Borderlands 2 (PC, Xbox360, PS3) – Oranssin aseen metsästys

Mechromancer Pack, Captain Scarlett and Her Pirate’s Booty & Mr. Torgue’s Campaign of Carnage

Lataamo

Kärsitkö kleptomaniasta, kähvellätkö kaiken, mikä kiiltää, oletko siksi aina pulassa? Borderlands 2 on täydellinen virtuaalikorvike ryöväämisvimmaiselle.

Gearbox osaa. Jo ensimmäisen Borderlandsin lisärit olivat tasaisen hyviä, kakkosessa mennään tutuilla askelmerkeillä.

Tiukasti vuoden 2012 parhaan pelin tittelistä kisaava Borderlands 2 (Pelit 10/12, 91 p) valloitti pelaajien sydämet omaperäisellä huumorilla, koukuttavalla räiskimisellä ja silkalla aseiden runsaudella. Onneksi palkkionmetsästäjien urakka ei päättynyt, vaikka Handsome Jack kukistettiin, sillä räiskintäroolipeliin on jo kolme lisäosaa.

Ensimmäinen lisää peliin mechromancer-hahmoluokan eli surullisen kuuluisan ”tyttöystävämoodin”, kaksi jälkimmäistä laajentavat Pandoraa uusilla alueilla, tehtävillä ja tavaralla. Lokakuussa ilmestynyt Captain Scarlett and Her Pirate’s Booty kuljettaa sankarit kuivaan autiomaahan, marraskuussa julkaistussa Mr. Torgue’s Campaign of Carnagessa kamppaillaan Pandoran kovimman palkkiksen tittelistä. Lisärien musiikit luovat jokaiselle alueelle oman uniikin tunnelmansa ja ansaitsevat erityismaininnan.

Tuhoa Pirate Bay!

Anime-estetiikkaa henkivä mechromancer on oiva lisä sankarijoukkoon. Gaige-neito käskyttää taistelukentällä kuritusta kestävää robottia, joka houkuttelee viholliset kimppuunsa. Kolmessa taitopuussa voi satsata joko robotin kestävyyteen, sen tekemään vahinkoon tai mechromancerin omiin kykyihin.

Kapteeni Scarlettin kampanjassa harrastetaan laillista piratismia. Piraattilaakson merirosvokuningatar Scarlett tarvitsee apua muinaisen aarteen etsimisessä, ja siihen tarkkanenäiset palkkionmetsästäjät sopivat kuin nakutettu.

Borderlandsin sysimusta huumori ja hahmot ovat ennallaan. Oasiksen viimeinen asukas Shade juoksuttaa pelaajaa kuolleiden kaupunkilaisten asioilla, erakko-Herbert yrittää valloittaa Scarlettin sydämen keinolla millä hyvänsä ja Scarlett puukottaa kaikkia kumppaneitaan selkään. Hahmokatraan täydentää sensuroijarobotti, joka kerää pornograafista materiaalia ”tutkiakseen moraalittoman aineksen tarkasti ennen hävittämistä”. Kliseiset hahmot ja ääninäyttely lyödään niin täydellisesti yli, että niille on jo pakko nauraa.

Ympäristöissä on mukavasti vaihtelua ja huimia korkeuseroja. Seikkailut kuljettavat palkkikset aavikolta maanalaiselle joelle, Scarlettin leijulaivaan ja majakkaan. Aarteenmetsästyksen oheistuotteena tuonpuoleiseen lähetetään kasoittain piraatteja, hiekkamatoja, robotteja ja ilmatyynyaluksia. Käyttökelpoista tavaraa tippuu tasaiseen tahtiin, mutta jättipottiin pääsee käsiksi vasta viimeisen pomon kaaduttua. Scarlett-kampanjan läpäisy kestää kuutisen tuntia, jos suorittaa suurimman osan sivutehtävistä.

Raskaita riffejä

Mr. Torguessa vaihdetaan merirosvotunnelmat testosteronia tihkuvaan kasaritoimintaan. Keskuspaikkana toimii osuvasti nimetty Badass Crater of Badassitude, jonka areenalla aikamme gladiaattorit kamppailevat paremmuudesta ja voittajalle jaettavista varusteista. Palkkisten on raivattava tiensä ranking-turnauksen läpi ja päihitettävä paremmin sijoitetut vastustajansa, mutta ensin pitää löytää manageri ja valmentaja.

Kampanjan tarina on ehtaa Rockya. Turnausta juontaa jatkuvasti kiroileva höyrypää, kilpailijat heittävät kapuloita tulokkaiden rattaisiin ja  toimintaa säestää raskas rautalankamusiikki.

Viitisen tuntia kestävä Torgue-kampanja sujahtaa läpi kuin huomaamatta. Lähes kaikki Scarlett-lisärin kehut pätevät myös Torgueen, ainoastaan pakollinen ajelutehtävä turhauttaa autojen surkean ohjattavuuden takia. Pomotappeluissa on sopivasti haastetta ja tehtävät ovat varsin monipuolisia. Omaa sydäntäni erityisen lähellä oli tehtävä, jossa Torgue lähetti palkkikset listimään väärän arvosanan hänen suosikkipelilleen antaneen pelijournalistin. Ettehän te Pelit-lehden rakkaat lukijat ota oppia, ettehän? Edes sinä, herra 86?

Scarlett- ja Torgue-lisäosat laajentavat Pandoraa onnistuneesti. Ne antavat erityisesti meille tasokaton (50) saavuttaneille sankareille lisätekemistä. Sekopäiset uudet hahmot istuvat täydellisesti Borderlandsin maailmaan ja uutta roinaa löytyy enemmän kuin riittävästi.

Lisärit maksavat kympin pala, mutta kyllä tasokkaasta sisällöstä aina kannattaa maksaa.

Markus Lukkarinen

84