Doomia virittämässä

Doom ansaitsee kunniapaikan tietokonepelien historiankirjoissa moottorisahansa, verkkokorttien kysynnän kasvattamisen ja Deathmatchin aiheuttamien työteho-ongelmien lisäksi myös synnyttämästään ennennäkemättömästä kotiteollisuudesta.

Heti Doomin ilmestyttyä näppärät ohjelmoijat alkoivat tutkia sen koodia, ja pikku hiljaa alkoi ilmaantua mielenkiintoisia ohjelmia. Ensimmäisestä niin ja näin toimivasta esinesatunnaisvaihtajasta on päästy siihen, että Doomista voi vaihtaa kaiken muun paitsi perusidean. Samalla Doom on siirtynyt pelistä jonkinnäköiseksi pelaa ja askartele -ilmiöksi.

Miljoona miljoona tasoa

Doomin uudet tasot ovat varsinainen riesa. Ei siinä mitään, että niitä iltaisin päreen valossa tehtaillaan, mutta kun suurin osa askartelijoista vielä työntää ne toisten nautittavaksi. Joskus tuntuukin siltä, että joka toisen peleihin liittyvän uuden tiedoston kuvauksessa lukee "New Doom level. My first attempt, good in Deathmatch" ja sisällä vaanii taas uusi haulikolla kolmenkymmenen cyberdemonin kimppuun -eepos. Vastapainoksi sitten ilmestyy originaali-Doomiakin parempia tasoja, mutta kuka ne satojen, jollei tuhansien PWADien joukosta pystyy enää löytämään?

Ideapalkinto kuuluu kuitenkin DoomHockeylle. Jääkiekkokentän näköisen tason keskellä on pelaajan näköinen kiekko, jota työnnetään maaliin tietysti ampumalla. Maalien teleportterit nakkaavat kiekon takaisin ja peli jatkuu. DOOM.EXEa on editoitu, jottei kiekko kuole kesken pelin, mutta pistelaskua ei vielä ole onnistuttu tekemään.

DMAUD-äänenkorvausohjelman julkaisun jälkeen Doomin uusääniin tarvittiin vain mikki ja samplausohjelma, minkä seurauksena uusien äänien julkaisukynnys jäi turhan matalaksi. Monty Python-, Arnold S.-, Beavis & Butthead-, Kummeli- ja leegio muita äänipaketteja huolehtii siitä, että yöt valvonut naapuri tarttuu entistä helpommin moottorisahaan. On näissä paketeissa kuitenkin aina joitakin käyttökelpoisiakin sampleja.

Ilmeisesti säveltäjistä ja hyvistä .MID-formaatin biiseistä on pulaa, koska musiikin vaihto on jäänyt vähemmälle. Mutta esimerkiksi Queenin Bohemian Rhapsodyn säestyksellä demonien lahtaus on mahdollista (ja hauskaa).

Rummuttavia jäniksiä ja kukkoheittimiä

Grafiikan vaihtaminen vaatii jo taitoa ja ahkeruutta. Taitavia kuitenkin on, heistä suurimmalla osalla on outo huumorintaju.

Uusgrafiikoiden joukossa on ihan vakavasti otettavia yrityksiä. Aliens-Doom tarjoaa uusia seinäkuviointeja, Aliens-elokuvasta käännetyt ääniefektit ja ennen kaikkea vaihdettua grafiikkaa. Mukana on niin perus-Alien, koira-Alien, Alien-kuningatar, facehuggerit kuin Ripleyn käyttämä lastaushaarniskakin ja tynnyrit on tietysti vaihdettu muniksi. Eniten ideapisteitä tippuu plasmakivääristä. Chaingunin grafiikka on muutettu Aliens-elokuvan plasmakivääriksi, samoin sinko. Jälkimmäisellä ammuttaessa raketit tulevat piipun alla olevasta heittimestä. Niin sitä pitää.«MDBO»«MDNM»

Toinen vakava projekti on Star Wars -Doom. Hirviöinä ovat keisarilliset iskujoukot, keisarin henkivartijat, kuulusteludroidi ja Imperiumin luotaimet. Moottorisaha on tietysti muutettu valomiekaksi ja tynnyrit R2-D2-yksiköiksi. Pakettia täydentää Star Wars -taustamusiikki ja ääniefektit, ja peli sujuu Death Starin piirustusten mukaan tehdyillä tasoilla.

Huummoripuolta löytyy paljon. Henkilökohtainen suosikkini on rumpuja hakkaava Duracell-pupu, joka haavoittuessaan huutaa "Stiiill going!". Muita mainitsemisen arvoisia ovat muun muassa piirakka- ja kukkoheitin, cacodemonien muuttaminen Bill Clintoneiksi ja pieruhuumorin ystäviin uppoava Pyllymies.

Toimistojen Deathmatch-verkkosoturit varmasti löytävät käyttöä tiedostolle, joka muuttaa pelaajat kravattiin, kauluspaitaan ja SuperSoakeriin sonnustautuneiksi tappajiksi.

Ohjelma uusiksi

Uusin muoti on Doom-ohjelman itsensä virittäminen. Tuloksena on joukko ihan käytännöllisiä virityksiä, kuten plasmakiväärin muuttaminen puolinäkymättömien miinojen kylväjäksi tai liekinheittimeksi, haulikon konetuliaseversio tai tavallisten sotilaiden aseistuksen muuttaminen chainguniksi.

Sitten on niitä muita... Miten käytännölliseltä kuulostavat leijuvat, pelaajan kimppuun käyvät tynnyrit? Lampuiksi morffautuvat hirviöt? Lääkelaukkuja sylkevät cacodemonit? Tynnyreitä ampuvat aseet? Kaikkien hirviöiden muuttaminen avaruusmerijalkaväeksi? Plus lukuisat vielä oudommat väännökset?

Millaisen Doomin sinä saisit aikaiseksi? Kaikki tarvittavat apuohjelmat ja suurin osa esimerkeistä löytyvät tietysti Pelit-BBS:stä, Internet-käyttäjät luonnollisesti tietävätkin FTP-osoitteen infant2.sphs.indiana.edu. Vingutapa modeemia ja osallistu askartelukerhoon!

Niko-sedän niksipalsta - Air Warrior ajantasalle

Ruppuisen VGA-pääteohjelman (sen ilmaisen) omistajat ilahtukoot: myös SVGA Air Warriorista on tehty ilmainen pääteohjelma, joka todella on paljon parempi ja vastaa kaupallista versiota 1.16b. Kaupallinen ohjelmakin on siis päivitetty, merkittävimpinä uutuuksina uudet lentomallit ja uusi ampumamalli, jolla on päästy eroon blankeista ja joiden osumat tarkistetaan neljä kertaa sekunnissa.

Huonot uutiset ovat, ettei On-Line Games tue vielä kumpaakaan. Hyvät ovat, että ohjelmia voi käyttää, kunhan korvaa tiedostot TERRAIN.DAT ja TARGETS.BIN version 1.13/1.13g vastaavilla. Pistäkää uudet versiot silti jonnekin jemmaan.

Kaiken tarvittavan voi käydä imuroimassa Pelit-BBS:stä.

Lisää aiheesta

 • Palkintojen aika

  Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

  Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

  Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
 • Arcademäen sankarit

  www.animal-crossing.com/cityfolk

  Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

  Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
 • Pelifornication

  Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…