Hype: Tom Clancy's Ghost Recon 2 (PC, PS2, Xbox, GameCube) Haamujengin paluu

www.ghostrecon2.com

Red Storm Entertainment/Ubi Soft

Ikäsuositus: Ei tiedossa.

Pohjois-Koreassa kummitteleva Ghost Recon ei ole enää entisensä.

Nojatuolimilitaristien rakastamat erikoisjoukot ovat mitä oivallisin aihe räiskintäpelille. Erikoisjoukot ovat tämän päivän supersankareita, joille mikään haaste tai vihollinen ei ole liikaa - ainakaan peleissä.

Ghost Reconina tunnettu Yhdysvaltain 5. erikoisjoukko-osaston 1. pataljoonan D-komppania on eliittien eliittiä, joka suorittaa kaikkein vaarallisimpia tehtäviä vihollisen selustassa. Kun Delta Force, Navy SEALS tai SAS jäävät kiipeliin, "aaveet" hoitavat hommat kotiin. Ghost Reconin legendaarisuutta syö tosiseikka, ettei heitä ole olemassa kuin kirjailija Tom Clancyn kuvitelmissa.

Ghost Reconin edesottamuksista kertonut Tom Clancy's Ghost Recon ilmestyi kaksi ja puoli vuotta sitten. Sen jälkeen pelin pohjoiskaroliinalainen tekijätiimi Red Storm on jäähdytellyt kuin säästöliekillä. Vaikka Red Stormin nimissä on sittemmin julkaistu Rainbow Six 3:n ja Splinter Cellin kaltaisia hittejä, ne ovat itse asiassa olleet Ubi Softin Montrealin-studion tuotantoa. Red Stormin omasta konttorista ei sen sijaan ole valmistunut muuta kuin Ghost Reconin konsolikäännöksiä ja lisäosia.

Toukokuussa paljastui redstormilaisten hiljaiselon todellinen syy: Tom Clancy's Ghost Recon 2. Kyseessä ei ole mikään vähäpätöinen grafiikkapäivitys, vaan jatko-osa sanan varsinaisessa merkityksessä. Kaikki on mietitty uusiksi pelattavuudesta pelimoottoriin.

Koreasti Koreassa

Ghost Recon 2:n tapahtumapaikka on seuraavan vuosikymmenen Pohjois-Korea, joka on sotilasvallankaappauksen jälkeen ryhtynyt Venäjän siunauksella uhittelemaan naapureitaan. Kun Yhdysvaltain johtamat monikansalliset joukot rientävät hätiin, on soppa Korean niemimaalla valmis. Kun rauhanturvaajat turvaavat rajoja, Ghost Reconin salainen tehtävä on eliminoida Pohjois-Korean uusi sotilashallitus.

Toisin kuin tiukan asiallinen edeltäjänsä, Ghost Recon 2 nojaa vahvasti näyttävään toteutukseen ja räjähtävään toimintaan. Ympäristöt ovat ensiluokkaisen hienoja ja graafiset temput viimeisintä huutoa. Koko komeus viimeistellään Half-Life 2:sta tutuilla Havok 2 -fysiikoilla, joita hyödynnetään tehokkaasti räjähdyksissä. Kun korealaiskopteri saa osuman, sen kappaleet leviävät nautittavan näköisesti pitkin lähiympäristöä.

Jatko-osa yksinkertaistaa taktisia kuvioita ja joukkueen johtamista reippaanpuolisesti, mutta samalla komentelu on intuitiivisempaa. Alaisten määrä on pudotettu viidestä kolmeen, eikä miehiä jaeta ryhmiin.

Käskyt annetaan näppärästi tähtäimen ylle ponnahtavassa komentopiirakassa. Reittipisteiden piirtämisen sijaan joukkuetovereita käsketään suoraviivaiseen tyyliin etenemään tai puolustamaan. Kehittyneen tekoälyn ansiosta yksinkertaisten käskyjen pitäisi riittää, sillä joukkuetoverit osaavat omatoimisesti tukea pelaajan etenemistä ja hakeutua kovassa paikassa suojaan.

Vihollissotilaiden tekoälyä luvataan parantaa, tai pikemminkin inhimillistää. Toisin kuin alkuperäisessä Ghost Reconissa, vastustajat eivät ole yliluonnollisen tarkkanäköisiä. Osumatarkkuus riippuu siitä, onko vastassa tavallisia rivimiehiä vai Pohjois-Korean omia eliittisotilaita.

Uudet herkut

Ghost Recon 2:n uusi, massamarkkinoita kosiskeleva tyyli ei miellytä kaikkia ykkösosan faneja. Ajat muuttuvat ja ilmeisesti pönäköityneen sotilasräiskintägenren on muututtava sen mukana.

Onneksi toimintapelimäisyys - tai rumasti sanottuna tyhmentäminen - ei tarkoita, että Ghost Recon 2:ssa varsinaisesti tingittäisiin realismista. Fort Braggin koulutuskeskuksen naapurissa sijaitsevalla Red Stormilla on tiiviit kontaktit amerikkalaisiin erikoisjoukkoihin, mikä näkyy ja kuuluu melkein kaikessa mahdollisessa. Ghost Recon 2:sta välittyy sama autenttinen sotafiilis, joka teki ensimmäisestäkin Ghost Reconista niin nautittavan.

Eikä Tom Clancy -peli olisi Tom Clancy -peli ilman lähitulevaisuuden aseteknologialla herkuttelua. Ghost Recon 2:n kunniana on esitellä muun muassa Yhdysvaltain armeijan uudet ylpeydet, M8-rynnäkkökivääri ja MAAWS-kranaatinheitinjärjestelmä.

Rohkeasti (tai tyhmänrohkeasti) uutta suuntaa hakeva Tom Clancy's Ghost Recon 2 ilmestyy tämän syksyn aikana. Peli julkaistaan PC:lle ja kaikille konsoleille.

Lisää aiheesta