Huippunopeat hiiret ja matot

Ilkka Uotila on pelannut Counter-Striken eri versioita jo lähes kuusi vuotta yötä päivää eikä enää muuta halua pelatakaan. Työkseen hän hoitaa Basso.fi:tä.

* * * * *

Counter-Strikessä nopeus on valttia. Kunnon CS-mies tarvitsee kunnon välineet, euron hiirimatolla ja parinkympin hiirellä ei pärjää ammattilaismatseissa. Lompakko auki ja satanen likoon, niin johan alkavat luodit vinkua!

Terroristi juoksee pimeästä B-pommipaikalle. Hän tarkistaa ensin auton ja kolon sen takana, antaen näin minulle vapaalaukauksen selkäänsä. Mutta hiiren ykköspainike ei reagoi, ja terroristi kääntyy ja ampuu minut pommille. Ottelu on hävitty. Ventrilo-kanava täyttyy v:n tyylisestä dialogista, ja päätän normaalin ihmisen reaktioaikaa nopeammin investoida uuteen hiireen. MX510:ni on selkeästi tullut elinkaarensa päähän ja saa asianmukaiset hautajaiset keittiön kantavaan seinään.

Hiirien kehitys on ollut viime vuosina huimaa. Pelkästään pelaamiseen suunnattuja hiiriä on markkinoilla kymmenkunta. Optiset hiiret ovat korvanneet pallohiiret ja uusimpana tekniikkana palvelee laser.

Pelivälineet koetaan nykyisin enemmän omaa peliä edistävänä kuin huonontavana tekijänä. Se panee monen pelaajan miettimään, kuinka paljon uusi hiiri ja hiirimatto omaa peliä parantavat. Satasen sijoitus hiireen ja mattoon ei tunnu kauhistuttavalta. Kun ostaa parasta, ei tarvitse jossitella.

Kuljen kehityksen polkua ja aloitan optimaalisen Counter-Strike-kokoonpanon etsimisen uusista laserhiiristä. Pelihiirien kuninkuudesta taistelevat Logitech ja Razer. Kolmas peluri Microsoft astuu takaisin mukaan kilpailuun tänä syksynä uusien Intellimouse 3.0- ja Habu-hiirten siivittämänä. Ikävä kyllä ne eivät ehtineet testiin. Eläinkokeisiin joutuivat Logitechin G3, G5 ja langaton G7 sekä Razerin Copperheadin SK.swe-malli. Testialustoiksi hiirille valittiin Steelpad 5L, Razer Mantis Control, Qpad CT sekä Ulti-mat Breathe X3.

Herkkyyttä tarkkuuden ehdoilla?

Kaikkien hiirien maksimitarkkuus on 2000 dpi, joka kertoo, montako pistettä hiiri pystyy lukemaan tuumaa kohden. Mitä korkeampi arvo, sitä tarkempi hiiri. Copperhead ja G5 toimivat kyseisellä tarkkuudella ilman laitevalmistajan ajureita. Kotikoneeseen ajurit kuitenkin kannattaa asentaa ja pitää ne ajan tasalla lisäominaisuuksien vuoksi.

Molempien valmistajien ohjelmistojen asennus sujuu kivuttomasti. Ensimmäiseksi on syytä ottaa hiiren kiihdytys pois päältä, jotta hiiri reagoi nopeisiinkin liikkeisiin kontrolloidusti. Kiihdytyksen saa pois ajamalla CPL-mousefix-patsin, joka poistaa kiusallisen kiihdytyksen suoraan Windowsin rekisteristä. Patsi löytyy osoitteesta http://ftp.thecpl.com/mouse_fix.zip.

Molemmista ohjelmistoista löytyy apua hiiren nappien bindaukseen, profiileja sekä muuta ekstrasäätöä. Kaikissa hiirissä voi myös laskea hiiren tarkkuutta lennosta. Tarkkuutta ei kuitenkaan kannata muuttaa hiiren herkkyyden eli sensitivityn ("senssin") muuttamiseksi, dpi:t on syytä pitää mahdollisimman korkealla. Jos tarvitsee muuttaa esimerkiksi awikan (kiikarikiväärin) herkkyyttä, sitä kannattaa säätää pelin omalla zoom_sensitivity_ratio -arvolla, jolloin saa muutettua erikseen zoomattavien aseiden herkkyyttä. Copperheadissa voi muuttaa senssiä lennosta, mutta jatkuva säätäminen vaikutti omaan peliin negatiivisesti – tuntuma katoaa jo pienimmästäkin herkkyyden muutoksesta.

Hiotut Logitechit

Logitechin pelaamiseen suunnatussa G-sarjassa kolme mallia, joista kaksi on varsin potentiaalista: langalliset G3 ja G5. Langaton G7 on hiirenä varsin kelvollinen, mutta langattomuus tai lähinnä virrattomuus sulkee sen pois tosipeleistä.

G3 on symmetrinen, sekä vasen- että oikeakätiselle suunnattu kevyt ja pelkistetty pelihiiri. Hiiressä on peruspainikkeiden lisäksi kummassakin kyljessä painikkeet ja dpi:n säätönappula, jonka bindasin välittömästi tyhjäksi. Kyljen painikkeet ovat herkät ja tulevat hiirestä ulos sen verran paljon, että vahinkopainalluksia syntyi jonkin verran, joten mitään kriittistä ei niihin kannata bindata. Nimettömän puoleisen painikkeen koin vaikeaksi käyttää.

Polytetrafluoroetyleeni-tassut liukuvat mallikkaasti testin hiirimatoilla. Tassut kestävät valmistajan mukaan noin 250 km, joten varatassuja ei tarvitse ottaa mukaan heti ensimmäisille laneille. Muuten hiiri toimi moitteettomasti ja on varsin potentiaalinen vasurin tai kevyen pelihiiren ystävän valinta.

Logitechin G5 on massiivinen verrattuna kilpailijoihinsa. Se on ainoastaan oikeakätisille suunnattu, langallinen, lähes kahdeksankymmenen euron hintalappua kantava kurvikas pieneläin. Ensitöikseen kannattaa päivittää hiiren firmware-versioon 1.1, joka parantaa huomattavasti hiiren seurantakykyä eri alustoilla.

Ergonomisesti hiiri on loistava: G5 vaatii käyttöönsä koko kouran, mutta käsi lepää luonnollisesti ja isoon kokoon tottuu nopeasti. Bindattavia painikkeita on kahdeksan. MX518-mallista tutut kylkinappulat ovat vähentyneet yhteen, joka riittää hyvin. Hiiren rullassa on innovaatioina rullaan ujutetut painikkeet: rullaa voi käyttää painikkeena painamalla sitä alas tai jommallekummalle sivulle.

Rullan painikkeita on kuitenkin vaikea hyödyntää pelatessa. Rullaa ei kannata käyttää ainakaan aseiden vaihtoon. Rulla pyörähtää helposti sen yhden pykälän liikaa, ja vanhan sanalaskun viisaus "tulitaisteluun ei tulla puukon kanssa" paljastuu totuudeksi.

Toinen innovaatio on painokelkka, johon voi syöttää gramman tarkkuudella painoja, jolloin hiirestä saa itselle sopivan. Kevyestä hiirestä siirtynyt peluri saattaa ottaa koko kelkan pois. Jos pidit MX510- tai MX518-malleista, rakastat G5:sta.

Haastajana Copperhead

Logitechin G5:n herruuden pelihiirien Fievelinä haastaa Razer Copperhead. Hiiri on syönyt saman valmistajan lasersensorin, joten eroa tarkkuudessa en huomannut. Copperheadissa on ultrapolling-ominaisuus, joka tarkoittaa sitä, että hiiri lähettää tietoa sijainnistaan koneelle yhden millisekunnin välein. G5:ssä maksimiarvo polling ratella on 500 herziä eli 2 millisekuntia. Oma kellottamaton USB-väyläni ei pystynyt 500 herziä korkeampiin nopeuksiin, mutta ainakin teoreettisesti Copperhead on nopeampi reagoimaan liikkeisiin kuin kilpailijansa.

Hiiri on todella kevyt ja sopii niin vasureille kuin oikeakätisillekin. Copperheadin kyljessä olevat muoviset "kiskot" sopivat kohtuullisen isoon käteni hyvin, mutta hiiri kannattaa ottaa kätöseen ennen ostopäätöksen tekemistä.

Copperheadissa on seitsemän painiketta, jotka voi bindata haluamikseen toiminnoiksi helposti Razerin ohjelmistolla. Molemmille sivuille on sijoitettu kaksi painiketta. Nimettömän puoleiset painikkeet koin käyttökelvottomiksi ja peukalon puoleisetkin näppäimet olivat hakusessa pitkään.

Razer liikkuu testin matoilla moitteettomasti ja ainakin SK.swe-mallin mukana tuli vaihdettavat tassut, joten matka ei lopu kesken. Kuparipää sisältää 32 kilotavun sisäisen muistin, joten hiiren asetukset säilyvät, vaikka kone vaihtuisi. Kevyt ja tarkka hiiri on todella kilpailukykyinen G5:een verrattuna. Valinta hiirien välillä kannattaakin tehdä ergonomian ja painon perusteella.

Pelialustoissa on eroja

Hiirimatolla on vähintään yhtä iso merkitys kuin hyvällä hiirellä. Euron matto kelpaa toimistolle, mutta pelikoneeseen kannattaa satsata isoon ja pelaamiseen suunnattuun mattoon.

Kynnysmaton kokoinen Razerin Mantis Control on suunniteltu matalalla senssillä pelaaville, ja kokoa sillä on huimat 444 x 355 millimetriä. Päällysteenä on Fibertek-kangaspinta, joka on erittäin tarkka, mutta hiiren liikkuvuuteen vaikuttaa negatiivisesti huokoinen pinta. Matosta on myös versio korkealla senssillä pelaaville nyypille.

Suomalaisen Ulti-matin Breathe-matto on kevyt kangaspintainen matto, jonka pinnalla hiiri liikkui mukavasti, mutta matto oli turhan kevyt ja meni helposti ryppyyn.

Testin ehdottomasti tyylikkäimmät matot olivat Insignia Cadre -klaanin kuoseja kantava Qpad CT ja Steelpadin 5L. Kovasta muovista tehty Steelpad koostuu viidestä erillisestä kerroksesta ja pinnan kankaan päällä on suojana ohut muovikerros. Matto on Razerin ohella hidasliikkeisemmän pinnan ystäville oiva valinta. Qpadin CT-maton Hybratek-pinnalla hiiri suorastaan lentää, varsinkin Copperheadin kanssa hiiri pieni pyörii. Hiiret seurasivat liikkeitä mallikkaasti, joten pelituntuma Qpadin kanssa oli loistava ja maton mukana saa ylimääräiset silikonitassut.  Testin parhaassa matossa ainoana vikana oli terävä reunus, joka saattaa raapia rannetta muutaman ensimmäisen matsin.

Vaativan valinta

Vaativa pelaaja valitsee hiirekseen Logitechin G5:n tai Razerin Copperheadin. Valinta kannattaa tehdä ergonomisista syistä, joten hiirtä pitää silittää kauppiaan luona. Vasurille valinta on selvä.

Kaikki testatut matot toimivat hyvin lasersensorien kanssa – firmware-päivitysten jälkeen. Paras liikkuvuus oli Qpadin CT-maton päällä, hitaamman pinnan ystävien kannattaa tehdä valinta Razer Mantiksen, Steelpad 5L:n ja Ulti-mat Breathen välillä.

Parantavatko viimeisintä huutoa olevat välineet omaa peliä? Ehdottomasti, jos siirryt eliittiin pallohiirestä ja euron matosta. Optisen lukutarkkuuden ero laseriin nähden on pieni, niin pieni, ettei se frageina näy, mutta uutta hiirtä hankkiva voi varauksetta luottaa laseriin.

  • Logitech G3
  • www.logitech.com
  • Testikappale: Logitech Nordic/Pan Vision
  • Hinta: noin 50 euroa

Logitech G5

  • www.logitech.com
  • Testikappale: Logitech Nordic/Pan Vision
  • Hinta: noin 70 euroa

Razer Copperhead SK.swe edition

  • www.razerzone.com
  • Testikappale: Jimms Pc Store Oy
  • Hinta: noin 70 euroa

Steelpad 5L

  • www.steelseries.com
  • Testikappale: Jimms Pc Store Oy
  • Koko: 380 x 280 mm
  • Pintamateriaali: Kangas ja muovi
  • Hinta: noin 35 euroa

Razer Mantis Control

  • www. razerzone.com
  • Testikappale: Jimms Pc Store Oy
  • Koko: 444 x 355 mm
  • Pintamateriaali: Kangas
  • Hinta: noin 30 euroa

Qpad CT

  • www.qpad.se
  • Testikappale: Café Level 7
  • Koko: 380  x 320 mm
  • Pintamateriaali: Kangas
  • Hinta: noin 30 euroa

Ulti-mat Breathe X3

  • www.ulti-mat.com
  • Testikappale: Jimms Pc Store Oy
  • Koko: 405 x 285 mm
  • Pintamateriaali: Kangas ja muovi
  • Hinta: noin 11 euroa

Pelaaja: Tomi "lurppis" Kovanen

  • Klaani: hoorai – Counter-Strike
  • 1. Pelaa paljon.
  • 2. Opi virheistäsi.
  • 3. Hanki hyvä tietokone sekä hiiri ja hiirimatto, joista pidät.
  • Oma valinta: Logitech MX510 & Steelpad QcK+ Heavy

Pelaaja: Juha "Toku" Torkkeli

  • Klaani: Logitech – Counter-Strike: Source
  • 1. Aina pelatessa ajatus mukana eikä vain päätöntä räiskimistä.
  • 2. Harjoittele tähtäystä public-servuilla silloin tällöin. Itse harvemmin nykyään.
  • 3. Hae motivaatiota pelaamista kohtaan ja halua menestyä aina paremmin
  • Oma valinta: Logitech G5 & Qpad CT Large 4mm
  • Awikka: AWM-kiikarikivääri. CS:n käytetyin tarkkuuskivääri.
  • Bindata: Asettaa eri toimintoja painikkeisiin.
  • Firmware: Laitteen sisäinen ohjelmisto. Päivittämällä firmware voidaan parantaa laitteen suorituskykyä tai saada laitteeseen lisäominaisuuksia.
  • Hiiren tassut: Hiiren pohjassa olevat silikonista tai muusta liukkaasta materiaalista tehdyt osat. Tassut poistavat maton ja hiiren välistä kitkaa.
  • Lanit: Verkkopelitapahtuma.
  • Nyyppä: Newbie, aloittelija.
  • Profiilit: Copperheadissa on valmiita profiileja eri asetuksille (2000 dpi & 1000 hz, 1600 dpi & 500 hz jne). Logitechin hiirillä myös pelikohtaisia.
  • Senssi: Hiiren herkkyys.
  • Servu: Peliserveri.
  • Ultrapolling: Copperheadissa oleva ominaisuus, joka mahdollistaa hiiren reagointikyvyn kasvattamisen jopa 1000 herzin nopeuteen (1ms).
  • Ventrilo: Suosittu VoIP-ryhmäkommunikaatio-ohjelmisto. Ohjelman avulla pelaajat voivat jutella toistensa kanssa pelin lomassa.

Artikkeli avautuu myöhemmin.

Lisää aiheesta