Football Manager 2015 - Keskittämisen jalo taito

Kenttäesitys on yksityiskohtainen, mutta suunniteltu heikoimmat nuhapumput mielessä.

Football Managerin vetovoima tuhoaa jopa avioliittoja, jos brittilehdistöä uskoo. Suomen pelimyyntilistalla sarja häviää Farming Simulatorille, mutta syy ei ole pelissä vaan kulttuurissa.

Huuhkajien jatkaessa räpiköintiään EM-kisoihin Suomen suurimman futishysteria-aallon herättää edelleen se jokatalvinen simulaattori, joka näyttää yhtä mielenkiintoiselta kuin Excel-kaaviot.

Football Managerin tekijät keskittyvät hiomaan sitä mikä sarjassa toimii ja parantamaan heikkouksiaan kuin aito jalkapallojoukkue. Sarjan viehätysvoima piilee jälkiviisaudessa, sillä pelissä voi korjata oman lempijoukkueensa heikot pelaajahankinnat ja taktiset ratkaisut. Tuttuun tapaan pelaaja voi keskittyä siihen, mikä kiinnostaa, ja antaa muut hommat tietokoneelle. Tekemistä riittää: voin hioa taktiikoita, tehdä pelaajakauppoja, miettiä turhaltakin tuntuvia yksityiskohtia junioripelaajien yksittäisiä harjoittelukuvioita myöten, tai vain delegoida kaiken muille ja golfata koko kauden.

Omaa valmentajaidentiteettiäni tuetaan alter egon luomisella, sillä valmentajan luomisessa valitsen roolipelimäisesti myös ominaisuudet, joiden mukaan virtuaaliminä toimii osana muuta valmennustiimiä. Pisteet voi ripotella miten tahtoo, joskin täysin jokapaikanhöylänä on lähinnä tiellä harjoituksissa.

 

Kuka sekoitti mun nallekarkit?

Mikäli viime vuosien uudistukset vain ahdistavat, mukana on kevyempi Classic-versio, jossa Football Manager muistuttaa 90-luvun versiota. Sarjan veteraanille on aina kova pala, kun asioiden järjestystä muutetaan, mutta silti käyttöliittymä on taas vaihteeksi uusittu. Muutaman vuoden takainen sivupalkki on palannut kehiin uudesti järjesteltynä ja monet toiminnot on siirretty pudotusvalikoihin. Mutta pienen totuttelun jälkeen vanhaan en halua enää palata. Siinä missä entisessä järjestelmässä välillä eksyin, nyt kaikki toiminnot ovat loogisissa paikoissa. Minua ärsytti vain mobiilisovelluksista tuttu valikoiden pehmeä rullailu, mutta sen voi onneksi kytkeä pois päältä.

Ainut selvä heikennys löytyy taktiikkanäytössä, jossa hyödylliset taustatiedot pelityyleistä on korvattu pelkän pelipaikan näyttävällä kuvalla. Helposti ymmärrettävät tähtiarvosanat on taktiikoissa korvattu ympyräkuviolla. En pitkänkään perehtymisen jälkeen pystynyt nopeasti näkemään, käyttääkö pelaajaa täyden potentiaalinsa. Itse taktiikat ovat pysyneet samanlaisina kuin viime vuonna. Peli luottaa sanallisiin ohjeisiin, joilla voi luoda monipuolisia ja  helposti ymmärrettäviä taktiikoita.

Pelaajat kasvattavat Movember-viikset marraskuun aikana. Partavaahto pelistä tosin puuttuu eli taitavat ajaa koneella.

 

Mistä uusi Litmanen

Superlupausten etsintää on selvästi vaikeutettu. Ennen pelaajien taidoista ja potentiaalista sai tarkan kuvauksen päivässä, nyt luotettavan datan keräämiseen menee henkilökunnasta riippuen viikkoja, jopa kuukausia. Nopealla vilkaisulla saa taidoista likimääräisen arvion, mutta moni palkattu pelaaja oli selvästi heikompi kuin ennakkoon arveltiin. Uudistus luo dynaamisesti eroa pienempien ja isompien kerhojen välille. Real Madridilla on armeija selvännäkijöitä, jotka löytävät kentällisen tähtipelaajia palkattavaksi. Divarijengiin osa-aikaiseksi pestattu lanko- ja kaimamies eivät löydä koko kaudessakaan riittävästi lahjakkaita pelaajia, joten seuran nuorennusleikkauksen sijaan joudun ehdottamaan veteraaneilleni sopimusten uusimista.

Viime vuonna lyhytsyöttöpeli oli kuningas, mutta nyt keskitykset ja pitkät kaaripallot vievät voittoon. Ennen marraskuun päivitystä tilanne oli täysin posketon maaliverkon heiluessa keskityspalloista, sillä veskarit eivät edes maailman huipulla osaa katkoa keskityksiä. Vastapainoksi veskarit ampuivat maalipotkuista pallon hyökkääjälle suoraan maalintekosektorille, puolustajien seisoessa tumput suorina. Veskarit torjuvat läpiajot, mutta sylkevät kaukovedot suoraan vastustajan jalkoihin. Maalimäärät ovat vieläkin runsaat, mutta eivät enää yllä jääkiekkolukemiin.

Kentät koristellaan näyttävästi kotijoukkueen väreihin, erilaiset areenatyypit luovat eroa pelipäiviin, jopa valaistus muuttuu ajankohdan ja sään mukaan. Animaatioita on lisätty, ja bongasin runsaasti upouusia syöttö- ja torjuntaliikkeitä. Liikkeet eivät edelleenkään linkity toisiinsa sulavasti ja esimerkiksi harhautusanimaatioita ei nähdä. Graafista peliesitystä vaimentaa yritys pitää tehovaatimukset minimissä. Mallien yksityiskohdissa on säästelty runsaasti, ja tekstuurit ovat samaa tasoa pari konsolisukupolvea sitten ilmestyneiden pelien kanssa.

Käyttöliittymää voi kustomoida, mutta pelaajaroolit kenttäkuvaan saa takaisin vain modaamalla.

 

Lue myös pieni printti

Pelaaja toimii pelissä brittityylisenä managerina, jonka visioita joukkueen johto yrittää parhaansa mukaan rajoittaa. Siirto- ja palkkabudjetti määräävät rahavarat, mutta systeemiä voi edelleen harhauttaa. Peruspalkat lasketaan budjettiin, mutta palkkabonuksia ei. Pienessä printissä kannattaa tarjota duunareillekin isoja bonuksia penkillä istumisesta. Pelaajien intoa sopimukseen voi myös ruokkia pykälillä, joita pelaajan on mahdoton saavuttaa. Topparille voi tarjota muhkeaa maalibonusta ja joukkueen tukipilarille luvata puolet seuraavasta siirrosta ja näin alentaa vuosipalkkaa. Sama kikka löytyy myös pelaajakaupoista, joissa annettua siirtomaksimia voi kiertää pitkälti samaan tapaan. Lakifirmamanagerointi kannattaa ehkä liikaakin.

Lehdistö, tiimin johto ja pelaajat haluavat kaikki juttusille aina kun tapahtuu. Jos pelaaja ei saa peliaikaa, murmuttaa hän ensin asiasta minulle, sitten tiimitovereilleen ja lopulta lehdistölle.  Lehdistö väijyy nyt jopa tärkeissä matseissa kentälle johtavassa tunnelissa, mutta vieläkin kysellään liian usein, liian paljon ja aina samoista aiheista.

Lehdistöstä huolimatta muut juttelutuokiot ovat selvästi parantuneet, esimerkiksi valmentajaa palkatessa pomot heittävät nyt relevantteja kysymyksiä työhistoriasta. Pelaajien toimintaa voi kommentoida melkein koska tahansa, joskin ruskeakielisyys tuntuu olevan vieläkin paras tapa hoitaa asiat.

Uudistukset vievät sarjaa eteenpäin, mutta julkaisutahdin takia peliin on jäänyt taas runsaasti korjattavaa. Eniten peliä haittaavat supertehokkaat keskitykset, joiden takia pitkien kärkimiesten rooli ja merkitys kasvaa suhteettomaksi. Kokonaisuus parantaa edellisestä versiosta lähes joka osa-alueella. Mikäli sarjan historiaan on luottaminen, pari seuraavaa päivitystä saattavat tehdä Football Manager -kaudesta erittäin muistettavan.

 

Miro Varilo

 

Football Manager 2015

Sports Interactive / SEGA

Arvosteltu PC

Saatavilla Mac, Linux

Versio: 15.1.3

Minimi: XP: 1,6 GHz Vista/7/8: 2,2 GHz Mac/Linux: 1,8 GHz, 1 Gt muistia, 128 Mt näyttömuistia, 3 Gt kiintolevytilaa

Testattu: Intel Core i5 4670k, 8 Gt, AMD Radeon R9 280x, Windows 8.1

Ikäraja: 3

 

Hyvin suunniteltu vuosipäivitys kärsii vielä alkukauden kankeudesta.

84