Half-Life: Talvisota

Nuorisohan on pirun tyhmää eikä opi mitään. Ah niin tott...uuden vääristelyä.

Esimerkiksi historiaa pitää opettaa nuorison ehdoilla. Tytöt hoituvat sillä, että Salattujen elämien esikuvahahmot voivat sanoa äshä suhisten jotta "Siis Täyssinän rauhansopimus tehtiin tota 18.5.1595 kello 14.37, mut siis teex mä abortin vai meexmä naimisiin?" Pojille historiaa voi opettaa vaikka Half-Life-modeilla. Aloitetaan talvisodasta, Half-Life: Kekkosen aika on vähän monimutkaisempi.

Half-Life: The Frozen Hell

Tiimit on jaettu venäläisiin ja suomalaisiin. Päätarkoitus on edetä maaliin. Venäläiset voittavat, jos pääsevät länsirannikolle tai tappavat kaikki suomalaiset, suomalaiset voittavat, jos tappavat kaikki venäläiset tai pääsevät Uralille. Peliaikaa on 105 päivää, paitsi jos osapuolet sopivat jatkosodasta.

Käytännössä suomalaisten tehtävä on kuitenkin maata asemissa ja venäläisten hyökätä, mistä aiheutuu että kaikki haluavat olla venäläisiä, ja näin suomalaiset joutuvat kamppailemaan ylivoimaa vastaan. Asiaa tasaa se, että venäläissotilaan health-pisteet ovat vain kymmenesosa yhden suomalaisen pisteistä.

Suomalaisen perusvarustus on vyö, kokardi ja paljon erilaisia skinejä, muun muassa karvareuhkalla, lumipuvulla tai jussipaidalla. Aseena on puukko, M/23 Parabellum, M/27 Pystykorva, M/31 Suomi-konepistooli, M/26 Lahti-Saloranta sekä M/09-21 Maxim-konekivääri. Maxim vaatii kaksi miestä, joista toinen ottaa jalustan. Suomalaisten päällikkö valitaan huutoäänestyksellä.

Venäläisskinejä on kaksi, Summer#Outfit ja The Piippahat. Venäläisten aseet ovat pistooli malli 95 Nagant, kivääri Mosin-Nagant M1890, automaattikivääri M1936 Simonov sekä puoliautomaatti M1938 Tokarjev. Konepistoolia ei ole, eikä pelillisistä syistä konekivääriäkään. Venäläisistä yksi on poliittinen upseeri eli politrukki, ja hän saa ampua omia selkään. Lisäksi venäläiset saavat yhden tykistöiskun heti taistelun aluksi.

Kentistä suosituimmaksi on osoittautunut AT_KANNAS, jossa käydään pahimmat taistelut. Myös AT_SUOMUSSALMI ja ambush-kartta AM_RAATEROAD ovat suosittuja. CS_IRAQ, CS_SHIP ja ES_VIIPURI ovat vihatuimpia.

Kohtauksia eräästä talvisodasta

Pelikello käynnistyy marraskuun 30. päivä kello 06.50. Tuskin Mainilan lähtölaukaukset on ammuttu, kun Talvi-Sotaan pujahtaa pelaajia. Newbie-puolta edustavat tuntematon SOTILAS ja SOTILAS(1), vastapainoksi saapuu kaksi ammattilaista. "Mää oon [KP] r0kk4 ja hää, hää on [KP] WolfPaw. Mää oon Karjala Poikii -klaanin webmaster ja hää on graphic artist and executive coding." Vähän myöhemmin Rokkia liittyy mukaan kaksi lisää, ja vasta tappelun jälkeen toinen muuttaa nimensä Gandalfiksi.

Koska päämääränä on puolustaa omaa maata, perinteiden mukaan puolustajat päättävät hyökätä. "Hyppelehditäänpäs mokoman suon yli, että heilahtaa! Puukot käteen!", huutaa K44rn4. "Go go go!" K44rn4 säntää eteenpäin, mutta loppujoukkue ei liikahdakaan. "Negative!", sanoo sotamies kakka einari ja ampuu K44rn4a takaapäin päähän. kakka einari teloitetaan, samaan vauhtiin menee myös Taisteluasema-lehden taistelukuvaaja TK Tuksa. "Helvetin parikat! Älkää omia ampuko", rähjää Tuksa. kakka einari äänestetään ulos. "Älkää...älkää...en minä mitään pahaa", hän pillittää.

Pahempaa seuraa. Kämppäyksen asemasta hyökkääjät yllättävät hyökkäämällä. Katalat venäläiset ovat päätyneet pistinrushaukseen. Kunnon 100 megabitin narua kaivattaisiin, sillä ne tulevat sellaisella joukolla, että suomalaisten alitehoinen Mannerheim-linja uhkaa luhistua kuormituksessa. Luodit iskevät kiviin ja kallioon kovalla äänellä, ja kaikki kiroavat kauheaa PING!iä. Suomalainen korrrrpisoturi kestää vilua ja nälkää, muttei 267 millisekunnin viivettä: moraali luhistuu. Yksi toisensa jälkeen korpisotureita tippuu linjalta, ja kaikki näyttää menetetyltä. Mutta sitten L4ht1sen Maxim-kk nakuttaa, ja päähyökkäys tyrehtyy. "Enemy sighted", valistaa SOTILAS(1).

Esiin vyöryy kentän ylpeys, venäläinen tankki, joka kirjaimellisesti jähmettää modeemipelaajat. Gandalf, aseenaan ADSL jota hänellä ei ole ja kasapanos, yrittää tuhota tankkia. Turhaan. "ttu unohdin bindata SET#KASAPANOSin", hän tilittää Tuksalle. B0r0m1r ryntää ja työntää panoksen Summa mutikassa ketjujen väliin. Lukutaidottomat musikat eivät ole lukeneet READMEtä ja kuolevat kyykyssä panoksen päälle, vain USE-näppäimen päähän läpimurrosta.

Jännitys laukeaa. "Kylmää se tankin oisin tuhonnu, mutku lagaa niin samperisti", tilittää (Matrix) Morpheus. "Jumalauta sotamies, lagi on kaikille sama", pistää B0r0m1r HPW:n kuriin. "Ostakaa mulle ase ja lumipuku!", vinkuu (Matrix) Belgari0n. "Beta1918 oli parempi", itkee (MÄNTTÄ) KaGis.

Mutta Baranovin pojat ovat ovelia. Onneksi [KP] R0kk4 suojaa sivustaa, sillä mäyränkolosta hiipii esiin venäläinen ryhmä. "Millon häne pääsä sattuu tuon pienen polykoni kohal, nii sillo hänel tullooki noutaja", sanoo [KP] R0kk4. Suomi-KP nakuttaa, ja ryshrush katkeaa. Hangelta kuuluu katkera molotus: "Satanski kamperski! Aimbotski da da", mutta turhaan, sillä tänä yönä R0kk4 rox!

Tulitaistelussa Rok4lta on lumipuku tippunut melkein nollaan, joten hän hypähtää kuusen latvaan ja kerää muutaman lumipukushardin. Taistelu laantuu asemasodaksi. "Soomen poika, sinä olemas kämpperi", yrittää venäläinen propagandamies ivata. "Mene pelamaan Quakea Beelovits, suomalaisten kuuluukin viivytystaistella", hänelle vastataan.

Vihodin ottelukello on maaliskuun 13. klo 11.00, ja taistelu loppuu. Pieni sisukas Suomi voitti, mutta hyvänä kakkosena maaliin tuli Sosialististen Neuvostotasavaltojen liitto.

"Nyt ei enää... Nyt se loppui", sanoo Kariluoto ja lähtee koisimaan. Väsyneet pelaajat nukkuvat. Hyväntahtoinen aamuaurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin heitä kohtaan.

Aika velikultia.

The Official Winterwar Mod

Pelitinkin keskustelualueilla modistin urasta haaveilevat kyselevät vahvistusta, jotta tekisivätkö modin, joka on kuin Counter-Strike mutta parempi, tai kertoo gangstereista, tai kertoo Tsekkoslovakian kansannoususta 1956. Jos pitää kysyä mitä tehdä, parempi jättää tekemättä.

Kuule vänskä, mis tarvitset oikei hyvvää modisuunnitelmaa. Täs siul on sellane. Leikka talteen ja toteuta, mieluiten Unreal Tournamentilla, se kun hallitsee Karjala-kenttien vaatimat aavat preeriat.

Lisää aiheesta

 • Palkintojen aika

  Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

  Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

  Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
 • Arcademäen sankarit

  www.animal-crossing.com/cityfolk

  Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

  Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
 • Pelifornication

  Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…