Grand Theft Auto: Liberty City Stories (PSP) – Rikos kannattaa aina

Minulla on kädessäni Sony PSP. Sen sisällä on kokonainen maailma nimeltään Grand Theft Auto: Liberty City Stories. Elämme hienoa aikaa.

GTA-sarjan siirtyminen PSP:lle epäilytti etukäteen. GTA:n tunkeminen käsikonsoliin tuntui liian kunniahimoiselta idealta, sillä vapaa rellestäminen, monipuoliset tehtävät ja mustan huumorin sävyttämä maailma eivät välttämättä mahdu taskukokoon.

Liberty City näyttää tutulta GTA III:lta. Tuntuu siltä kuin olisi palannut kotiin, joten ei muuta kuin autoja ryöstelemään ja ohikulkijoita hakkaamaan. Kontrollitkin löytyvät selkärangasta puolessa sekunnista. Vaikka miljöö on tuttu, tarina ja tehtävät ovat uusia.

Liberty City Stories ei ole käännös vanhasta pelistä vaan kyseessä on pikemminkin miksattu GTA III. Hyvin GTA:nsa tuntevat pääsee nauttimaan yksityiskohdista, joita muut eivät huomaa. Tietyt rakennukset, jotka ovat GTA III:ssa valmiita, ovat Liberty Cityssä vasta rakenteilla.

Nova ja Kiss FM eivät kuulu

Vankilasta vapautunut Toni Cipriati on kärsinyt vääryyttä, joten on aika pistää asiat jälleen Tonin mielen mukaiseen järjestykseen. Liberty Cityssä vallitsee kaaos, korruptio rehottaa, rikollisjengit riehuvat, eikä kehenkään ole luottamista. Moraalista käytetään vain neljää ensimmäistä kirjainta.

Tarinamoodi on yllättävän pitkä, ja tehtäväpuu haarautuu riittävästi, jotta yhden keikan jumittamisen takia koko peli ei pysähdy. Ainoa tekninen ongelma on grafiikan lievä häntiminen eikä sekään ole oikeastaan kunnon ongelma, kunhan narisen narisemisen ilosta. Ajoneuvokanta on monipuolinen ja myös moottoripyörät ovat mukana. Niillä päristely on sangen kätevää ja hauskaa.

Reikäpäiset radioasemat pitävät tunnelman korkealla. Välillä kaupungilla on pakko kiertää pimpparinkiä ihan vain siksi, että saisi kuunnella juontajien hillittömiä juttuja ja kuunnella musiikkia. Huumori on sitä laatua, joka saa kukkahattutädit puhisemaan: esimerkiksi viranomaisten radiomainos suosittelee poliisiuraa kaikille väkivaltaisille sekopäille.

Koska pelasin USA-versiota ennen Eurooppa-version ilmestymistä, en päässyt tahkoamaan langatonta moninpeliä. Ainakin paperilla 2-4 hengen seitsemän erilaista moninpelimuotoa vaikuttavat päteviltä.

Liberty City Storiesia ei ole kyhätty kokoon pikaisesti vain joulumarkkinoita ajatellen, vaan kaikesta tuoksuu ammattiylpeys ja -taito. GTA:n pelaaminen bussissa on elämys sinänsä.

* * * * *

Moninpelimuodot

Liberty City Survivor

Tapa muut pelaajat. Nopein ja taitavin voittaa.

Protection Racket

Suojele neljää limusiiniasi ja tuhoa vihollisen loistoautot.

Get Stretch

Varasta vihollisjengin autot ja tuo ne omaan kotipesääsi.

Tanks for the Memories

Ota panssarivaunu ja tuhoa kaikki mahdollinen ennen kuin tuhoudut itse.

The Hit List

Tapa merkitty pelihahmo niin nopeasti kuin mahdollista. Toistetaan.

Street Rage

Aja tarkastuspisteeltä tarkastuspisteelle niin nopeasti kuin osaat.

The Wedding List

Etsi kaupungilta sopivat autot ja vie ne luukuttajalle.

90

Lisää aiheesta