Hämähäkkimies ei halunnut sankariksi

Supersankarihahmo Spider-Man esiintyi sarjakuvalehtiä lukevalle yleisölle ensimmäistä kertaa Amazing Fantasyn numerossa 15 elokuussa 1962. Hän poikkesi kollegoistaan alusta alkaen.

Spider-Man syntyi, kun radioaktiivinen hämähäkki puri Midtown High Schoolin opiskelijaa Peter Parkeria tiedenäyttelyssä. Parker sai puremasta yliluonnolliset voimat ja hänen aistinsa herkistyivät äärimmilleen. Hän pystyy myös kävelemään seinissä ja katoissa hämähäkin lailla. Myöhemmin Parker kehitti itselleen seittilaitteiston, jolla hän pystyy vangitsemaan roistoja ja tarttumaan kauempana oleviin pintoihin.

Kun Parker huomasi erikoiskykynsä, hän käyttäytyi kuin normaali ihminen, eli päätti lyödä rahoiksi. Parker otti yhteyttä telkkariin. Tähteys, rikkaus ja naisten ihailu olivat hänen tavoitteitaan, sankaruus ei kiinnostanut lainkaan.

Kaikki kuitenkin muuttui, kun murtovaras tappoi Parkerille läheisen Ben-sedän. Sedän mielestä suurten kykyjen mukana tulee suuri vastuu. Kykyjä tulee käyttää hyvään, ei itsekkäisiin tarkoituksiin, Peter Parker tajuaa. Spider-Man on syntynyt.

Tauno Tavallinen

Juuri päähenkilön tavallisuus, inhimillisyys ja se, että tapahtumat sijoittuvat todelliseen maailmaan erottivat Spider-Manin muista supersankareista. Superman pelastaa maailman, koska hän pelastaa maailman, siinä hänen "motiivinsa". Hän on tylsä idealisti, jolla ei ole inhimillisiä vajavaisuuksia.

Lisäksi hän asuu jossakin kummassa Metropoliksessa, jota ei edes löydy kartalta. On mahdotonta kuvitella Supermania viitta-asussaan kuppilassa iskemässä naisia. Ja miksi ihmeessä asussa edes on viitta? Luulisi, että se on vain tiellä.

Harva sarjakuvien lukija on kotoisin vieraalta planeetalta, orpo miljonääri, hullu tiedemies tai pieleen mennen lääketieteellisen operaation uhri, joten sellaiseen on mahdotonta samaistua. Peter Parker on tavallinen nuori mies. Hän on kuin lukijansa ja siksi häneen on helppo samaistua. Se on koko Spider-Man-ilmiön menetyksen ja pitkäikäisyyden salaisuus.

Se, että nuorukainen muuttui supersankariksi sattumalta, ei hänen perusluonnettaan miksikään muuta.

Usein Parker inhoaa kohtaloaan ja haluaa olla tavallinen rivitauno. Hänen taisteluaan hyvän puolesta voivat haitata hyvinkin maalliset ongelmat, kuten naiset tai se, että ei ole rahaa mennä sinne, missä roisto riehuu.

Frank Millerin vuonna 1986 luoman uuden synkän ja kyynisen Batmanin, "Pimeän ritarin" myötä inhimilliset supersankarit tulivat suorastaan muotiin, mutta Spider-Manin luoja Stan Lee oli vuosikymmeniä edellä aikaansa.

Supersankari vai tavallinen mies?

@TekstiTasan:Tyypillisessä tarinassa taistellaan superroistoa vastaan ja yritetään elää tavallista nuoren miehen elämää. Juuri näiden kahden roolin tasapainottaminen on homman juju. Ongelmat työpaikalla sanomalehden valokuvaajana ja nykyään myös opettajana nousevat usein esiin. Pomon käskyjä on vaikea noudattaa, koska superroistot eivät ilmesty tuhojaan tekemään tarkkaa aikataulua noudattaen.

@Teksti:Spider-Man ei ole asuinkaupungissaan New Yorkissa suinkaan pelkästään suosittu oikeuden puolustaja ja ihmisten auttaja. Monet tuntevat kummallista hahmoa kohtaan ennakkoluuloja ja suorastaan pelkäävät häntä tai vähintään epäilevät hänen motiivejaan. Spider-Man joutuu usein supersankarirasismin kohteeksi.

Kun elämä on näin sekavaa, tyttöystävien kanssa syntyy ongelmia. Ensirakkaus Gwen Stacy kuoli Spider-Manin taistellessa Green Goblinia vastaan. 40 vuoden aikana Spider-Man on menettänyt myös muita ystäviään ja läheisiään.

Myöhemmin Hämis meni naimisiin Mary Jane Watsonin kanssa. Liitto ei kuitenkaan kestänyt ikuisesti. Jopa ihan tavalliset avioliitot päätyvät usein eroon, saati sitten, kun toinen osapuoli on supersankari.

Sarjakuvista se alkoi

Sitten ensiesiintymisensä Amazing Fantasy -lehdessä vuonna 1962 Spider-Man on ollut piirretyn kuvan sankari niin monessa eri julkaisussa, että niiden luetteleminen tässä ei ole mielekästä tai järkevää. Spider-Manin omia lehtiä ovat olleet ainakin Amazing, Spectacular, Web, Adjectiveless, Sensational, Unlimited, Scarlet Spider, Web-Spinners ja Flashback.

Lisäksi seittihemmo on tehnyt vierailuita lukuisiin Marvelin lehtiin ja albumeihin. Spider-Man on tavannut jotakuinkin jokaisen Marvelin hahmon jossakin uransa vaiheessa ja käynyt vieraissakin.

Nykyään Spider-Manilla on Yhdysvalloissa kaksi omaa, uusista seikkailuista kertovaa lehteä: Amazing Spider-Man ja Peter Parker: Spider-Man.

Yllättävän suosituksi on paljastunut Ultimate Spider-Man, jossa kerrotaan Hämiksen tarinaa alusta alkaen mutta siten, että tarinat tehty uudelleen vastaamaan tämän päivän lukijan vaatimuksia ja tottumuksia.

Suomessa Egmont Kustannus julkaisee Hämähäkkimies # Spider-Man # lehteä. Ennen Hämähäkkimiehenä tunnettu tyyppi on ilmeisesti muuttamassa nimeään Suomessa lopullisesti muotoon Spider-Man, sillä englanninkielinen nimi on lehden kannessa huomattavasti suuremmalla.

Spider-Man liikkuu ja puhuu!

Ennen uutta Spider-Man-elokuvaa moni pohti, miksi hahmoa ei ole nähty jo aiemmin valkokankaalla ja televisiossa. Itse asiassa Hämis on muuttunut lihaksi tai ainakin animaatiokalvoiksi yllättävän usein. Näitä ohjelmia on vain harvemmin Suomessa nähty 1990-luvun animaatiosarjaa lukuunottamatta.

Ensimmäinen Spider-Man-piirrossarja nähtiin Yhdysvalloissa vuosina 1967-1969. Ensimmäisen kauden jaksot koostuivat kahdesta 13-minuuttisesta seikkailusta, toisena vuonna siirryttiin vajaan puolen tunnin yhtenäisiin tarinoihin.

Toisesta ja kolmannesta kaudesta vastasi muuan herra Ralph Bakshi, joka myöhemmin teki uraa täyspitkien animaatioelokuvien parissa. Sattuneesta syystä juuri nyt niistä parhaiten muistetaan Taru sormusten herrasta (1978).

1970-luvulla Spider-Man siirtyi ABC:ltä CBS-kanavalle ja muuttui samalla lihaksi. Vuosina 1977-1979 tehty sarja on nykyään saatavilla ainakin NTSC-videoina. Amazing Spider-Manissa nimihenkilöä esitti Nicholas Hammond, josta tämä sarja tai mikään muukaan ei koskaan tehnyt suurta tähteä.

Vaikka sarja olikin kriitikoiden hampaissa, se ei loppujen lopuksi päättynyt katsojien puutteeseen. Supersankarikanavana tunnettu CBS otti Amazing Spider-Manin aseeksi katsojakilpailuun ja heitteli loppujaksoja minne sattui sen mukaan, millä pystyi tekemään eniten kiusaa kilpailijalle. Toki katsojat katosivat tässä vaiheessa, mutta kun tv-Hämis oli vielä nähtävissä vakiolähetysaikaan, menestys oli ihan kohtalainen.

Amazing Spider-Manin jaksoista koottiin myös kolme elokuvan tapaista kokonaisuutta.

The Electric Company -lastenohjelmassa elävä Spider-Man teki vierailuita vuosina 1974-1977. Hämis ei puhunut lainkaan, paitsi puhekuplin. Peter Parkeria ei edes mainittu.

Pikachu voitti seittimiehen

Sekä 1980- että 1990-luvuilla Spider-Man seikkaili omassa animaatiosarjassaan. 1980-luvun aloitti Spider-Man, joka muuttui pian muotoon Spider-Man and His Amazing Friends. Tästä ei jäänyt mitään tv-historiaan kirjoitettavaa.

Huomattavasti paremmin onnistui ja myös menestyi 1994 tv-ensi-iltansa saanut uusi sarja. Hahmon mytologia otettiin tosissaan. Siksi myös sarjakuvafanit olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Tehdyissä 65 jaksossa vierailivat kaikki tärkeimmät Spider-Manin vastustajat ja liittolaiset.

Menestys oli niin hyvä, että se sai aikaan pienen lukkimieskuumeen. Spider-Man ilmaantui myös oheistuotteina kauppojen hyllyille.

Ikävä kyllä menestyksen innoittamana syntynyt Spider-Man Unlimited ei ollut läheskään samaa tasoa. Suunnitellusta 13 jaksosta vain yhdeksän ehdittiin tehdä ja niistä vain kolme nähtiin telkkarissa. Sitten sarja jäi Pokemon-ilmiön jalkoihin ja sai antaa tilaa myös Digimonille.

Elävin ja elämyksellisin Spider-Man-kokemus on kuitenkin Floridan Orlandossa sijaitsevan Universal-huvipuiston Island of Adventuren Marvel Super Hero Islandin The Amazing Adventures of Spider-Man -ajelu. Alustuksen jälkeen vierailija astuu "alukseen", pistää 3D-lasit päähän ja vauhdikas virtuaaliseikkailu voi alkaa.

Spider-Manista tuli supertähti

Koska Spider-Man on yksi tunnetuimmista sarjakuvasankareista, luulisi, että hän olisi saanut oman suuren rahan Hollywood-elokuvan jo aikaisemmin.

Supersankarielokuvat eivät olleet muotia ennen Batmanin menestystä. Oli ilmiselvää, että Spider-Manin tuominen valkokankaalla maksaisi paljon, joten kukaan ei uskaltanut ottaa riskiä. Kun asiaa sitten alettiin vakavissaan valmistella, hahmon elokuvaoikeudet osoittautuivat ongelmallisiksi. Niitä ratkottiin oikeudessa vuosikausien ajan.

Aikaan eT (ennen Titanicia) Spider-Man-elokuva oli jo korvamerkitty James Cameronille. Hän muun muassa teki tarkan juonisuunnitelman aiheesta. Mutta kun Cameronista tuli Titanicin myötä "maailman kuningas", hän jätti syystä tai toisesta projektin taakseen.

Lopulta elokuva tipahti Sam Raimin käsiin. Raimi teki läpimurtonsa vuonna 1982 uraauurtavalla pienen budjetin kauhuelokuvalla The Evil Dead. Vähitellen mies on valunut Hollywoodin palvelukseen. Vaikka hänellä ei ollutkaan ennen Spider-Mania takana yhtään suurta hittiä, eikä ison budjetin toiminta- ja tehoste-elokuvaa, Raimi tuntui heti oikealta mieheltä hommaan.

Tosin Sony Pictures ei ollut samaa mieltä, Raimi oli ohjaajaehdokaslistalla vasta neljäs vaihtoehto. Luottamuksen puute saattaa tulla Sonylle kalliiksi, sillä superhitiksi osoittautuneeseen elokuvaan tehdään tietenkin jatko-osa, mutta sellainen ei kuulunut Raimin alkuperäiseen sopimukseen. Nyt Raimi voi sanella hintansa ja Sony maksaa kyyneleitä hymynsä takana valuttaen.

Kerrottavaa Spider-Man-mytologissa on vaikka sataan elokuvaan, sillä nyt on käsitelty vasta tarinan alku - se miten Peter Parker (Tobey Maguire) muuttuu tavallisesta opiskelijasta supersankariksi. Parkerin romanttisena ihastuksena, ihanaisena Mary Janena nähdään älykkään miehen seksisymboli Kirsten Dunst. Hämiksen päävastustaja on Norman Osborn (Willem Dafoe), joka muuttuu huippuälykkääksi ja huippuvoimakkaaksi superroistoksi nimeltään Green Goblin.

Spider-Man 2:n tuotanto alkaa varhain ensi vuonna. Jatko-osan ensi-iltapäiväksi on luvattu 7.5.2004.

Ihmeneloset muutti säännöt

Stanley Lieber ryhtyi Stan Leeksi, koska hän ei halunnut pilata oikeaa nimeään typerillä sarjakuvilla. Hän aloitti ammattimaisen uransa sarjakuvien parissa jo 17-vuotiaana, eikä vielä silloin tiennyt, että hänestä tulisi tyylilajin arvostettu uudistaja, yksi 1900-luvun tärkeimpiä amerikkalaisia popkulttuurivaikuttajia.

Jo 20-vuotiaana Lee oli Timely-lehden päätoimittaja ja pääkäsikirjoittaja. Myöhemmin lehti muuttui Marvel Comicsiksi. Leen elämä ei suinkaan ollut täynnä pelkkiä supersankareita, vaan hän käsikirjoitti kaikenlaista muutakin, muun muassa romanttisia kertomuksia.

1960-luvulle tultaessa oli käynnissä sarjakuvasupersankareiden sota. Stan Lee piti perinteisiä sankarihahmoja tylsinä ja ennustettavina. Vuonna 1961 ilmestyi ensimmäinen Fantastic Four -lehti ja se oli heti menestys. Näillä oikeuden puolustajilla oli välillä paha olla ja muutenkin he olivat inhimillisen puutteellisia.

Vuotta myöhemmin syntynyt Spider-Man vei inhimillisyyskehityksen vieläkin pidemmälle. Se oli supersankarisarjakuvan sisällöllinen vallankumous, joskaan ei välitön menestys. Spider-Man ei ollut heti hitti edes Leen kollegoiden ja työnantajien parissa. Ihmiset inhoavat hämähäkkejä, unohda koko juttu, he yrittivät vakuutella.

Läpi koko 1960-luvun Lee kirjoitti lehden päivässä. 1970-luvulla hän alkoi saavuttaa suurempaa arvostusta. Mies teki tuolloin muun muassa luentokiertueita kouluissa.

Spider-Manin ja Fantastic Fourin lisäksi Lee on luonut muun muassa Hulkin, X-Menin, Nick Furyn, Daredevilin, Iron Manin, Doctor Strangen ja Silver Surferin. Lista ei suinkaan ole kattava ja osaa hahmoista oli tekemässä myös muita. Nykyään Stan Leen tunnustetaan olevan saman tason myytintekijä kuin J.R.R. Tolkien tai vaikkapa George Lucas.

Vuonna 1922 New Yorkissa syntynyt Stan "The Man" Lee elää yhä. Hän on Marvelin kunniapuheenjohtaja. Lee ei ole jämähtänyt menneeseen, vaan uskoo sarjakuvan tulevaisuuden olevan internetissä.

Superroisto joka tarpeeseen

Vaikka Spider-Man elää ja vaikuttaa mytologiansa mukaan reaalitodellisuudessamme, hänen vastustajansa ovat kaikkea muuta kuin realistisia. Vuosien mittaan superroistoja on kasaantunut aikamoinen määrä, yli 140 erilaista. Tässä pari nykyajan tärkeintä kiistakumppania.

Green Goblin on Spider-Manin päävastustaja. Hän tuli kuvioihin jo vuonna 1964. Liikemies ja miljonääri Norman Osborn II muuttui Green Gobliniksi epäonnistuneen tieteellisen kokeen seurauksena.

Black Cat on seksikäs entinen kissaryöstäjä, joka menetti aikoinaan supervoimansa, mutta saa aikaan paljon tuhoa ja vahinkoa pelkästään taitavana atleettina ja taistelijana. Muodokas ja kaunis Black Cat on vietellyt Spider-Mania ahkerasti.

Dr. Octopus eli Tohtori Mustekala pystyy metallikonkeroineen saamaan paljon tuhoa aikaan laajalla alueella. Hän on roisto, mutta silti hän pelasti kerran Spider-Manin hengen.

Electro on salamurhaaja, joka käyttää sähköä aseenaan. Hän kuuluu Sinister Six -ryhmään, jossa ovat Spider-Manin pahimmat viholliset.

Moraaliton sarjamurhaaja Cletus Cassidy muuttui raatelevaksi Carnageksi, josta edes Spider-Man ei selvinnyt ilman Fantastic Four -ryhmän apua. Chameleon voi, nimensä mukaisesti, muuttua keneksi tahansa, eikä hän voi sietää Spider-Mania.

Hollywoodin entinen tehostevelho Mysterio on Spider-Manille samaa kuin Jokeri Batmanille, eli huumorin taso on tappavan hyvä.

Ammattikriminaali Rhino tulee ja jyrää kuin tuhat humalaista Tony Halmetta. Rhinon panssari kestää lähes mitä vain.

Venom pystyy siihen mihin Spider-Man ja jopa enempään. Venom on yhdistelmä katkeraa journalisti Eddie Brockia ja avaruusolentoa.

Sähköinsinööri Adrian Toomes kiukustui bisneskaverinsa petoksesta ja muutti itsensä lentokykyiseksi supervoimakkaaksi Vultureksi.

Lisää aiheesta