Borderlands: The Handsome Collection - Kourallinen rajakokemuksia

Arvosteltu: PS4

Saatavilla: Xbox One

Gearbox Software/Armature Studio/Iron Galaxy Studios/2K Games

Versio: Arvostelu

Moninpeli: 4 samalla koneella tai netissä.

Ikäraja: 18

Mistä tunnistat uuden sukupolven pelin? Siitä, että olet pelannut sitä jo aiemmin.

Borderlands-sarjan räiskintäpelit ovat massiivinen menestys. Sarjan kolmea osaa on myyty huimat 23 miljoonaa kappaletta, joten oletan, että minun ei tarvitse käydä pelimekaniikkaa läpi. Pum pum pum argh pum uusi ase pum pum paska droppi pum pum pum level up. Siinä se. Borderlands on räiskinnöille mitä Diablo roolipeleille.

Koska nykypäivän trendi on kääntää viime sukupolven hittipelejä nykysukupolven koneelle, ei ole ihme, että Gearboxin nykyinen ykkösnyrkki Borderlands valjastetaan myös nykypäivään. Resoluutio nousee ja ruudunpäivityksen luvataan olevan tiukan tasainen 60, eli uudet konsoliborddikset ovat jo lähes pc-veljiensä veroisia.

Paluu rajamaille

Handsome Collectioniin, kuten nimestäkin voi päätellä, sisältyy ne kaksi Borderlands-peliä, joissa Handsome Jack -pahis esiintyy. Mukana on siis sekä Jackin ensiesiintyminen Borderlands 2:ssa että ykkösen ja kakkosen väliin sijoittuva Borderlands: The Presequel. Myös ykkönen päivitetään nykystandardeille, jos Handsome Collection on järkyttävä menestys.

Handsome Collection on massiivinen paketti. Kahden pelin lisäksi mukaan on ympätty molemmista kaikki delsut, joita kakkosessa on pirun paljon ja Presequelissa muutama. Ne nostavat molempien pelien pelattavien hahmojen määrän neljästä kuuteen ja lisäävät muutenkin mittavien pelien tarinaan paljon lisää pelattavaa.

Muutenkin kuin delsujen osalta, kakkonen on selkeästi kokoelman ykkönen. Kakkonen paitsi esittelee sarjan muistettavimpia hahmoja, alkuperäispeliä selvästi paremmat taistelut ja hurtimman huumorin. Erityismaininta menee loistavalle roolipelidelsulle Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep.

Mainioon kakkoseen verrattuna Presequel tuntuu välityöltä. Se taustoittaa Handsome Jackia hyvin, mutta kun tapahtumapaikkana on perinteisen Pandora-planeetan sijaan sen kuu, ovat pelialueet tylsän autioita. Vähäinen painovoima tuottaa ajoittain hauskaa lisää taisteluihin, rajallinen happimäärä taas on lähinnä tylsä gimmick.

Teknisesti kokoelma tekee sen mitä lupaa. Kuva on terävämpi ja peli pyörii tasaisen sulavasti. Pc-jäärille siinä ei ole mitään uutta, enkä usko, että vanhoilla konsoleilla pelit puhkipelanneen kannattaa rahojaan hassata vain vähän siloitellumpaan kokemukseen samoista peleistä. Jos hassaavat, vanhakonsolistit voivat siirtää tallennuksensa uuteen sukupolveen. Mutta ummikoille ei parempaa tapaa tutustua Borderlandsiin ole, harmi vaan, ettei sitä ykköstä ole mukana.

Isoin uudistus Handsome Collectionissa on neljän hengen jaetun ruudun peli, kun aiemmin sai tyytyä kahteen. Se on mainio lisä, Borderlandshan on parhaimmillaan porukassa! En vain päässyt testaamaan toimivuutta. Ei sitä muksuna näin hankalaa ollut ajoittaa aikatauluja kavereiden kanssa peli-iltaa varten, piru vie!

Siinä rajalla

Paketti herättää minussa halun avautua tästä meidän ”next genistämme”. Uusia pelejä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, uusien julkaisujen listat täyttyvät viime sukupolven pelien silotetuimmilla versioilla. Ne uudet pelit, jotka ilmestyvät ilman mittavia myöhästymisiä, ovat Rysen ja The Order 1886:n kaltaisia yliyksinkertaistettuja, muovisia ja tylsiä mukavuoristoratoja, jotka eivät uskalla tehdä edes tarpeeksi jyrkkiä tiputuksia pitääkseen pelaajan kiinnostuneena.

Tämä on loogista jatkoa pelien kasvaville kehityskustannuksille, mutta ei samaan tapaan kasvaville markkinoille. Kun peli pitää tehdä tarpeeksi harmaaksi miellyttämään kaikkia, ei se lopulta miellytä ketään. Syytän teitä kultasilmät, teitä, jotka haluatte fotorealistista grafiikkaa ja partikkeliefektejä ja 120 ruutua sekunnissa!

Onneksi Borderlands on yhä hauska, tarkempana ja paremmin pyörivänäkin, ilman fotorealismin vaatimia kurimuksia. Borderlands uskaltaa olla oma itsensä harmaan massan keskellä, Borderlands on oikein jees!

Mutta ihan oikeasti: ketkä meistä, jotka ovat genrestä kiinnostuneet, eivät muka ole vielä pelanneet Borderlandseja? Ehkä te, jotka löysitte Rajamaat vasta Telltalen mainion seikkailupelisarja Tales from the Borderlandsin myötä, te voisitte olla se kohdeyleisö, joka saa eniten irti Handsome Collectionista.

Hyvä että edes joku.

Toimiva, mutta pohjimmiltaan kovin tarpeeton uusvisiitti Pandoralle ja sen kuuhun tekee sen minkä lupaa, eli tekee Borderlandsista vielä vähän sujuvamman kokemuksen.

86