Hype: Driv3r Kovaotteisten miesten paluu

Driver ja sen jatko-osa Driver 2 olivat uraauurtavia toimintapelejä, joissa tavallinen autoilu muutettiin nokkelasti rikolliseksi rällästämiseksi pitkin suurkaupunkien katuja. Pelejä myytiin hulppeat kaksitoista miljoonaa kappaletta, joten niitä ryhdyttiin jäljittelemään. Jäljittelijöistä muun muassa Grand Theft Auto 3 ja Vice City ovat paljosta velkaa Drivereille.

Grand Theft Autojen vapaamuotoisuuden vastakohtana Atarin omistaman Reflections Interactiven kehittämiä Drivereita leimaa tiukka juonipainotteisuus. Piilokyttä Tannerin kujanjuoksu kansainvälisten rikollisryhmien ristipaineessa on kuin Hollywoodin rikoselokuvista näyttäviä takaa-ajokohtauksia myöten. Poliisien ohjesäännöillä takamustaan pyyhkivä Tanner on pakkomielteinen riskien ottaja, jonka selviytymistarina kysyy enemmän painavaa kaasujalkaa kuin kutisevaa liipaisinsormea, vaikka jälkimmäistäkin tarvitaan.

Driver 3:ssa Tanner yrittää soluttautua Miamissa operoivaan autovarasliigaan, joka on saanut ulkomaiselta ostajalta toimeksiannon neljästäkymmenestä huippuarvokkaasta urheiluautosta. Päästäkseen rikollisten lähelle Tannerin on ensin ansaittava heidän luottamuksensa. Rikosjännäreiden perinteitä noudattaen Tannerin peitetarina uhkaa toistuvasti paljastua.

"Soluttautuminen on vaarallista vain kun yrittää päästä kuvioista ulos", Tanner murisee.

Näyttävät kolarit

Elokuvamaiseen toteutukseen panostetaan Driver 3:ssa tosissaan. Tehtävien lomaan on renderoitu melkein tunnin edestä näyttävää tietokoneanimaatiota ja ääninäyttelijöiksi on palkattu lukuisia Hollywoodin vakionäyttelijöitä.

Tannerin äänenä äijäilee karkeista kovisrooleistaan (muun muassa Reservoir Dogs ja Kill Bill) tunnettu Michael Madsen. Tannerin tummahipiäistä apuria Tobias Jonesia ääninäyttelee toinen Tarantino-kasvo Ving Rhames ja pääpahis Jerichoa lukemattomien roolien Mickey Rourke. Femme fatalena Tannerin aikapommina tikittävässä elämässä on Calita, äänenään Michelle Rodriguez (Resident Evil, S.W.A.T.).

Hollywood-glamour tulee tarpeeseen, sillä graafisesti Driver 3 ei ole merkittävä edistysaskel Grand Theft Autoihin tai True Crimeen verrattuna. Driver 3:n merkittävimmät tekniset hienoudet piilevät pienissä yksityiskohdissa, joita ei kuvista niinkään erota. Rakennukset luovat kauniisti varjot autojen ylle ja kolarimallinnus on yksityiskohtaista: sivupellit, lokasuojat, ovet ja jopa renkaat voivat irrota tai jäädä repsottamaan kolaroinnin jäljiltä.

Driver 3:n juoni kurvailee läpi kolmen suurkaupungin, Miamin, Nizzan ja Istanbulin, joita kutakin on mallinnettu peliin noin 80 neliökilometriä. Kaupungit näyttävät esikuviltaan, joskin liikenteen vähyys kavaltaa, että kyse on vain pelistä. Vaikka maamerkit ovat oikeilla paikoillaan, taiteellisen vapauden nimissä kaupunginosia on joiltakin osin puristettu yhteen. Näin siksi, ettei pelaajaa haluta tylsistyttää pitkillä moottoritie-etapeilla.

Kökköä ammuskelua

Driver 3 on kehittäjänsä Reflections Interactiven mukaan ennen kaikkea takaa-ajosimulaattori. Hurjat takaa-ajotilanteet syntyvät monen osatekijän summana: tekoälykuskit osaavat ajaa kiitettävän aggressiivisesti, kolarit ovat näyttäviä ja ajofysiikka nautittavaa. On todellakin eroa, onko pakovälineenä asvalttia nielevä katumoottoripyörä, ylitehoinen jenkkimuskeli vai kaiken alleen jyräävä perävaunullinen rekka.

Oivallisen ajotuntuman vastapainoksi kadulle ja sisätiloihin jalkauduttaessa Driver 3:n eväät ovat astetta heikommat. Tukholmassa esitellyn ennakkoversion ammuskeluosuudet olivat pahasti keskeneräisiä, suorastaan kökköjä. Tönkösti seisoskelevat viholliset yhdistettynä ylilyötyyn automaattitähtäykseen ja rumaan sisätilagrafiikkaan saivat Driver 3:n tuntumaan pahaiselta B-luokan räiskintäpeliltä. Onko sitten ihme, että Driver 3:n tehtävien kerrotaan koostuvan ainakin 70-prosenttisesti pelkästä autolla ajelusta.

Xbox- ja PS2-versioiden eroja oli sikäli vaikea havaita, että Xbox-version kehitys näytti laahaavan selvästi PS2-versiota jäljessä. Xbox oli kaksikosta hieman näyttävämpi, mutta kärsi pahasta grafiikan sekoilusta. PS2:lla Driver 3 kärsi toistuvasta kaatuilusta. Peli ilmestyy myös PC:lle.

Driver 3 jätti ristiriitaisen fiiliksen. Jos ammuskelu jää lopullisessakin versiossa yhtä onnettomalle tasolle, se ei voi olla langettamatta varjoa parempien auto-osuuksien ylle. Juoni on toinen suuri kysymysmerkki. Vaikka ainekset ovat karismaattisia ääninäyttelijöitä myöten periaatteessa kohdallaan, pelkän parin tehtävän pikakokeilun perusteella juonesta ei saanut vielä käsitystä.

Tukholman ennakkotilaisuuden päätyttyä Atari ilmoitti lykkäävänsä Driver 3:n julkaisua maaliskuulta kesäkuuhun. Ylimääräinen kehitysaika tulee epäilemättä tarpeeseen.

www.driv3r.com

PC

PS2

Xbox

Reflections Interactive/Atari

Ikäsuositus: Ei tiedossa.

Lisää aiheesta