Haastattelussa: Fatal1ty

Minkälaista on huippupelaajan arki? Juhlia ja skandaalinkäryisiä suhteita, joita käsitellään iltapäivälehtien sivuilla? Ei ihan.

Maailman paras PC-pelaaja Jonathan "Fatal1ty" Wendel kävi marraskuun lopulla Suomessa osana Skandinavian promootiokiertuettaan. Pelit haastatteli miestä Vantaan Tammiston Gigantissa. Pelaajanimen takaa paljastui mukava ja äärimmäisen puhelias mies, jolla olisi riittänyt tarinaa vaikka maailmaan tappiin asti.

Tavallisilla pelaajilla oli mahdollisuus kokeilla taitojaan hallitsevaa maailmanmestaria vastaan Quake 4:n deathmatchissä. Odotellessani haastattelun alkua katselin Fatal1tyn pelaamista lukuisia pelaajia vastaan. Työskentely oli eleetöntä ja varmaa. Yhdestä taposta olisi palkinnoksi irronnut Creativen Fatal1ty-kuulokkeet, voitosta monen sadan euron arvoinen Fatal1ty-paketti. Ei mikään ihme, että areenoilla miehen nimimerkki herättää kauhua. Satojen pelien jälkeen kukaan ei ollut voittanut vielä yhtään mitään – ei Suomessa, Ruotsissa eikä Norjassa.

Mies nimimerkin takana

26-vuotias Wendel on voittanut kymmenen maailmanmestaruutta viidessä eri pelissä ja tienannut pelaamalla satoja tuhansia euroja. Hänellä on oma pelaajille tarkoitettu tuotesarjansa, johon kuuluu hiiriä, emolevyjä, kuulokkeita ja vaikka mitä. Taustalla on melkoinen määrä tietokonemaailman vaikuttajia Creativesta ATIin.

Miten Fatal1ty-tuotesarja oikein syntyi? "Brändääminen oli itse asiassa oma ideani, myin tuotteitani jo kauan ennen kuin valmistajat ottivat minuun yhteyttä." Kun Fatal1ty-nimen tunnettuus kasvoi, yritykset, kuten Creative, ilmaisivat halukkuutensa sponsoroida Fatal1tyä. Hän kieltäytyi kohteliaasti ja ehdotti sen sijaan nimeään kantavaa, pelaajia varten suunniteltua tuotesarjaa, jonka kehittämisessä hän saisi olla mukana: pelaajalta pelaajille. Yllättäen yrityksissä innostuttiin ajatuksesta.

Harjoittelu tekee mestarin

Fatal1ty on ollut maailman huipulla lähes kahdeksan vuotta. Kun kysyin, kauanko hän vielä uskoo pysyvänsä huipulla, Fatal1ty naurahti ja totesi, ettei usko kenenkään rikkovan lähiaikoina hänen ennätyksiään. "Huipulla oleminen vaatii jatkuvaa työtä, etenkin jos haluaa mestaruuksia useammassa kuin yhdessä pelissä", hän jatkoi.

Fatal1ty on hallitseva mestari viidessä eri pelissä, joten hän saa harjoitella jatkuvasti, 8–10 tuntia päivässä. Normipäivä alkaa aamiaisella, jonka jälkeen on vuorossa neljä tuntia harjoittelua eri pelaajia vastaan. Harjoittelusessiota seuraa 5–10 kilometrin lenkki, lounas alkuillasta, pari tuntia harjoittelua, tunnin lepotauko ja lopuksi vielä pari tuntia harjoittelua. Eikä todellakaan viitenä päivänä viikossa, sillä ammattipelaaja harjoittelee viikon jokaisena päivänä.

Ammattilaispelaajan työ ei kuulosta pelkältä herkulta. Fatal1ty nauraa taas ja sanoo, että hänen uransa viisi ensimmäistä vuotta olivat pahimmat. Silloin hän uhrasi kaiken päästäkseen huipulle. Aikaa ei jäänyt kavereille tai juhlimiseen, saati tyttöystävän etsimiseen. Nyt tilanne on vähän rauhallisempi.

Harjoittelu ei yksin riitä huipulle asti, pitää olla myös lahjoja. Jonathan kertoo harrastaneensa urheilua lapsesta saakka ja hänellä on aina ollut erinomainen silmä-käsi-koordinaatio. Lisäksi hän on hyvä matematiikassa, mikä auttaa kolmiulotteisessa hahmottamisessa paljon. Lisäksi Jonathan kertoo osaavansa imeytyä pelin maailmaan erittäin hyvin. Jos tunnistit kuvauksessa itsesi, ei muuta kuin kurinalaista harjoittelua ja tie huipulle on avoin.

Kyllä ennen oli paremmin

Kyllästyykö hommaan, jaksaako maestro yhä nauttia pelaamisesta vapaa-ajallaan? "Kyllä, ehdottomasti. Pelaan kaikenlaisia pelejä kaikilla mahdollisilla laitteilla Xboxista Wiihin. Esimerkiksi Mario Kart, Mario Baseball, Guitar Herot ja Battlefield 1942 ovat olleet viime aikoina pelilistallani."

Vaikka Jonathan on Quake 4:n hallitseva maailmanmestari, hän kommentoi peliä aika rumastikin. "Minä olen alusta asti inhonnut sitä peliä. Nykyisissä FPS-peleissä on kaikissa se sama ongelma: ne keskittyvät aivan liikaa hiottuun grafiikkaan ja muuhun turhaan samalla, kun pelattavuus jää taka-alalle. Tällä hetkellä minulla ei ole suosikkiräiskintäpeliä. Viimeinen peli, josta todella pidin, oli Painkiller. Nykyiset räiskinnät ovat ihan ok, mutta niistä puuttuu tietty, pitkäkestoinen nautittavuus."  Lisäksi pelit ovat grafiikan takia liian hitaita. "Me ammattipelaajat haluamme peleiltä 120 framea sekunnissa, sata on ihan minimi. Vähempi aiheuttaa ongelmia."

Fatal1ty kertoo, että hänen omalla odotuslistallaan ykkössijaa pitää Id Softwaren Quake Zero -projekti, joka on Quake 3 Arenaan pohjaava ilmainen verkkopeli.

Kyberurheilun airut

Fatal1ty uskoo vahvasti peliurheilun kasvuun. Hän kertoo, että suurimman peliliigan CPL:n (Cyberathlete Professional League) kilpailuja televisioidaan ympäri maailmaa, ja niillä on suuret määrät katsojia. Peliliiga ei rajoitu pelkästään Pohjois-Amerikkaan, vaan turnauksia järjestetään kaikilla mantereilla aina Afrikkaa myöten. "Pelikilpailuja on kohtuullisen helppo järjestää, sillä parhaimmassa tapauksessa kilpailijat ja katsojat voivat osallistua kansainvälisiin kisoihin kotisohviltaan. Ihmettelen, jos peliurheilu ei jatka kasvuaan."

Kun urheilusta on kysymys, miten on dopingin laita? Fatal1ty itse kertoo kilpailujen aikana juovansa vain vettä ja mehua, ja popsivansa aina välistä banaaneja ja muita hedelmiä. Pelimaailmassa ei vielä tunneta dopingia, joten periaatteessa jokainen saa juoda mitä haluaa: vaikka kahvia, teetä, colaa, hedelmämehua tai energiajuomia. Mutta kannattaako piristeiden käyttö? "Kahvi ja energiajuomat saavat kädet vapisemaan, mikä tekee ohjaamisen vaikeaksi. Siksi vältän niitä itse", Fatal1ty selittää.

Fatal1ty on julkkis muutenkin kuin pelaajien keskuudessa. Varsinkin kotimaassaan hänet tunnistetaan jopa kadulla ja monet, jotka eivät pelaa lainkaan, ovat vähintään kuulleet hänen nimimerkkinsä. "Sattuu sitä muuallakin. Istuin kerran Puolassa kahvilassa, kun muutama ihminen tuli pyytämään nimikirjoitustani."

Pelaamalla voi siis päästä kansainväliseksi tähdeksi. Ja ihan yhtä helposti kuin pokerinpeluulla.

Haastattelu on luettavissa 31.1.2008.

Lisää aiheesta