F1 Championship Season 2000 (PSone) – Kisastudio jatkaa

Viime kaudella saimme tottua siihen, että suoraa formulalähetystä seurasi kisastudio, jossa kilpailu näytettiin uudelleen. Nyt EA kokeilee samaa peleissä ja julkaisee uudelleen formulapelinsä puolen vuoden tauon jälkeen.

F1 Championship Season 2000:n radat ja kuljettajat ovat juuri päättyneen kauden mukaisia. Pelaaja voi hypätä suoraan kisaan, kiertää rataa ennätysaikajahdissa tai testaillen, ajaa koko kauden tai pelkän kisaviikonlopun. Vähän erikoisesti kisaviikonlopun valitsemalla voikin huristella vain testejä ja itse kilpailun, mutta ei lauantain aika-ajoja.

Lähtöjärjestyksen voi määrätä mieleisekseen tai sitten miehet starttaavat samassa järjestyksessä kuin kauden aidossa formulakisassa. Kaksinpeli on parantunut vaihtoehdoista eniten, sillä vielä keväällä ilmestyneessä F1 2000:ssa se oli nykivänä pelkelvoton. Nyt nykimistä ei juuri ole, mutta radalla onkin vain pelaajien autot.

Aja kauden huippuhetket

Uutuutena ovat skenaariot, joissa voi elää uudelleen kauden huippuhetket. Pelaajan on paikattava aidon kuskin virheet tai pystyttävä vähintään yhtä hyvään suoritukseen. Esimerkiksi Interlagosin skenaariossa on nostettava Gene pyörähdyksen jälkeen takaisin pisteille, vaikka todellisuudessa miehen kisa päättyi keskeytykseen.

Kauden kaksi komeinta suoritusta eivät ehtineet tehtäviin lainkaan, sillä ne tapahtuivat liian loppukaudesta. Häkkisen yhteisohitus Schumacherista ja Zontasta Spassa sekä Barrichellon tsemppaaminen slikseillä voittoon Hockenheimissa silloin kun muut vaihtoivat sadekelinrenkaille olisivat sopineet skenaarioksi mainiosti.

Peli on helpottunut viime versiosta tai sitten opin pikkuhiljaa pelaamaan. Vaikeimmilla tasoilla kone antaa jo jonkinlaista vastusta, vaikka sen keinot eivät ole aivan laillisia. Se ei joudu vaihtamaan sadekelirenkaita varikolla, vaan tekoälyn ohjaamat autot vain hidastavat hieman nopeuttaan, vaikka pelaaja pyörii joka mutkassa.

Kokonaisuus formulatasoa

Ajettavuus on kunnossa, mutta siinä on paljon häiritseviä pikkumokia. Lukkojarrutuksia ei tunneta lainkaan, vaan formulaa voi ohjata ongelmitta sormi jarrunapillakin. Hitaassa vauhdissa perä irtoaa kiihdytyksissä herkästi, mutta efekti on turhan valmiiksi tehdyn oloinen. Vapaalle vaihtaminen ei auta mitään, sillä renkaat lyövät tyhjää, vastaliike ei vaikuta eikä pyörähdystä voi jatkaa kaasulla, sillä sutiminen lakkaa heti kun auto kääntyy radalla poikittain.

Championship Seasonin ajofysiikka on mainio formuloiden kilpasarjassa, mutta Gran Turismoon, TOCAan tai Coliniin verratessa fysiikka ei ole mistään kotoisin. Minardin ja McLarenin ajettavuus, kiihtyvyys ja huippunopeus ovat aivan identtisiä eikä talleilla ole samanlaista merkitystä kuin todellisuudessa.

Formuloiden hajoamisessa ei ole moittimista, sillä tekninen vika voi keskeyttää kilpailun. Renkaat ja siivet voivat hajota kertarysäyksellä. Varikolta lähtiessä kylmät renkaat eivät pidä ennen kuin pintakerros on hieman kulunut, vähän käytetyillä kumeilla ja kevyemmällä bensakuormalla yltää nopeampiin kierrosaikoihin ja yhdellä pyörähdyksellä voi sudittaa takarenkaansa pilalle. Kaikki yksityiskohtia aidoista kisoista.

Autojen säätäminen on sopivan yksinkertaista, mutta jättää silti varaa virittelyyn. Takasiipeä säädetään parin pykälän tarkkuudella ja sen vaikutuksen kiihtyvyyteen tai huippunopeuteen näkee heti samalta ruudulta. Säätämistä helpottaa vielä hauska telemetria, jolla voi vertailla kierroksen jälkeen huippunopeuksia radan eri kohdilla ja päätellä siitä, oliko muutoksesta mitään iloa.

Peli on käännetty kokonaan suomeksi ja äänet on suunniteltu kuskin vinkkelistä kuulluiksi. Korvissa kaikuu vain moottorin ilkeä vonkuna ja kilpailuinsinöörin ohjeet. Tosin suomenkielisessä versiossa on jouduttu hieman oikaisemaan, sillä nimiä ei taivuteta lainkaan. Esimerkiksi insinöörin lause: "Olet kaksi sekuntia edellä, Häkkinen" tarkoittaa pelaajan johtavan kahdella sekunnilla Häkkistä.

Maisemat ovat hienoja ja varsinkin ratojen suuret korkeuserot tekevät vaikutuksen. Grafiikassa on paljon näppäriä pikkuhienouksia, kuten uusinnoissa kameran linssille jäävät vesipisarat, moottoreiden eriväriset räjähdykset ja suurkolareissa radalle jäävät siivenkappaleet, jotka todella rikkovat renkaat. Näyttävyydestä huolimatta Season pyörii ihan kohtuullisen sukkelasti.

F1 Championship Season 2000 on turha julkaisu, sillä seitsemän kuukautta ei riitä ohjelmoinnissa mihinkään. Formulapeliä voisi jopa pitää EA:n epäluottamuslauseena PSOnen menestykselle ensi formulakaudella. Lisenssi on hyödynnettävä vielä kerran, kun konsoli on hengissä ennen PS2:n tuloa. F1 Championship Season on skenaarioita ja parempaa kaksinpeliä lukuunottamatta sama kuin keväällä ilmestynyt versio, kannattaa ostaa se, kumman halvemmalla saa.

79