Her Story - Peilin palasista

Etsivä ei hiiskahdakkaan, mutta Hän kyllä peilaa kuvaa kuulustelijastaan.

Et voi olla varma, paljastitko toisen synkimmän salaisuuden, vai oliko hän niin pirun ovela, että narussa vedettiinkin sinua.  

VHS-kasettien katselu herättää jotain tavattoman kaukaista sisälläni. Koteloista avaamani taika vie minut pirtin lattialle, ulkoa opeteltujen lastenohjelmien ääreen. Mutta tänään tungen soittimeen sen kasetin, jonka nimitarraan on kirjoitettu ”Ei lasten käsiin”. Sydän hakaten tuijotan, kuinka telkkarista alkaa pyöriä Poliisi-TV.
Her Story on videopeli videoista. Poliisin vanhalta työkoneelta avautuu kuulustelupätkiä vanhasta rikostapauksesta. 
 

Salaiset kasetit

FMV eli Full motion video -estetiikalla tehty peli herättää mielikuvan nolosta muinaisjäänteestä, mutta Her Storyn tehnyt Sam Barlow näyttää, mihin sillä pystyy. Samin kädenjälkeä on nähty muun muassa sellaisissa peleissä kuin Aisle ja Silent Hill: Shattered Memories. Her Storyn nimikkonaista näyttelevä Viva Seifert taas loihtii esiin niin aidon oloisen ihmisen tunnekirjoineen, että on helppo kuvitella videoiden olevan peräisin oikeista arkistoista.
Kömpelö tietokanta, kräkkiporukan ASCII-taide, rutiseva kovalevy ja tuhnuinen kuvaputkinäyttö lämmittävät mieltäni. Moderniin huoneeseeni on syntynyt portaali menneisyyteen, tarkemmin sanottuna vuoteen 1994, jolloin pelin seitsemän kohtalokasta poliisikuulustelua pidettiin. 
Her Story nykii varmaeleisesti niistä langoista, joista ysärilapsen saa nytkimään. 

Päätavoitteena ei ole saada tietokantaa vihreäksi, vaan ymmärtää tarpeeksi.

 
Epäilyksen käppyrät

Mekaniikaltaan simppeli Her Story vaatii vain tarkkaavaiset korvat ja tiedonhakutaidon. Hakukenttään kirjoitetaan avainsanoja, joilla näkyviin saa viisi ensimmäistä vastaavaa videoleikettä. Pätkille merkitään omia tägejä, ja niistä säilötään tärkeät pikavarastoon. Tietokantatarkistin näyttää paljonko koneella on koskematonta dataa. Yksinäinen arkistoselailu muistuttaa hieman visual novel -kokemusta Analogue: A Hate Story, mutta muita verrokkeja on vaikea keksiä. Her Story on todella virkistävän omaperäinen seikkailupeli.
Alkajaisiksi tarjoillaan kokoelma videoita aiheesta ”murha”. Pätkät piirtävät Her Storyn raamit ja herättävät uteliaisuuden. Kuulusteltavana on huolestunut nainen, jonka aviomies katosi ja löytyi kuolleena. Lesken olemus muuttuu dramaattisesti klippi klipiltä, hän selvästi välttelee tiettyjä kysymyksiä. Haistan salaisuuksia! 
Etsivän keissileikkeet ovat tuhoutuneet ajan saatossa, joten sen puolen dialogi syntyy mielikuvituksessani, johtolanganpätkiä luikertaa aivolohkosta toiseen. Kun Her Storyssa jokin vaikuttaa salakähmäiseltä, se todennäköisesti on sitä.
 Koska tapahtumista on kulunut vuosikymmeniä aikaa, ei lisäkysymyksiä voi enää esittää, vaan totuus on pengottava käsiin jääneestä matskusta. Itselleni tapauksen vaiheet aukenivat noin neljässä tunnissa. Pidin pelaamisen aikana vain yhden tauon, jonka aikana janosin paluuta retrokoneelleni.
Pelin palkitsevinta antia ovat ne hetket, jolloin tärkeä informaatio viimein löytyy, tai eteen tulee yllättävä käänne. Koukku nappaa joka tapauksessa nopeasti ja arkisiakin kertomuksia kuuntelee mielellään. Ei ihme, kuulusteltava itsekin rakastaa tarinoita. 

Viva Seifert vetää  roolinsa uskomattoman hyvin, valehtelunkin.


Kuin ihminen ikään

Hahaa! -tunnetta annostellaan reippaalla kädellä: vihje sieltä, toinen tuolta. Jokainen varmasti etenee pelissä hieman erilaisessa järjestyksessä. Epälineaarinen pelimekaniikka korostaa kokemuksen aitoudentuntua. Kukaan ei käske tietokannan selaajaa painamaan nappia, vaan silkka tietämisen jano kuljettaa eteenpäin. Muistoihin tunkeminen tyydyttää salaisuuksille persoa kuuntelijaa. Pelaaja on haamu, jolla on valta kaivaa esiin kaikki kipeys ihmisen nahan alta. Kuinka valtavaa nautintoa menneisyyden ronkkimisesta voikaan saada! Siis jonkun toisen.
Rönsyilevä ja kerroksellinen tarina on vuoleskeltu mestarillisesti vanhan ajan satujen ja likaisen ihmismielen muottiin. Maanläheisen kerronnan vuoksi vuosien takaiset nimet tuntuvat oikeilta henkilöiltä.
Hänen tarinansa kenties kestää vain yhden läpipeluun, mutta jälkisyyniä tapahtumien todellisesta kulusta puidaan netissä vieläkin. Monitulkintaisen tarinan tekijä on myhäillyt, ettei todellakaan ole selittämässä juontaan. Minä en siitä murennu, sillä pidän mysteereistä. Omien johtopäätösten lisäksi saan tehdä myös moraaliset mielipiteeni. Jopa pelin loppuminen on valintani.
 “Oletko jo valmis?”, kysyy nimi chit chatin takaa. Lampun valo väpättää ja olen näkevinäni kuvaruudun pinnalla häivähdyksen omista kasvoistani. 
Ei. En vielä, vastaan ja jatkan tonkimista.

 

Her Story

Arvosteltu: PC
Saatavilla: Mac, iOS
Sam Barlow
Suositus: Windows 7, 4GB RAM, Radeon X1900 GT tai GeForce GT 340
Testattu: Win 7, Intel Core i5-2320, 8GB RAM, Radeon HD6800
Ikäraja: Ei tiedossa.

87