisen Markus Perssonin yhden miehen projekti Minecraft korvaa vuosikymmenien terapian kertaheitolla.

Minecraftin legoisessa maailmassa elävä yksinäinen sankari kaivautuu syvemmälle ja syvemmälle maan uumeniin ja louhii matkallaan kiveä. Raaka-aineista rakennetaan unelmien linna tai Morian veroinen kääpiövaltakunta, sillä luovuuden rajana on vain aika. Reaalimaailmassa pitää käydä välillä töissä ja pelimaailmassa varoa hirviöitä, jotka syntyvät pimeyteen vuorokausirytmin mukaan.

 Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck’s Revenge

Merirosvot elävät uutta nousukautta paitsi Somalian rannikolla myös pelimaailmassa, sillä 90-luvun klassikkopeli Monkey Island julkaistiin modernisoituna (myös alkuperäinen mukana) uudelleen. Merirosvoteemainen seikkailu elää kimuranttien ongelmien ja teeman mukaisen puujalkahuumorin varassa.

Monkey Island 2 on elävä klassikko, jonka tausta muodostaa nätin ympyrän. Pirates of the Caribbean -elokuvan tekijät ottivat vaikutteita Monkey Islandeista, joihon saatiin idea alunperin Pirates of the Caribbean -huvipuistolaitteen kuvituksesta.

PS3:n kovimmat

Heavy Rain

Heavy Rain keksii pelaamiseen uudelleen ja jopa onnistuu. Normaalisti pelit ammentavat elokuvista ideoitaan, mutta Heavy Rain on enemmän elokuva kuin peli.

Sarjamurhamysteeri on vuorovaikutteinen elokuva, jossa pelaaja ei ole ohjaaja vaan päähenkilö, joka koittaa luovia kohtausten keskellä. Jokainen päätös ja teko muuttaa tapahtumien kulkua, mikä lisää hienosti pelissä olemisen tunnetta, immersiota. Pelaaja tuntee painajaismaisesti olevansa vastuussa tapahtumista, vaikka ei pysty niihin täysin vaikuttamaan.

Uncharted 2: Among Thieves

Uncharted 2:sta näkee, että sen ovat tehneet 80-luvun Indiana Jonesien parissa kasvaneet, sillä kadonneen aarteen metsästäjä Nathan Drake etsii Himalajalta buddhalaisten paratiisia, Shambhala-laaksoa.

Tapahtumat vyöryvät päälle elokuvamaisen näyttävinä. Tiukkoja toimintakohtauksia rytmitetään vuoristossa avautuvilla upeilla maisemilla, tutkimusmatkailulla ja akrobaattimaisella liikkumisella pitkin katonrajoja. Jos uudet Star Warsit ja Indiana Jonesit olisivat Unchartedin tasoa, minun ei olisi koskaan tarvinnut kasvaa aikuiseksi.

Just Cause 2 (myös PC ja Xbox 360)

Kaikki tietävät GTA-sarjan, mutta ruotsalaisen Avalanche Studiosin Just Cause 2 vie hiekkalaatikkoleikkimisen idean vielä pidemmälle. Just Cause 2:n avoimessa maailmassa pelaaja saa tehdä mitä juolahtaa ja pelifysiikka pysyy yllättävän hyvin mukana.

Jos ampuu kaasupullon korkin irti, se nousee rakettina taivaalle. Näin kyydissä pääsee nousemaan taivaalle, jossa flengataan ohi lentävän koneen siivelle tarttumakoukulla ja hypätään laskuvarjolla seuraavaan seikkailuun. Pelissä on toki tarinakin, mutta valtaosa pelaajista keskittyy  maailmalla leikkimiseen.

God of War III

Pelit nähdään usein stereotyyppisesti pelkkänä väkivaltaisena mättönä. God of War III vastaa kuvaa täydellisesti, mutta täydelliseksi hiottuna.

Juoni lainataan kreikkalaisten ja roomalaisten antiikin tarustoista, joissa voitettujen vihollisten ruumiit silvotaan ja isät tappavat lapsiaan. God of Warissa meno on aivan yhtä hurjaa, kun kolmososa päättää spartalaisen Kratoksen sodan antiikin jumalia vastaan. Taistelusysteemi myy hienosti voimafantasian voittamattomasta soturista, joka ylimaallisilla voimillaan raivoaa manalasta Olympus-vuoren huipulle.

LittleBigPlanet

LittleBigPlanetin kutsuminen peliksi olisi vähättelyä, sillä yhteistyössä pelattavan tasoloikan lisäksi se on paljon muutakin: pulmapeli, bilepeli, ohjelmalelu ja jopa työpaikkahaastattelu.

Graafinen tyyli on uniikki, sillä maailma yhdistää naivistiset liitupiirustukset revittyyn pahviin ja nukkeanimaatioihin. Sankari säkkipoika on jopa nousemassa vauhdilla PS3:n maskotiksi.

LittleBigPlanetin suurin koukku on kenttäeditori, jolla pystyy tekemään kaupallisen pelin tasoisia kenttiä kuka tahansa, jos vain viitsii nähdä vaivaa. Valtaosa pelaajakunnan kolmesta miljoonasta tekeleestä on hirveää kuonaa, mutta poikkeuksiakin on. Kaksi kaveria on jopa palkattu LittleBigPlanet-kenttien ansiosta pelin tehneeseen Media Moleculeen kenttäsuunnittelijoiksi. Kakkososa ilmestyy vielä ennen vuodenvaihdetta.

Xbox 360:n hitit

Red Dead Redemption (myös PS3)

Red Dead Redemption hyödyntää western-elokuvien kaikki kliseet seikkailussa, jossa pelaaja heitetään lännensankarin rooliin. Tarina seuraa parannuksen tehnyttä rikollista, joka lähetetään vanhan rosvokoplansa perään. Tehtävänä on joko pidättää tai tappaa vanhat ystävät.

Siellä olemisen tunne on harvoin yhtä hieno, kun katselee satulassa auringonlaskua, kunnes talviunilta herätetty karhu kömpii ulos pesästään, lyö raudikon alta ja heittää sankarin selälleen. Red Dead Redemption vaikutti jopa lehden pisteytykseen, sillä täydellisyyden raja-arvo on nykyään 86.

Battlefield: Bad Company 2 (myös PC ja PS3)

Nettiräiskinnöistä Modern Warfare -sarja on maailmalla suositumpi, mutta Pohjoismaissa ruotsalaisten tekemä Bad Company 2 jyllää sekä myyntilistoilla että pelaajien sydämissä.

Bad Company lainaa koukkunsa roolipeleiltä, sillä nettiräiskinnässä menestyminen palkitaan kokemuspisteillä, jotka avaavat parempia varusteita käyttöön. Mitä enemmän pelaa, sitä paremmin pärjää.

Halo: Reach

Historia muistaa Xbox-konsolin Halo-räiskinnöistä, jonka tuorein painos on Halo: Reach. Reach jää todennäköisesti alkuperäisen tekijätiimin viimeiseksi Haloksi, sillä Bungie siirtyy Microsoftilta Activisionille.

Tulevaisuudessa ihmiskunta käy sotaa alieneita vastaan turvanaan geenimuokatut supersotilaat. Taistelukentältä pyyhkäistään tieltä sotaan pakotetut covenantit, kunnes paikalle ilmestyvät muukalaisten eliittisoturit ja alkaa viivytystaistelu. Jos vaikka vahvistukset ehtisivät ajoissa paikalle.

Mass Effect 2 (myös PC ja PS3)

Mass Effect 2 on siitä harvinainen seikkailu, että siinä jopa katuu omia tekojaan ja joutuu pelaamaan kohtauksen uudelleen. Scifitarinassa pelaajan ratkaisut vaikuttavat hahmojen kohtaloon ja suhteisiin toisiinsa. Keskustelut nousevat niin tärkeään rooliin, että taistelukohtaukset tuntuvat rytmittävän juonenkuljetusta eikä toisinpäin kuten yleensä.

Tarinan vire on epätavallinen, sillä sankarijoukko on matkalla epätoivoiseen itsemurhatehtävään ja koko ajan luodaan syvempää suhdetta kumppaneihin. Kun lopputaisteluun viimein päästään, komentajan vastuu tuntuu liki musertavalta.

Alan Wake

Alan Wake vaeltaa umpipimeässä korvessa, etsii naista ja välttelee paikallisia. Kuulostaa suomalaiselta ja on, sillä tekijätiimi Remedy on Suomen kansainvälisesti tunnetuin pelitalo.

Psykologisessa jännärissä kauhukirjailija Alan Wake muuttaa maalle ja tajuaa pian elävänsä kirjojensa maailmassa aseenaan vain taskulamppu pimeyden voimia vastaan. Tunnelma rakennetaan näppärästi. Wake löytää pitkin tarinaa omia tekstejään, joita ei edes muista kirjoittaneensa. Pätkät kuitenkin ennustavat tarkasti tulevia tapahtumia, mutta karmeuksia ei voi mitenkään välttää.

Wiin parhaimmat

Super Mario Galaxy 2

Super Mario on pelimaailman tunnetuimpia hahmoja ja syystä, sillä Mario-peleistä eivät tasoloikat paljon parane.

Super Mario Galaxy 2:n voima piilee mielikuvituksessa, sillä pelintekijät varioivat jatkuvasti omia ideoitaan. Tuttu kenttä muuttuu aivan uudenlaiseksi, kun painovoima kierähtää ympäri, katto kääntyy seinäksi ja seinä lattiaksi. Kenttäsuunnittelu loistaa, sillä pienistä ja irrallisen oloisista sirpaleista muodostunut maisema paljastuu hetken loikkimisella valtavaksi linnaksi tai avaruusalukseksi.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Twilight Princessistä ei seikkailu paljon parane. Seikkailu ilmestyi alunperin GameCubelle, mutta on edelleen Wii-valikoimankin kärkikaartia.

Hyrulen satumainen kuningaskunta avautuu pikkuhiljaa seikkailtavaksi ja tutkittavaksi, mitä tuetaan vauhdikkailla taisteluilla ja näppärillä, sankarin varusteita hyödyntävillä pulmilla. The Legend of Zelda nojaa vahvasti perinteisiin, mutta alusta on onneksi vankka.

Monster Hunter Tri

Monster Hunter Trin suositteleminen on arveluttavaa puuhaa, sillä peli iskee suoraan ihmisen metsästäjä–keräilijä-viettiin. Fantasiamaailmassa jahdataan eläimiä, joista saaduista raaka-aineista rakennetaan parempia varusteita, jotta päästään entistä hurjempien petojen kimppuun.

Kuulostaa työltä kunnes olo on kuin palkkapäivänä, kun alun voittamattomalta tuntuneet lohikäärmeet muuttuvat varusteiden kehittyessä helposti kaadettavaksi riistaksi.

Red Steel 2

Wiin ilmestyttyä pelaajat haaveilivat liikeohjaukseen perustuvasta miekkailupelistä ja Red Steel 2 on sellainen.

Sarjakuvamainen maailma lyö yhteen western- ja samuraielokuvat, joten revolveri heiluu yhtä tiheään kuin katana, kun sankari kostaa kaikille. Valopyssymäinen räiskintäsysteemi toimii sulavasti yhteen miekkailun kanssa, sillä liikeohjaus ei ole koskaan tuntunut yhtä sujuvalta.

Red Steel 2 vaatii ohjausta tarkentavan MotionPlus-lisälaitteen, joka on ostettava erikseen.

Metroid: Other M

Koska Wii tunnetaan liikeohjauksestaan, Metroid: Other M on anarkistisuudessaan raikas. Metroid hylkää pelikehityksen pari vuosikymmentä ja siirtyy takaisin videopeliaikojen ohjaimiin, joissa käytetään vain suunta- ja toimintanappeja.

Palkkasoturi Samus Aran saapuu hätäkutsun houkuttelemana avaruusasemalle, menettää kaikki varusteensa, kerää ne takaisin ja alkaa vyöryä pysäyttämättömänä voimana eteenpäin. Avaruusseikkailu kiihdyttää loppua kohden vauhtiaan ja lopputekstien iskiessä olisi vielä pelinälkää jäljellä, mikä on aina onnistuneen pelisuunnittelun merkki.

Käsikonsoleiden helmet

Professor Layton and the Lost Future (DS)

Professor Layton on harvinaista herkkua pelimaailmassa. Idea napataan japanilaisista pulmalehdistä, joissa on jokaisella sivulla päättelytehtäviä. Pulmat vaihtelevat päässälaskuista klassisiin tikkupulmiin, joissa parilla siirrolla muodostetaan uusi kuvio. Proffapeli toimii samoin kuin ristisanatehtävissä, sillä kesken ei voi jättää ennen kuin ongelma on ratkaistu.

 Osia on useita, joten Professor Laytoneista kannattaa ostaa se, jonka halvimmalla saa. Pelien välillä ei ole eroa, sillä yksittäisten tehtävien taso heittelee pelienkin sisällä loistavasta tylsään.

WarioWare D.I.Y (DS)

WarioWaressa on satoja minipelejä, joiden kesto on vain muutamia sekunteja ja ideat outoja. Tarkoituksena on vaikkapa hakata ilmapallot rikki, ennen kuin Wario nousee ulos ruudulta, tai työntää kamat sängyn alle, ennen kuin äiti avaa oven. Hektinen hupi sopii ADHD-mielelle tai bussimatkoille.

Pääkoukkuna on editori, jolla voi tehdä aivan samanlaisia mikropelejä kuin pelissä on jo valmiina. Ohjelma venyy kaikkeen mihin mielikuvituskin. Pelin voi koota valmiista osista tai säveltää musiikit itse, piirtää animaatiot ja säätää tekoälyn käyttäytymistä yksinkertaisella skriptisysteemillä. Mestariteoksensa voi jakaa koko maailman kesken Nintendon verkkopalvelussa.

Metal Gear Solid: Peace Walker (PSP)

Peace Walker yhdistää agenttitarinat saippuaoopperaan, jossa seurataan Metal Gear Solidin maailman oudon huumorin sävyttämiä tapahtumia. Tarkoituksena on välttää konflikteja kuten tulitaisteluita ja ydinsotaa.

Sankari hiipii huomaamattomasti varjoissa ja leikkii varustenipullaan. Sisällön ja kikkojen määrä jaksaa hämmästyttää pelikerrasta toiseen. Tukikohtaansa voi hankkia lisää työvoimaa esimerkiksi kolkkaamalla vartijan ja nostamalla kaverin taivaalle sääpallon mukana. Ilmassa Snaken apuri nappaa pelastamisestaan kiitolliset miesparat helikopteriin turvaan.

Angry Birds (iPhone, iPad)

Angry Birds on loistoesimerkki yhteisövoimasta, sillä suomalaispeli nousi iPhonella miljoonamyyntiin puskaradion ja onnistuneen Youtube-kampanjan avulla.

Angry Birdsissä ammutaan ritsalla sikoja vihaavia kamikazelintuja, jotka sikojen turvarakennelmiin osuessaan tuhoavat ympäristöä ja toivottavasti siat siinä sivussa. Alkukentät ovat niin leppoisan helppoja, että ne pelaavat liki itse itsensä, mutta loppupelissä joutuu jo miettimään, miten eri tiputyyppejä parhaiten hyödynnetään.

Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies (DS)

Dragon Quest IX kertoo langenneesta enkelistä, jonka on saatava siipensä takaisin ja etsittävä maan päältä taivaasta pudonneet fygg-hedelmät. Paratiisin hedelmät tekevät omistajiensa kaikista toiveista totta, mikä ei ole ihmisille hyväksi. Hedelmät löytäneiden ihmisten tarinat ovat humoristisia, usein traagisia ja hetkin jopa surullisia, mutta ennen kaikkea yllättäviä. Tilanne ei ole koskaan se miltä ensi alkuun vaikuttaa.

Roolipelissä ihmiskohtaloiden välit täytetään taisteluilla, varustekeräyksellä ja hahmokehityksellä. Kaava on vanha mutta toimiva.

Lisää aiheesta