Ilmaiset nettifutikset - MM-kisat kahvitauolla

Kesäkuun 9. päivänä käynnistyvät jalkapallon MM-kilpailut tarjoavat tuutin täydeltä futisviihdettä kuumiksi kesäilloiksi. Jos vieroitusoireet yllättävät, netti on pullollaan erilaisia minipelejä, joilla voi ilahduttaa työnantajaa pidennetyillä kahvitauoilla. Ja lounastunneilla.

World Cup 2006 ja Pro Evolution Soccer 5 loistavat itseoikeutetusti virallisina kisapeleinä, mutta kiireiselle selaimella pelattavat nettipelit ovat mainio oikotie hetken futiselämykseen. Kaivoimme netin kätköistä joukon helposti omaksuttavia jalkapallopelejä, joita pääsee pelaamaan nopeasti ilman turhaa rekisteröitymisrumbaa ja hammasten kiristelyä. Muutama peli vaatii toimiakseen Javan asentamisen koneelle.

Peliotanta koostuu erilaisista vapari- ja rankkaritykityksistä kokonaisen futisottelun tarjoaviin vääntöihin ja sekalaisiin pomputteluviritelmiin. Manageripelit on tällä kertaa jätetty suosiolla paitsioon. Valitettavasti vain muutamassa pelissä voi neppailla vuoden 2006 MM-kisajoukkueilla.

ihreän veran shakki

Nettifutisten maalikuninkaana paistattelee Super Web Soccer, jossa pääsee joukon ainoana pelinä tahkoamaan jalkapallo-ottelun täysillä kenttämiehityksillä. Tämän kesän MM-kilpailujen pelaamisen lomassa voi käydä muuttamassa historiaa kahden vuoden takaisissa EM-kisoissa tai edellisessä MM-turnauksessa. Harmittavasti lohkovaihe on jätetty kokonaan pois, sillä kisat alkavat suoraan pudotuspeleistä, mutta kaikki 32 maajoukkuetta ovat mukana.

Super Web Soccer vakuuttaa sekä monipuolisuudellaan että erinomaisella pelattavuudellaan. Ennen ottelua määritellään kenttäryhmitys ja joukkueen hyökkäysaktiivisuus. Kuvakulma valitaan neljästä sivuttaisnäkymästä, jotka kaikki ovat pelikelpoisia. Viheriöllä kiitävät pikkumiehet hallitsevat syöttö- ja pääpelin hienoudet, taistelevat pallosta liukutaklauksia säästelemättä ja tykittävät karmeita kanuunoita. Peliä joutuu rakentamaan maltilla, myös erikoistilanteet pitää pelata huolellisesti. Näppäimistön lisäksi Super Web Socceria voi tahkota padillä, harmittavasti kaksinpeli ei kuitenkaan onnistu.

5 a side football ja Jetix 3D Soccer edustavat futsal-tyyppistä näkemystä kuningaslajista. Kummassakin pelissä kentällä häärii neljä kenttäpelaajaa plus maalivahti per joukkue, eikä aidatulla peliareenalla synny turhia katkoja, koska pallo pysyy koko ajan pelissä. Vitosessa pääsee pelaamaan kymmenillä englantilais- ja skottijoukkueilla, joiden voimasuhteet vastaavat oikeaa elämää: liigamestari Chelsea pistää lujemmin hanttiin kuin aladivarijyrä Brighton. Jetix 3D Soccer luottaa sarjakuvamaisiin hahmoihin ja vain kahteen pelattavaan joukkueeseen. Kummassakaan pelissä ei voi osallistua liigoihin tai turnauksiin, mikä on selvä puute.

Pelillisesti 5 a side football vetää kaksikosta pitemmän korren. Syöttöpeli soljuu varsin mukavasti ja pallon tykittäminen maaliin suoraan pelikaverin passista tuottaa suurta tyydytystä. Jetix 3D Soccer on taklauksineen ja kiihdytysnappeineen syvällisempi elämys, mutta jäykkä ohjaustuntuma häiritsee pelaamista. Graafisesti peli on selvästi kilpailijaansa näyttävämpi. 5 a side footballia voi pelata vain lintuperspektiivistä, kun taas Jetix 3D Soccer tuo yläkuvakulman rinnalle myös sivuttaisnäkymän.

Nuoruudessaan legendaarista Subbuteo-pöytäjalkapallopeliä pelanneet innostuvat varmasti Table Top Footysta ja World Cup 2006 Flick Footballista. Ensin mainitussa kentällä on kummaltakin joukkueelta maalivahdin lisäksi neljä kenttäpelaajaa, jotka on sijoiteltu viheriölle kukin omaan sarkaansa. Potkuvuoro määräytyy sen mukaan, mihin kohtaan kenttää pallo kulloinkin vilistää. Nahkakuulaa neppaillaan määrittämällä hiirellä potkun suunta, voima, kierre ja vedon korkeus. Yksinpelinä Table Top Footy on aavistuksen liian helppo, mutta kaksinpelinä siitä irtoaa riemua koko MM-kisojen ajaksi. Pelattavana ovat vuoden 2004 EM-kisajoukkueet.

World Cup 2006 Flick Football päihittää Table Top Footyn marssittamalla pelipöydälle kesän MM-joukkueet, mutta pelillisesti se jää kilpailijastaan futiskentän mitan verran jälkeen. Pallo täytyy potkia 40 sekunnin kuluessa vastustajan rysään osumatta vastapelaajiin tai maalivahtiin. Vastapuoli ei hyökkää lainkaan ja yksi maali riittää voittoon, mutta tiukka aikaraja tekee touhusta enemmän kuin haasteellista. Kisaurakka päättyy heti ensimmäiseen maalittomaan otteluun, joten World Cup 2006 Flick Football kysyy joko hersyvää pelihuumoria tai irtonaista hiirikättä. Minun hiiriräpyläni kramppasi ja hermot paloivat hetkessä loppuun.

Kokonaisen ottelun tarjoavista peleistä ehdottomasti heikoin viritelmä on VR World Cup Soccer Tournament. Kaukalossa pelattava 3 vs. 3 -potkiskelu on kankean ohjattavuuden ansiosta äärimmäisen tylsä ja tuskastuttava pelikokemus. Veto- tai syöttönappeja ei ole lainkaan, sillä äijät neppailevat palloa välittömästi haltuunoton jälkeen. Vaikeimmalla tasolla kone pöllyttää pelaajaparkaa mennen tullen apunaan tekoälyn ohjastama umpisurkea maalivahti. Kakun koristeena loistaa ruudun yläosassa viipottava tulostaulu, jonka varjoon jää osa toisesta sivurajasta. Pelaamaan pääsee näytösotteluita viidellätoista maajoukkueella.

RANKKARIPELIT

Pallo pilkulle

Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyi ainoastaan kolme varteenotettavaa rankkaripeliä, vaikka pilkkuskabojen luulisi olevan helpointa riistaa futispelintekijöille. Shootout, World Cup Penalties 2006 ja Mardi Gras Shootout ajavat asiansa ja ennen kaikkea poikkeavat riittävästi toisistaan. Harmillisesti kaikki testatut rankkaripelit tukivat ainoastaan yksinpeliä.

Shootoutissa pelataan 32 englantilaisjoukkueella. Ensin määritellään vedon jenga räpläämällä kierremittaria ja sitten suunta klikkaamalla hiirellä sitä kohtaa maalissa, johon pallon pitäisi ampaista. Hauskasti pelaajan täytyy ottaa huomioon myös tuulen suunta ja voimakkuus, sillä navakka puhuri vaikuttaa merkittävästi pallon lentorataan. Enpä ole koskaan nähnyt Ronaldinhon mittailevan tuuliolosuhteita ennen rangaistuspotkun upottamista. Turnausten ja liigojen puute sekä pitkät latausajat eivät houkuttele palaamaan Shootoutin pariin alkuinnostuksen haihduttua.

World Cup 2006 Penalties on testijoukon toinen peli, joka noudattaa kesän MM-kisojen ottelusysteemiä alkulohkoineen ja pudotuspeleineen. Matsin voittamiseen vaaditaan tietty määrä onnistuneita rankkareita: mitä helpompi vastustaja, sitä pienemmällä onnistumisprosentilla voitto heltiää. Vastustajan vetoja ei näytetä lainkaan, joten maalivahtina ei tarvitse toikkaroida.

Laukaisumekanismi on yksinkertaisen nerokas. Vedot suunnataan klikkaamalla vetopalkin sisässä vinhasti liikkuvaa osoitinta oikealla hetkellä. Kudin voimakkuus riippuu siitä, kuinka kauan hiirennappia pitää pohjassa. Pienen harjoittelun jälkeen suurin osa rankkareista uppoaa verkon perukoille ja MM-pysti matkaa oikeaan osoitteeseensa. World Cup 2006 Penalties on rankkaripelien aatelia, joskin aavistuksen liian helppo.

Mardi Gras Shootout on testissä olleista pilkkupeleistä ehdottomasti persoonallisin. Laukaukset tähdätään määrittämällä nuolella pallon lentoradan korkeus ja suunta sekä klikkaamalla edestakaisin liikkuvaa voimamittaria oikealla hetkellä. Kudit torjutaan ohjailemalla tolppien välissä ilmassa leijuvaa hanskaparia. Yllättävän huolellisesti animoitu tekoälyveskari napsii pelaajan vetoja kovalla prosentilla, mutta toisaalta koneen laukausten torjuminen on melko helppoa. Kisat ratkeavatkin usein yhteen onnistuneeseen pilkkuun. Rankkareita pääsee kiskomaan vain yksittäisissä kilpailuissa mielikuvituspelaajilla. Mukana on myös harjoitusmoodi, jossa voi opetella niin vetämistä kuin torjumistakin.

VAPARIPELIT

Taivuta sitä kuin Beckham

Testissä olleet neljä vaparipeliä voidaan jakaa kahteen kastiin pelimekaniikan perusteella. Free Kick 2004:ssä ja Free Kick Expertissä kudin kierre määritellään klikkaamalla vetojalan osumakohta palloon. Laukauksen voimakkuus ja suunta säädetään puolestaan vetämällä hiirtä tietyn verran taaksepäin. Super Free Kickissä ja Stan James Original Free Kick Challengessa vapaapotkuja kiskotaan hyödyntämällä erilaisia mittareita ja suuntaviivoja.

Free Kick 2004:ssä palloilevat nimensä mukaisesti kahden vuoden takaiset EM-joukkueet aidon ottelukaavion mukaan. Matsien voittamiseen vaaditaan vastustajasta riippuen tietty määrä pisteitä, joita kertyy maaleista, maalikehikoihin osumisesta ja veskarien torjunnoista. Free Kick 2004 on vaparipelikatraan ehdottomasti koukuttavin kokonaisuus, sillä vetojen hallitseminen on haasteellista puuhaa. Pienen harjoittelun jälkeen kudit eivät enää jää edessä seisovaan miesmuuriin, mutta maalipuiden väliin pallon tykittäminen on työn ja tuskan takana.

Free Kick Expert on kuin Free Kick 2004:n riisuttu versio. Maalivahti ei ole sotkemassa pelaajan kuvioita, mutta vaikeustason noustessa maalin eteen parkkeeraa nippu puolustajia. Pisteitä saa paitsi maaleista myös rysän reunaan kiinnitetyn bonustaulun pommittamisesta. Free Kick Expertiä pelaa huvikseen hetkisen, mutta pitempiin pelisessioihin se ei houkuttele.

Super Free Kicks on kuin Roberto Carlosin vaparikanuuna: tykki puhuu, mutta täysosumia tulee harvoin. Touhu muuttuu hetkessä samojen kuvioiden toistamiseksi, eikä pelaaminen jaksa kauan innostaa. Stan James Original Free Kick Challenge tekee sen sijaan vaikutuksen muutenkin kuin ylipitkällä nimellään. Mustavalkoinen näyttö, 1930-luvun tyyliin pukeutuneet keikarimaiset hahmot ja hauska selostus saavat hymyn huulille. Pelin vaikeutuessa kone marssittaa muuriin jatkuvasti lisää ja lisää miehiä. Stan James häviää Free Kick 2004:lle aavistuksen köykäisemmän pelimekaniikkansa ja maajoukkueiden puuttumisen vuoksi.

SEKASIKIÖPALLOILUT

Kuukauden maalipyssy

Lyhytjänteistä futisviihdettä janoava voi pilkku- ja vapariviritelmien lomassa tahkota muutamaa sekasikiötä, joita on mahdotonta laittaa mihinkään kategoriaan. Striker of the Month, World Cup Combo 2006 ja Soccer Shootout ovat varteenotettavaa viihdykettä MM-kisahuuman aiheuttamien vieroitusoireiden lääkitsemiseen.

Striker of the Monthissa yritetään potkia ruudun reunoista singahtelevia palloja kohti maalia. Tarkoituksena on pitää pallo koko ajan ilmassa. Pisteitä jaetaan samaan tapaan kuin Free Kick 2004:ssä, mutta maakosketuksista rangaistaan pistemäärän puolituksella. Pelaajan ja maalin väliin on sijoiteltu kolme puolustajaa, jotka paitsi blokkaavat vetoja myös saattavat vahingossa ohjata niitä verkon perukoille. Hauskana yksityiskohtana pakeilta irtoaa niin kuittailevia kuin kannustaviakin kommentteja. 15 laukauksen jälkeen pistesaldoaan voi vielä täydentää rankkarilla, joka lauotaan samalla systeemillä kuin saman pelintekijän World Cup Penalties 2006:ssa.

Striker of the Monthissa pääsee pelaamaan kaikkien huippumaiden joukkueilla, mutta ainoastaan Englannin liigajoukkueiden pelaajat on nimetty erikseen. Pelaajien erilaiset ominaisuudet on otettu hauskasti huomioon: esimerkiksi Liverpoolin hyökkääjätorni Peter Crouch on kaksi kertaa pitempi kuin Tottenhamin taskuraketti Jermain Defoe. Striker of the Month on armottoman koukuttava peli, jota on mahdotonta oppia hallitsemaan täydellisesti. Pelaamista motivoi myös oman nimimerkin hilaaminen tiuhaan päivittyvälle top-listalle. Peliä voi pelata sekä hiirellä että näppäimistöllä.

World Cup Combo 2006 on Striker of the Monthin tavoin Mousebreakerin tuotoksia. Pelissä voi periaatteessa tahkota kokonaisia otteluita, mutta tositoimiin pääsee vain ratkaisuhetkillä, muuten tapahtumia seurataan CM-tyylisenä tekstiselostuksena. Maalipaikka rakennellaan yhdellä tai kahdella peräkkäisellä onnistuneella syötöllä, jotka tähdätään samaan tyyliin kuin rankkarit World Cup 2006 Penaltiesissa. Maalitilanteita on kahdenlaisia ja ne ovat samantyyppisiä kuin Striker of the Monthissa. World Cup Combo 2006 on pelikatraan toinen peli, jossa pelaaja pääsee osalliseksi MM-huumasta oikeiden joukkueiden ja ottelukaavioiden ryydittämänä. Persoonallisuus ja erilaisuus tekevät pelistä kiehtovan kokonaisuuden, mutta vaihtelun puute iskee ensimmäisen maailmanmestaruuden jälkeen ohimoon.

Soccer Shootoutissa pelaajan täytyy nostaa tappiolla oleva joukkueensa voittoon ottelun viime hetkillä. Maaleja pääsee yrittämään 2 vs. 1 -ylivoimahyökkäyksissä, joissa pelaaja voi liikutella yhtä aikaa sekä pallollista että pallotonta pelaajaa. Maaliin, pallonriistoon tai sivurajaheittoon päätyneen yrityksen jälkeen tilanne alkaa alusta. Soccer Shootoutilla on omat hetkensä, mutta pitemmän päälle touhu on saman kikan kierrättämistä.

ERIKOISUUDET

Alle arvostelun

Miltei jokainen nettifutispeli on laulun arvoinen, mutta kaikille ei kannata antaa arvosanaa. Table Top Footyn ohella kaverin kanssa kannattaa kokeilla ainakin ratkiriemukasta Keyballia ja sivulta pelattavaa pöytäfutista apinoivaa Miniballia. Keyballissa kaksi pikkumiestä liirailee aidatulla areenalla yrittäen tuuppia palloa vastustajan maaliin. Pelillä ei ole juurikaan tekemistä jalkapallon kanssa ja maalit syntyvät enemmän vahingossa kuin tarkoituksella, mutta pelaaminen on hauskaa. Miniballia pelaa mielikseen konettakin vastaan, mutta kaverin kanssa peli pääsee oikeuksiinsa.

Peanutissa napsitaan luunapeilla ruudun reunoista vieriviä pähkinöitä oravakolmikon vartioimaan maaliin. Peli on vielä älyttömämpi kuin miltä se kuulostaa: veri roiskuu komeassa kaaressa, kun pähkinöiden tielle heittäytynyt kurre saa osuman otsikkoonsa. Soccerpongissa yritetään taiteilla pallo ympyrän kehällä liikkuvaan maaliin, Keep Ups 2:ssa sen sijaan pomputellaan palloa yksinkertaisesti klikkaamalla sitä hiirellä. Euro Headers 2004:ssa nahkakuulaan saa koskea ainoastaan päällä. Tarkoituksena on puskea pallo vastustajan maaliin tai kenttäpuoliskolla siten, että se koskettaa nurmea.

Super Web Soccer 5 palloa

Striker of the Month 5 palloa

Table Top Footy 4 palloa

5 a side football 4 palloa

World Cup 2006 Penalties 4 palloa

Free Kick 2004 4 palloa

Stan James Original Free kick Challenge 3 palloa

Mardi Gras Shootout 3 palloa

World Cup Combo 2006 3 palloa

Jetix 3D Soccer 3 palloa

Free Kick Expert 2 palloa

Shootout 2 palloa

Soccer Shootout 2 palloa

World Cup 2006 Flick Football 2 palloa

Super Free Kicks 1 pallo

VR World Cup Soccer Tournament 1 pallo

Lataa täältä!

Free online games

Table Top Footy

Jetix 3D Soccer

Super Free Kicks

Soccer Shootout

VR World Cup Soccer tournament

Miniball

Peanut

Euro Headers 2004

Keep Ups 2

Mousebreaker

Striker od the month

World Cup 2006 Penalties

Free Kick 2004

World Cup Combo 2006

World Cup 2006 Flick Football

Smilie games

Shootout

Soccerpong

Muut

Super web soccer

5 a side football

Mardi Gras Shootout

Stan James Original Free kick Challenge

Free Kick Expert

Keyball

Lisää aiheesta