FIFA 13 (Xbox 360) – Pyöreän pallon ritari

FIFA 13:ssa ensikosketus erottaa pallotaiturit puujaloista.

FIFA 13 pyrkii vangitsemaan kuningaslajin arvaamattoman ja haasteellisen luonteen. Konemaisen pallottelun sijaan viheriöllä nähdään junnutyylisiä haltuunottoja, louhikkomaisia kosketuksia ja onnekkaita pomppumaaleja. Pallo on vihdoin pyöreä myös virtuaalifutareille.

Uudistuksista tärkein on ensikosketus, jonka ansiosta ukkojen taitoerot tulevat viheriöllä aiempaa selvemmin esille. Alasarjajyrät tarvitsevat napakoiden passien kesyttämiseen varttitunnin, kun taas nimimiesten pallotuntuma lähestyy parhaimmillaan kirjailija Jukka Pakkasen lanseeraamaa eroottista kosketusta. Starat hyväilevät nahkakuulaa kukin omalla tyylillään.

Ensikosketuksen onnistumiseen vaikuttavat myös äijän vauhti ja asento. Liian hanakasti kiihdyttävä ukko törkkää pallon turhan kauas eteen, haltuunoton kanssa samanaikaista käännöstä yrittävä futari taas sotkeutuu omaan näppäryyteensä. Myös iholle liimautuva pakki hankaloittaa nahkakuulan kesyttämistä.

Uudistus pakottaa kiinnittämään huomiota syöttöjen laatuun: pelkkä tarkkuus ei enää riitä, myös passien paino on punnittava täsmällisesti. Alakerrassa sooloilu on entistä riskialttiimpaa, kun topparit eivät enää kuoleta kaaripalloja sataprosenttisella varmuudella. Puolustuspäässä joutuu turvautumaan aiempaa enemmän rehellisiin purkupalloihin.

Ensikosketuksen haastavuutta voi säätää liukuvalikoista, mutta sitä ei ole oletusasetuksillakaan viety yli. Pallo elää niin haltuunotoissa kuin kaksinkamppailuissa yllättävän luonnollisesti. Epäonnistuneiden kuoletusten vastapainoksi nahkakuula saattaa kimmota futarin jalasta päähän ja pudota sopivasti ukon juoksulinjalle. Sopivissa rajoissa pysyvä yllätyksellisyys tuo pelailuun paitsi väriä myös autenttisuuden tuntua.

Liikekannallepano

Viime kaudella pääpaino oli puolustamisessa, nyt FIFA 13 keskittyy hyökkäyspelin hiomiseen. Tekoälyn liikkumiseen pelikaverina on panostettu eniten. Pallottomat ukot eivät ravaa enää raiteilla, vaan muuttelevat juoksulinjojaan, leikkaavat laidalta keskelle ja reagoivat pallollisen futarin liikkeisiin. Äijät osaavat jopa ennakoida tilanteiden kehittymistä juoksemalla kohti tyhjää tilaa jo ennen kuin pallo voidaan sinne syöttää.

Pelikaverien fiksu liikkuminen mahdollistaa aiempaa luovemman pelinrakentelun. Samalla myös FIFA-sarjan paras ominaisuus, täydellinen syöttelemisen vapaus, pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Vanhojen hyökkäysrutiinien kierrättämisen sijaan huomasin rakentelevani aiempaa monipuolisempia sommitelmia ja viljeleväni enemmän yhden kosketuksen syöttöjä.

Pelikaverien järjenjuoksu ei toimi yhtä vikkelästi puolustussuuntaan. Alakerran vartiointiaktiivisuutta on pakko nostaa liukuvalikoista, muuten äijät eivät erota omia vastustajista. Keskikenttämiehet ovat niin kovapäisiä, ettei edes taktiikkapalaverista ole apua. Ukot vaihtavat ohjeista huolimatta vapaalle heti, kun vastustaja käynnistää vastahyökkäyksensä.

Monipuolistunut hyökkäyspeli ei takaa maalijuhlia, mistä pitää huolen koneen tiivistynyt puolustuspeli. Pikkusikaa harrastavat pakit potkivat toisinaan pallon sijasta surutta vastustajaa ja laittavat kroppansa likoon myös blokatessaan kuteja. Mikäli tuuria piisaa kuin Chelsealla Mestarien liigassa, nahkakuula saattaa kimpoilla puolustajan jalasta ohi hölmistyneen veskarin.

Hyökkäyspäässä kone on löytänyt kadoksissa olleen maalijyvänsä. Tappavan tehokas on myös tekoälyn syöttömylly, jos sitä ei suitsi viime kauden tapaan liukuvalikoilla.

Paino on voimaa

Äijien massa ja tilannenopeus tuntuvat monipuolisissa kontaktilanteissa, joissa riittää yksityiskohtia. Puskutilanteeseen valmistautuvat ukot hakevat yliotetta tönimällä tai repimällä toisiaan. Isokokoinen toppari voi puolestaan pallontavoittelutilanteessa kepittää pikakiiturin peittämällä kropallaan tämän juoksulinjan.

Kaksinkamppailuissa huomaa, ettei nahkakuula ole enää liimautunut äijien jalkoihin. Ryöstöyrityksen jälkeen pallo ei välttämättä jää taklaajan haltuun vaan pomppii väljemmille vesille. Pelkkä selän kääntäminen ei riitä pallonhallintaan, sillä aggressiivisella prässillä voi horjuttaa isompaakin karjua.

Fyysisyys tuntuu myös olohuoneessa, sillä FIFA 13 siirtää pelisarjan liikeohjauksen aikaan. Move taipuu läpisyöttöihin ja kikkaliikkeisiin siinä missä perusohjainkin, sillä tekoäly antaa tavallista enemmän aikaa ja tilaa pelinrakenteluun. Vanhan liiton miehenä en tosin innostunut heiluttelemisesta: joukkuepalloilut ovat parhaimmillaan padilla.

Movettajat joutuvat hiomaan taitonsa pelitilanteissa, muut voivat turvautua uusiin harjoitushaasteisiin. Treenikentällä pääsee muun muassa syöttö-, veto- ja keskitysharjoituksiin. Etenkin vaparitreenit tulevat tarpeeseen, sillä pallon taakse asetellaan jopa kolme äijää, joista kuka tahansa saa laukoa. Kikatkin ovat mahdollisia: yhdelle vetäjistä voi yrittää pedata avopaikan juoksuttamalla tämän muurin ohi.

Pujottelutreeneissä pääsee sinuiksi aiempaa herkemmän ohjaustuntuman kanssa. Rehellisesti sanoen en huomannut nahkakuulan kuljettamisessa ja harhautustilanteissa suurta eroa entiseen. Se saattaa toki olla seurausta syöttelyyn perustuvasta pelityylistäni, jossa pallo tekee työt.

Sivubisnes

Kausipelin keskiössä on aiempaa selvemmin managerin oma urakehitys. Tietä tähtiin voi yrittää tasoittaa anomalla seuran johtokunnalta lisää rahaa pelaajahankintoihin. Tällöin on myös varauduttava kovempiin tulostavoitteisiin. Mikäli tappioputki ei ota katketakseen, potentiaalisia työpestejä voi kartoittaa jo ennen uppoavasta laivasta hyppäämistä.

Managerilla on mahdollisuus tehdä sivubisnestä maajoukkuevalmentajana. Ensin on todistettava kykynsä seuratasolla, eikä alussa kannata odotella tarjouksia lajin suurmailta. Nimeä luodakseen managerin täytyy hilata Suomen kaltainen futiskääpiö arvokisoihin tai potkia ikuinen alisuorittaja arvokisojen pudotuspeleihin. Oikeaa kilpailukalenteria mukailevat maajoukkuepelit tuovat mukavaa vaihtelua liigakauteen.

Oman suojatin kehitykseen keskittyvään uramoodiin on myös panostettu. Tällä kertaa ovi suurseuran avauskokoonpanoon ei aukea tulokkaalle ilmaiseksi, vaan oppia ja pelikokemusta on haettava lainapestillä alasarjoista. Futarin pitää myös yltää managerin antamiin kausi- ja ottelukohtaisiin tulostavoitteisiin. Omaa onnistumistaan voi seurata ilahduttavan yksityiskohtaisista tilastoista.

Pelikaverit huseeraavat yllättävän järkevästi alasarjoissa, mutta tasonnousun ja pelityylin muutoksen huomaa, kun pääsee isompiin ympyröihin. Englannin kakkosliigassa keskikenttämaestroni niska kipeytyi pakkien kaaripalloja ihaillessa, valioliigakentillä nahkakuula pysyi jo paremmin nurmen pinnalla.

FIFA 13:n kärkiuudistukset eivät tunnu paperilla kummoisilta, mutta niiden vaikutus pelitapahtumiin on merkittävä. Aidosti elävä nahkakuula ja viisastunut tekoäly tekevät jo entuudestaan nautittavasta futiselämyksestä entistä palkitsevamman ja autenttisemman.

-------------------------

FIFA1/FIFA2

Pelikaverit liikkuvat sen verran aktiivisesti, ettei erillistä juoksutusnappia tarvitse juuri hipelöidä.

FIFA3

FIFA 13:n kansikuvapoika Messi ei sorru louhikkokosketuksiin.

FIFA4

AC Milan ja Juventus kuuluvat yli 500 lisensoidun seuran joukkoon. Liigoja on yhteensä 31.

FIFA5

Kentän laidalla päivystävä toimittaja raportoi kausipelin otteluissa loukkaantumisista, johon myös Chiellinin liukutaklaus luultavasti johtaa.

FIFA6

Kuka ehtii ensimmäisenä vapaana pomppivaan palloon?

Arvosteltu PS3

87