Facebookin suosituimmat pelit

Koko kansan tuntema Facebook on vauhdilla kasvanut varteenotettavaksi pelialustaksi yksinkertaisille peleille, joiden parissa aikaansa saa tuhlattua todella tehokkaasti.

Facebookin pienet pelit vetävät puoleensa useita kymmeniä miljoonia käyttäjiä joka päivä. Taviksille suunnatut pelit tekevät monta asiaa oikein: ne ovat yksinkertaisia ja helppoja pelata ja peliseuraa on saatavilla omista naamakirjan kavereista.

Yksinkertaisuudesta huolimatta pelit onnistuvat yleensä pitämään pelaajan kiinnostuneena hyvinkin pitkiä aikoja, edellyttäen tietenkin mielekkään sisällön lisäämistä tasaiseen tahtiin. Vaikka pelaaminen on ilmaista, voi muutaman euron uhraamisella saada itselleen tärkeitä, näyttäviä esineitä tai muuta kivaa. Joskus kiusaus voi olla liian suuri, ja silloin visa vinkuu.

Valtaosa Facebookin pelitarjonnasta koostuu lähes identtisistä peleistä, joiden toiminta ja ideat ovat suoraan kopioituja muista Facebook-peleistä. Yleensä vain grafiikat ja aihepiiri vaihtuvat, mutta sisältö on pitkälti samaa. Koska Facebook pelialustana on vahvassa kasvussa ja suuret rahamäärät liikkuvat pelaajien taskuista pelifirmojen tilille, löytyy uusia yrittäjiä paljon eikä ideoiden kopioimiselta voida välttyä. Uuden pelin ilmestymisen jälkeen ensimmäisen parin kuukauden pelaajamäärät pitkälti kertovat, onko tuotteen tulevaisuus tarpeeksi ruusuinen.

Facebookin suosituimmat pelit, joilla on eniten pelaajia, ovat Zynga-nimisen pelitalon tuotoksia. Mukaan mahtuu myös muita hyviä ajantappajia, vaikka niiden pelaajamäärät eivät välttämättä liiku kymmenissä miljoonissa.

www.zynga.com

Ylivoimaisesti suosituin peli on Farmville. Yli 60 miljoonaa pelaajaa kuukaudessa ovat tehneet selvää siitä, että jopa ihmiset, jotka eivät edes ole Facebookissa, tietävät mistä on kyse. Farmvillen suosio on ollut selvässä laskussa viime aikoina ja käyttäjämäärät ovat laskeneet useita kymmeniä miljoonia siitä, mitä ne parhaina aikoina olivat.

Farmvillen idea on yksinkertainen: pidä yllä omaa virtuaalista maatilaa ja puuhastele naapureiden kanssa. Alkujaan Farmvillen ongelma oli liian vähäinen kanssakäyminen naapureiden kanssa, mikä teki pelaamisesta pitkälti vain oman maatilan ylläpitoon syventyvää askartelua, mutta nyt Zynga on alkanut lisätä uutta, monipuolisempaa sisältöä kiivaaseen tahtiin. Uudistukset ovat lisänneet huomattavasti paljon kaivattua sosialisointia kavereiden kanssa.

Farmville uppoaa valtaosaan ihmisistä addiktoivana pikkupuuhasteluna, jonka parissa viihtyy pitkään. Toisille se on vain naurettavan tyhmää ajan tuhlausta, joka ei ole mitään "peliä" koskaan nähnytkään.

www.zynga.com

Kesäkuussa julkaistu Frontierville jatkaa samaa linjaa Farmvillen kanssa, mutta tällä kertaa omaa maatilaa tai pientä kylää hoidetaan villin lännen uudisraivaajana. Oman metsämökin rakentaminen alkaa puiden kaatamisella ja karhuja ja muita metsän elikoita vastaan taistellen. Tehtävien myötä aukeaa uusia päämääriä, kuten naimisiin meneminen, lapsien hankkiminen, koulun rakentaminen ja sitä rataa. Heti alusta lähtien Frontierville sisälsi monia hyviä pieniä ominaisuuksia, joista monet Farmvillen pelaajat totesivat, että miksei tätä ole lisätty jo Farmvilleen.

Frontiervillessä on ainakin osittain samaa vetovoimaa kuin Farmvillessä aikoinaan. Toistaiseksi tekemistä riittää, mutta lähes pakolliset jokapäiväiset naapureiden luona kylässä käymiset alkavat syödä pahasti aikaa ja intoa jossain vaiheessa. Muutamassa kuukaudessa Frontierville on kuitenkin noussut Facebookin suosituimpien pelien joukkoon yli 30 miljoonan pelaajan voimin.

www.zynga.com

Mafia Wars edustaa hyvin yleistä peligenreä, jossa roolipelielementeillä ja numerostatistiikalla toteutetaan samanlaisia pelejä melkein mistä aiheesta tahansa. Zyngan pelistä kun on kyse, Mafia Wars edustaa jälleen kerran peligenren parhaimmistoa Facebookissa. Ideana on oman mafian rakentaminen ja varustaminen parhailla aseilla ja ajoneuvoilla ja eteneminen erilaisten tehtävien kautta. Aloitteleva kummisetä lähtee liikkeelle New Yorkin kaduilta ja etenee kokemustasojen myötä Kuuban, Moskovan ja Bangkokin kautta heinäkuussa julkaistuun, erittäin haastavaan Las Vegasiin.

Tavallisten tehtävien lisäksi pelaajat voivat taistella muita vastaan useissa eri pelimuodoissa. Pärjääminen on kiinni oman mafian vahvuudesta ja varustuksen laadusta. Las Vegasin myötä peliin tuli omat Fight Club -turnaukset, joissa eri sarjoissa kilpaillaan palkintopystistä, rahasta ja maineesta.

www.castleageforums.com

Castle Age on läheistä sukua Mafia Wars -tyylisille peleille, joissa hahmonkehitys ja oman armeijan kasvattaminen ja varustaminen loistavat hyvällä grafiikalla ja runsailla numerotiedoilla varustettuina. Kokemustasoissa eteneminen avaa uusia pelialueita ja haastavampia pomotaisteluja, joissa hyvin pian alun jälkeen tarvitaan avuksi jo oikeasti satojen ihmisten tulivoimaa voiton saavuttamiseksi.

Muita pelaajia vastaan voi taistella monissa eri muodoissa. Kaksintaistelujen, valloitusretkien ja pelaaja vastaan pelaaja -taisteluiden lisäksi määrätyn ajan välein voi pelata areenaturnauksia. Areenaturnaukset kestävät useita viikkoja, jonka jälkeen oman sijoituksen mukaisia palkintoja ropisee. Palkinnot puolestaan parantavat oman armeijan tehoa.

Castle Agea voisi hyvin kutsua World of Warcraftin tekstipohjaiseksi Facebook-serkuksi, niin paljon yhteistä ja suoraan WoWista kopioituja elementtejä se sisältää.

www.zynga.com

Viime keväänä julkaistu Treasure Isle on Zyngan näkemys Facebook-pelistä Treasure Madness, mutta vain paremmin ja monipuolisemmin toteutettuna. Ideana on etsiä muinaisia kadonneita aarteita ympäri maailmaa eri suuruisilta saarilta. Käytettävissä olevalla energialla yritetään kaivaa esiin aarteen osia, valmiista aarrekokoelmasta saa lisää kokemusta ja rahaa.

Kun saaren jokainen osa on koluttu läpi, saa vähän lisää kokemusta ja saari merkataan läpikäydyksi. Samalle saarelle voi halutessaan palata myöhemmin ja koluta sen läpi uudestaan, jos kaikkia aarteita ei ole löytynyt. Peliä pelaavilta kavereilta voi onneksi pyytää puuttuvia aarteenpalasia, joten uudelleenpeluuta ei tarvitse juuri harrastaa.

Peliin on julkaistu reilusti uutta sisältöä, kuten kokonaan uusia mantereita, joista aarteita voi etsiä. Oman saaren koristeleminen ja laajentaminen on myös osa pelin viehätystä.

www.popcap.com

Perinteisen Tetriksen seuraajana tunnettu Bejeweled on parantunut huomattavasti vanhasta kaavasta, ja Blitz-nimikkeellä oleva peli on erinomainen ajantappaja lyhyitä pelisessioita suosivalle. Pelaajalla on yksi minuutti aikaa tehdä mahdollisimman hyvä tulos yhdistämällä kolme tai useampia samanlaisia palikoita vaaka- tai pystysuoraan. Kolikoita kerätään samalla periaatteella ja niillä voi ostaa erilaisia buustereita, kuten hieman lisää aikaa tai muuta kivaa, mikä edesauttaa paremman tuloksen saamista.

Bejeweled Blitzin koukuttavin osuus on omien Facebook-kavereiden kanssa kilpaileminen parhaasta tuloksesta. Kaikkien tulokset nollaantuvat kerran viikossa ja uusi turnaus alkaa. Lisää viehätystä saavat iPhone/iPod Touch-käyttäjät omalla pari euroa maksavalla versiolla, joka yhdistää Facebook-tilin ja tulokset.

Bejeweled Blitz on erinomaista pelattavaa esimerkiksi bussimatkojen aikana.

www.playdom.com

Sillä aikaa kun odotamme Sid Meier’s Civilizationin Facebook-version valmistumista, voi tutustua lupaavalta vaikuttavaan näkemykseen samasta aiheesta. City of Wonderin idea on tuttu: pienestä kylästä alkaa mahtivaltion rakentaminen, uutta teknologiaa tutkitaan ja opitaan uusia kykyjä, jotka mahdollistavat uusia rakennuksia. Muiden pelaajien kanssa voi tutkia kulttuureja ja käydä kauppaa, ja jos satunnaisesti tarjottujen pelaajien valtakunnan nimi ei miellytä, voi aina panna sodan pystyyn.

Omien kavereiden kanssa yhteispeli toimii siten, että molempien pelaajien kaupunkiin pystytetään suurlähetystö. Tämän jälkeen voi käydä kerran päivässä keräämässä pienet bonusrahat kavereiden kaupungeista. Erilaisten ihmeiden rakentaminen omaan kaupunkiin tehostaa kansalaisten tyytyväisyyttä ja yksiköiden tuotantoa, mutta vaatii luonnollisesti hieman kavereiden apua.

Graafisesti City of Wonder on pätevän näköinen ja pelattavuus on mainio. Ikävänä puolena pelinäkymää ei voi katsella kokoruudun tilassa, vaan omaa valtakuntaa pitää tyytyä ihailemaan pienen ikkunan läpi.

Lisää aiheesta