Ilmestyskirjan peto

"Ja katso: Asemasta nousi Sinisen Kirjan peto, ja sen otsassa oli Pedon luku, joka on 660 Mt. Korppupelien keskuudesta nousi suuri samplattu itku ja parku, ja ne heitettiin tuliseen järveen, joka oli renderoitu 3D Studiolla."

Romppuinvaasion lyödessä itseään lopullisesti läpi on vähintään mielenkiintoista seurata CD-ROM-peleihin kohdistuvia pelkoja ja odotuksia. Eiväthän ne samaa luokkaa ole kuin hifiharrastajien parhaat uskomukset (vihreä tussi parantaa ääntä), mutta kuitenkin.

Osa näkee romppupelit animaatiokokoelmina, jotka jyräävät kunnon pelit, mutta ovat vailla sen suurempia pelillisiä arvoja (mikä liian usein onkin lähellä totuutta). Romppupelit nähdään siis ikään kuin omana luokkanaan. Ei nyt sentään: kun jättää ostamatta ne pelit, joiden kannessa esiintyy sana "interactive", niin kyllä sieltä ihan samoja pelejä löytyy kuin ennenkin.

Romppupelissä pitää ilmeisesti ottaa huomioon psykologisia tekijöitä. Otetaanpa vaikka Ultima 8: Pagan (josta muuten on julkaistu tasohyppelyä karsiva päivitys 2.12, Pelit-BBS), joka imaisee kiintolevytilaa Speech Packin kanssa hilpeät 50 megatavua. Osta korppuversio, ja saat tyydyttävän pinon levyjä. Osta romppuversio, niin saat yhden levyn, jossa on yli 600 megatavua tyhjää tilaa. Ja eikös vaan ostajalle tulekin sellainen tunne, että nyt häntä on huijattu: vain osa levystä on täynnä!

Katsokaapa huviksemme, mitä DIR-komento ilmoittaa romppupeleistä. Yllättävää kyllä, datan määrästä riippumatta levyllä on yleensä 0 tavua tyhjää...

Sitten on näitä henkilöitä, jotka eivät osta mitään, jollei se ole rompulla. Eräs todella hyvin myynyt romppupeli tottelee nimeä Frontier: Elite II. Vakuuttavampaa esitystä CD-ROMin kapasiteetista tuskin tarvitsee hakea: melkein koko HD-korpun syövä peli on jotenkin saatu ahdettua CD-levylle. Kyllä ihminen on taitava!

Sekä "Romput pelastavat maailman!" -leiri että "CD-ROM: Ilmestyskirjan peto" -rintama unohtavat välillä sen perusasian, että CD-ROM-levy on vain levy, jossa sinänsä ei ole mitään maagisia ominaisuuksia. Se on vain korppu, johon mahtuu 660 megatavua tavaraa. That's all.

Itse valitsen aina rompun ennen korppuja, käytännön syistä. Vaikka peli menisikin suoraan kiintolevylle, on sitä ihan toista asentaa rompulta kuin huojuvalta tusinapäiseltä pinolta korppuja. Mutta jos muuten ei onnistu, kyllä se huojuva korppupinokin kelpaa.

Nostra DMA-Mus

Pelit-lehden numerossa 7/93 leikin taas aikani kuluksi ennustajaa, aiheena juuri nämä kultalevyt. Silloin ennustin, että puolentoista-kahden vuoden sisällä romppu on tasa-arvoinen korppupelien kanssa. Katselin juuri tulevia pelejä, ja huomasin, että CD-ROMeja tulee lähes puolet enemmän kuin korppupelejä.

Piratismi ei ole näkyvästi vähentynyt, mutta on ainakin liikkunut normaalijärjen ulottumattomiin: kuka elämän omistava ihminen jaksaa imuroida parisataamegaisia murrettuja romppupelejä?

Suurin pelkoni näytti olleen, ettei romppuja voi päivittää. Onneksi näin ei ole, vaan se näyttää onnistuvan suht' vaivattomasti. Onneksi.

En osannut ennakoida sitä nopeutta, jolla kansilevyjä tarjoavat lehdet siirtyivät romppuaikaan. Lehdet palkkaavat jopa CD-ROM-toimittajia, joiden tehtävä on kuukausittain haalia se useampi sata megatavua, jonka kansidiski vaatii. Eipä käy kateeksi.

Pelit, tulevaisuuden tuojat

Mikähän niitä romppuasemia oikein myy? Ovatko ne nämä kiehtovat multimediaesitykset, näppärät sanakirjat vaiko uskomattomat kartastot?

Alustavasti näyttää siltä, että Pelit-lehden lukijoista yli kolmanneksella on jo romppuasema, ja kolmannes aikoo hankkia sen vuoden sisällä. Valtakunnallisella tasolla rompunomistajia on alle kymmenen prosenttia.

Joku nokkelampi voi vetää tiettyjä johtopäätöksiä siitä, mikä oikeastaan siivittää siirtymistä CD-ROM-asemiin, tietoverkkoihin ja nopeampiin koneisiin.

Bonus!

Wexteenin pöperöihin kyllästyneiden vaihtoehtoruoka

Nikon Maggaraherkku

1 parahultainen pala balkaninmakkaraa

1 sopiva pino pakasteranskalaisia

Pilkotaan makkara kuutioiksi. Hehkutetaan ranskalaisia paistinpannulla/sähkögrillissä, kunnes ne alkavat lievästi muuttaa väriä. Lisätään makkarakuutiot ja jatketaan hehkutusta haluttuun vaiheeseen asti (medium, well-done, blackish, coal). Kaadetaan rasva pois ja maustetaan maun mukaan. Nautitaan sydäninfarktin kera.

Lisää aiheesta

 • Palkintojen aika

  Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

  Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

  Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
 • Arcademäen sankarit

  www.animal-crossing.com/cityfolk

  Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

  Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
 • Pelifornication

  Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…