Fallout 3 (PS3) – Muita huonompi

Teknisistä eroavaisuuksistaan huolimatta PlayStation 3 ja Xbox 360 ovat konsolit kuin veljekset. Pari hassua yksinoikeusnimikettä ei muuta sitä tosiasiaa, että molemmilla koneilla pelataan suureksi osaksi samoja multiformaattipelejä. Tällaisessa tilanteessa on helppoa liputtaa oman konsolisuosikkinsa puolesta, sillä valinta on loppujen lopuksi samantekevä.

Pelimiehen elämä olisi harvinaisen yksinkertaista, ellei multiformaattipelien laatu heittelisi laidasta laitaan. Fallout 3 on valitettavasti esimerkki pelistä, jonka versiot eivät ole keskenään identtisiä. PC-versio on kaunein ja siihen saa jo rutkasti virittelymodeja. Siistin näköisen Xbox-version rinnalla PlayStation 3:n Fallout 3 on ruma ankanpoikanen. Maanalaisten suojakammioiden hämärässä kaikki näyttää vielä hyvältä, mutta viimeistään radioaktiiviseen erämaahan siirryttäessä erot käyvät harvinaisen ilmeisiksi.

Anti-aliasing eli reunojen pehmennys on yksi nykyaikaisen peligrafiikan tärkeimpiä ominaisuuksia. Matemaattiseen värisävytykseen perustuva reunojen pehmennys häivyttää grafiikasta sahalaitaisuutta ja saa pelikuvan näyttämään skarpimmalta liikkeessä. Reunojen pehmennys on ominaisuus, johon ei kiinnitä huomiota, mutta sen puuttumisen huomaa välittömästi, kuten Pleikkarin Fallout 3:ssa. Yksityiskohtainen pelimaailma on yhtä sahalaitojen merta. Erityisesti rakennusten seinät uivat kuin psykedeelisessä houreunessa. Ihan kauheaa!

Grafiikan tasosta on muutenkin tingitty, sillä PS3-versio kärsii satunnaisista graafisista bugeista, suttuisista tekstuureista ja kavennetusta piirtoetäisyydestä. Nämä ovat tosin jo astetta pienempiä vikoja, jotka olisi vertailun ulkopuolella helppoa antaa anteeksi.

Seikkailu ydintuhon jälkeisessä maailmassa on voimakas visuaalinen elämys, joten on sääli, että Fallout 3 kärsii PlayStation 3:lla toisen luokan toteutuksesta. Vaikka peli ei kaatunut testijakson aikana kertaakaan, tapahtumien käsikirjoitus jumiutui muutaman kerran tavalla, joka pakotti palaamaan edelliseen pelitallennukseen. Onneksi pelissä on tunnollinen automaattitallennus.

Rutinoista huolimatta olisi liioittelua väittää, että pelillinen sisältö olisi jotenkin pilalla. Vaikka kuorrutus on muita koneita heikommissa kantimissa, Fallout 3 on pohjimmiltaan sama vetovoimainen Fallout 3 Pleikkarillakin. Harmi vain, että peliin luvattuja ladattavia lisäseikkailuja nähdään vain PC:llä ja Xbox 360:llä.

91