Hatoful Boyfriend - Kyllä, puluseni

Haluaisitko mennä naimisiin pulun kanssa?

Soittakaa valkotakit paikalle! Käyn treffeillä lintujen kanssa!

Japanilaiset ovat outoja: heillä on uuniperunan makuisia suklaapatukoita ja hevosenlihaa sisältävää jäätelöä. Lintuihin keskittyvä deittauspeli Hatoful Boyfriend menee luontevasti siinä ohessa.

Vaikka länsimaissa deittisimulaattoreita pidetään pelkkänä vitsinä, Japanissa niillä on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Ne auttavat nuoria miehiä ja naisia keräämään kriittistä tietoa vastakkaisesta sukupuolesta (tai tässä tapauksessa linnuista), mikä auttaa heitä onnistuneiden treffien suunnittelussa ja ykköspesälle pääsemisessä.

Luotettavissa tutkimuksissa onkin havaittu, että ilman deittailupelejä Japanin syntyvyys romahtaisi täysin. On siis erittäin tärkeää, että jatkossakin japanilaiset pelaavat näitä hyödyllisiä pelejä, eivätkä vaikka Grand Theft Autoa. Siitähän oppii vain miten puhutaan ilotytöille.

Siinä vasta pelottava lääkäri. 

Kyyhkytarinoita

Hatoful Boyfriendin tarinaan on helppo samaistua, koska siinä on meille jokaiselle tuttuja elementtejä. Päähenkilö on nuori teini-ikäinen tyttö, joka voisi olla sinä tai minä.

Sikäli hän eroaa ikätovereistaan, että hän käy ainoana ihmisenä älykkäille linnuille tarkoitettua Pyhän Pulumaan koulua. Näennäisesti hullulle juonelle on täysin looginen selitys. Nähkääs, tulevaisuudessa lintuinfluenssan ärhäkämpi muoto melkein tuhoaa koko ihmiskunnan, mikä johtaa siihen, että henkiin jääneet ihmiset yrittävät hävittää tautia kantavat linnut omalla viruksellaan. Mutta se ei aiheutakaan siivekkäiden sukupuuttoa, vaan tekee niistä viisaampia ja vahvempia.

Luonnollisesti maapallo on liian pieni paikka kahdelle älylliselle rodulle. Seuraavat vuodet käydään suurta sotaa, joka päättyy lintujen voittoon. Siipiveikot osoittavat reiluutensa säästämällä ihmiskunnan rippeet, kunhan ne lupaavat olla kiltisti.

Lintubongarin päiväkirja

Nuorta koulutyttöämme ei oman lajin synkkä kohtalo tunnu haittaavan, sillä hän aloittaa uuden kouluvuotensa ihailtavan pirteästi. No, olisin minäkin täpinöissäni, jos pääsisin tutustumaan pörheisiin papukaijoihin ja komeisiin kyyhkyihin.

Koska älykkäät lintuset ovat hyviä juttukavereita, kuka niitä typeriä ihmisiä enää tarvitsekaan? Oikeastaan lintujen ainoa huono puoli on se, että ne varistelevat höyheniään ihan joka paikkaan.

Homman nimi on siis lintupoikaystävän etsiminen, sillä Japanissa jokaisen teinitytön perusoikeus on kokea edes kerran elämässään tarunomainen lukioromanssi. Mutta samalla pitäisi selviytyä tyypillisistä koulurutiineista, kuten tylsistä oppitunneista ja ihmisiä vihaavan haukkapuolueen salamurhayrityksistä.

Harmi vain, että omia aktiviteettejaan ei pääse vapaasti päättämään, ne täytyy aina valita listan vaihtoehdoista. Vaihtoehtoja on sentään yleensä enemmän kuin kaksi, joten juoni voi lähteä rönsyilemään moneen suuntaan, mikä on pelkästään hyvä juttu.

Parhaassa tapauksessa valinnat johtavat siihen, että söpö pieni pulu tai muu sulkaisa kaveri rakastuu sinuun palavasti, ja kujerratte yhteisessä pesässä aina elämänne loppuun asti. Mikä on pululle noin 15 vuotta.

Tässä vaativassa tehtävässä onnistuminen ei ole helppoa. Kaikilla linnuilla on nimittäin omat mieltymyksensä ja luonteenpiirteensä, joten samat hurmauskeinot eivät tepsi kaikkiin. Esimerkiksi yksi tipu on innokas pianon pimputtelija, joka haluaa treffailla vain kaltaistansa musiikkigurua. Hänet saa itsellensä vain käymällä ahkerasti musatunneilla. Johonkin toiseen tepsii paremmin matematiikan opiskeleminen tai oppilaskuntaan liittyminen.

Jos ei osaa kohdella kultaansa juuri oikealla tavalla, koko romanssi yleensä plösähtää siihen. Sellaistahan se tosin on oikeastikin.

Älä näytä niin surulliselta, rakas vaikertajakyyhkyni.

Romantiikkaa ilmassa

Pyhän Pulumaan koulussa sopivia uroslintuja on runsaanlaisesti, joten krantuimmatkin sinkut löytävät sieltä seuraa. Helpoin nakki on kalliokyyhky Ryouta, ihmistyttömme lapsuudenkaveri ja muutenkin mukava heppu. Hänen täysi vastakohtansa on ranskalainen riikinkukkokyyhky Sakuya, joka käyttäytyy aluksi töykeästi kaikkia kohtaan, mutta lopulta paljastaa herkemmän puolensa. Taatusti oudoin romanssin kohde on koulun tohtori, jonka epäilyttävä käytös ja hyytävän pelottava olemus tekevät villien huhujen kohteen. Joidenkin mukaan hän jopa suorittaa laittomia kokeita oppilaille.

Tarkkana miehenä en kuitenkaan kelpuuttanut selkeimpiä romanssivaihtoehtoja, vaan päädyin piirittämään kirjastossa lymyilevää Nagaki-nimistä vaikertajakyyhkyä, sillä hänen surullinen tarinansa sulatti sieluni. Seuraavilla pelikerroilla kävin läpi myös toiset sulhasehdokkaat, mutta ne eivät olleet tämän pienen vaikertajakyyhkyn veroisia.

Jos sinulla on vaikeuksia samaistua siipiveikkoa etsivään teinityttöön, niin läpäisyn jälkeen avautuvassa bonusjuonessa koko alkuasetelma kääntyy päinvastaiseksi. Nyt ohjataan yhtä tytön lintupoikaystävää, joka selvittelee synkkää murhamysteeriä. Tämän mielenkiintoisen ja erittäin pitkän lisäseikkailun aikana paljastuu monia yllättäviä seikkoja Pyhän Pulumaan koulusta ja pelin taustatarinasta.

Vaikkei itseäni haitannut lintujen deittaileminen, joistain se saattaa tuntua epänormaalilta. Hevosenlihajäätelön tavoin kyseessä on uusi ilmiö, joka on vasta hitaasti yleistymässä. Herkimmät saavatkin halutessaan siivekkäiden ihmispotretit näkyville, jolloin pystyy ainakin kuvittelemaan seurustelevansa saman rodun edustajan kanssa.

Kerrankin kaikki vaihtoehdot kuulostavat hyvältä. 

Lintu vai kala

Deittisimulaattoreiden tuotantobudjetit eivät ole korkeat, koska ne sisältävät yleensä vain kuvia, tekstiä, ääniä ja joskus luksuksena ihan oikeaa puhetta. Hatoful Boyfriend noudattaa samaa nuukailulinjaa, joten sekin näyttää siltä, kuin se olisi tehty parin lapsen viikkorahoilla. Kuvitus on kuitenkin miellyttävän näköistä, ja ne muutamat musiikkiraidat lisäävät mukavasti tunnelmaa herkkinä hetkinä. Jäin kaipaamaan ainoastaan puhetta, sillä tekstin lukeminen kävi välillä tylsäksi. Toisaalta olen mieluummin ilman höpinää kuin kuuntelen kymmeniä tunteja kun harrastajanäyttelijät päästelevät puluääniä.

Hatoful Boyfriend sai alkunsa aprillipäivän vitsistä, mutta jälkeenpäin siitä tehtiin oikea peli. Vieläpä ihan tasokas sellainen, mitä en olisi ikinä uskonut.

Yleensä huumorituotokset kiinnostavat vartin verran, mutta Hatoful Boyfriend pysyi kiinnostavana koko kymmenen tunnin kestonsa ajan, vaikka halusinkin iskeä kaikki vapaana olevat linnut ja selvittää juonen salat.

Hatolfulin loputtua oloni on haikea. Roald Dahlin “Rakkaani, kyyhkyläiseni” ei ollut sitä mitä odotin, joten lähden tästä kaupungille puluja jahtaamaan.

Samu Ollila

 

Hatoful Boyfriend

http://store.steampowered.com/app/310080/

PC

Mediatonic/Devolver Digital

Versio: 1.0

Minimi: 2 Ghz, 1 G RAM, 128 Mt näytönohjain

Testattu: AMD Phenom II X4 940 3.0 Ghz, 4Gt muistia, Geforce GTX 660 Ti

Muuta: Ostettavissa Steamista noin 8 eurolla

Ikäraja: -

 

Taatusti yksi vuoden erikoisimmista peleistä. Loistava lahja kaikille lintuharrastajille.

79