Broforce – Veljmiehet

Moninpeli on kaoottista ryskettä, jossa kiteytyy koko kasaritoiminnan kuumin ydin.

Muistat Commandon, A-Teamin, Syltynkin varmaan,

Die Hardin, Russellin, Norrisin harmaan.

Mutta peli tää,

vanhat legendat yhdistää.

Toimintaviihde eli kultakauttaan 1980-luvulla, kun Syltty, Arska ja muut ladonovet panivat pahikset ojennukseen ilman sen kummempia tunnontuskia. Uusi vuosituhat toi mukanaan tietokonetehosteiden mahdollistaman laimean mukaväkivallan sekä stuntittoman turvatoiminnan. Toimintaelokuva kuohittiin.

Kasarin peliviihde puolestaan oli joko ylhäältä tai sivusta kuvatusta mättämistä, joka oli yhtä aivotonta kuin sen henkisinä esikuvina toimineissa elokuvissa. Indie- ja uusretrobuumin vanavedessä Steamin Early Accessiin purjehtii Broforce, joka yhdistelee 1980-luvun toimintatähtiä saman aikakauden peliestetiikkaan.

16-bittisten pelikonsoleiden pikseligrafiikkaa imitoiva taide on indie-pelien uusi musta, mutta Broforcessa hellyttävää pikselikuorta on helppo katsoa läpi sormien. Audiovisuaalinen toteutus iskee kuin nyrkki leukaperiin, sillä peli lähes suora hiilikopio vanhoista kolikkopeleistä.

 

No bro gets left behind!

Broforcen ytimessä on reteä räiskintähupailu, jonka tiimellyksessä vastarinta muuttuu verimössöksi ja ympäristö tuhoutuu. Kentät ovat maksimissaan parin minuutin mittaisia vetäisyjä, jotka etenkin kaverin kanssa muuttuvat keskikokoisiksi katastrofialueiksi, kun sankarit hoitavat diplomatian nikkelillä.

Yksinpeli on ainakin nykyisessä brototyypissä pelkkä tutoriaali, sillä kovimmat kiksit pelistä saa kavereiden kanssa. Maksimissaan neljän toimintasankarin voimin hoidettu sakinhivutus nostaa väkisinkin suupielet ylöspäin, sillä pikseliäijät suorastaan löyhkäävät testbrosteronilta.

Toiminnan tiimellyksessä vapautetaan sotavankeja, jotka muuttuvat uusiksi pelattaviksi hahmoiksi. Nopeatempoisen moninpelin ohella Broforcen toinen selkeä valttikortti on aivan päätön hahmokatras.

Toimintapelin keskiössä ovat valehtelematta kaikki 1980-luvun toimintatähdet muutamilla tuoreemmilla naamoilla höystettynä, Syltyt, arskat, robocopit ja chucknorrisit saavat vetoapua Danny Trejon Machetelta, mieheltä mustissa sekä Matrixin Neolta. Hahmot on nimetty teemaan sopivasti: Snake Broskinin, Brommandon, MacBroverin ja Bro Dreddin esikuvia ei tarvitse kaukaa hakea.

Jokaisella hahmolla on oma aseistuksensa. Esimerkiksi Arskan Termistä imitoiva Brominator tykittelee menemään minigunilla, kun taas Bro ”Bruce Willis” Hard käskyttää akimbona kahta tuliluikkua. Mukana on myös lähitaistelijoita. Matrixista karannut Bro Andersson nyrkkeilee ja Marvel-katalogin vampyyrinmetsästäjä Brode käyttää katanaa.

Jokaisella hahmolla on uniikki kakkosaseensa. Brobocop räimii maaliinhakeutuvaa tulta, Indiana Brones flengailee ruoskansa varassa ja B. A. Broracus heittelee rypälepommeja vihumassan sekaan.  Hahmot eroavat riittävästi toisistaan ja hahmokatraan laajentaminen sotavankeja pelastamalla luo sopivaa täkyä pelaamisen jatkamiseksi. Ryskeen kruununa on yläfemmoille dedikoitu painike, jolla voi miehissä kehua onnistunutta suolistusta.

Itseironiaa, bromisario Palmu

Perusteiltaan Broforce on yksinkertainen, mutta se löytää lajityypistään olennaisen ja nostaa sen toiseen potenssiin. Broforce on äijäversio Contrasta ja kerrassaan mainiota moninpeliviihdettä. Kun tulipallot täyttävät koko pelikentän neljän miehen iskuryhmän tehdessä työtään ja sormen takoessa yläfemmoille pyhitettyä bro-painiketta, voi perustellusti sanoa, että 1980-luvun toimintaviihde voi edelleen hyvin.

Suoritetun kentän jälkeen räjähdykset täyttävät taivaan, kun sankarimme hyppäävät hiuksenhienosti kuljetushelikopterin laskemiin köysitikkaisiin. Samalla kitararäime iskeytyy eetteriin ja ruudulla näytetään, miten monta vapaan maailman vastustajaa kohtasi loppunsa tuliluikun väärällä puolen.

Brototyypissä on varsin kitsaasti sisältöä, mutta jo nykykuosissaan peli voittaa puolelleen. Kun mainion moninpelin päälle saa vielä vielä luvatun tarinallisen bro-op-kampanjan, peli alkaa kolkutella oman genrensä kärkisijoja.

 

http://www.freelives.net/broforce-game

Free Lives

PC, Mac