Jet Set Radio (PS3) – Sega on siististi cool

Lataamo

Parhaimmillaan Segalla osataan tehdä pelejä, joissa ei tyydytä tavanomaiseen teemaan. Kaivoimme digikaupasta kaksi klassikkoa.

Japanilainen videopelialan pioneeri Sega on aina tavoitellut (entistä) pahinta kilpailijaansa Nintendoa coolimpaa otetta. Nights into Dreams ja Jet Set Radio ovat oman aikansa ehdottomasti viileintä settiä. Sega-hittien coolius ilmenee usein vauhdissa, räväkkyydessä ja omalaatuisissa ideoissa.

Sonic-mies Yuji Nakan tuottama lennokas Nights into Dreams julkaistiin 1996 Sega Saturnille ja tyylin synonyymi, Jet Set Radio, näki päivänvalon Segan viimeiseksi jääneellä Dreamcast-konsolilla vuosituhannen vaihteessa.

Petri Heikkinen

Vänkiä biittejä ämyreistä pumppaava Jet Set Radio on tiukasti sidoksissa graffiti- ja hiphop-kulttuuriin. Beat, Gum ja kumppanit kuuluvat graffitijengiin, joka kamppailee Tokyo-ton suurkaupungin katujen hallinnasta taiteen voimalla. Lähitulevaisuuden jengit liikkuvat rivakasti kaduilla ja huimaavissa korkeuksissa magneettibuustatuilla rullaluistimilla.

Perusidea on simppeli: alue vallataan maalaamalla tietty määrä graffiteja kaupunginosaan. Kohdekorttelia tai -aluetta tutkitaan vapaasti ja järkevin maalausjärjestys päätetään itse. Jo alunperinkin värikkäät miljööt ovat täynnä erilaisia kaiteita ja vaijereita, joita pitkin rulliksilla reilataan ja kikkaillaan ties minne. Reilauksista, erilaisista hypyistä ja seinärullauksista koostuvat temppukombot vaativat kiitettävästi taitoa, vaikka ne eivät olekaan yhtä monimutkaisia kuin Toni Haukoissa.

Graffitin maalaaminen kilpailevan taiteen päälle onnistuu vasta, kun maastosta tai tönäistyltä vastustajalta on kerätty riittävä määrä maalipurkkeja. Isojen graffitien maalaaminen hoidetaan minipelillä, jossa vasenta tattia väännetään erilaisille koukeroille ja maalarimestari tanssii maalipurkin liikkeiden tahtiin.

Kaupungissa ei saa rullailla täysin vapaasti, sillä raivohullun kapteeni Onishiman johtamat poliisivoimat yrittävät lopettaa graffititehtailun hinnalla millä hyvänsä. Aluksi pollareita ei ole paikalla lainkaan, mutta kyttien operaatio menee nopeasti huvittavan överiksi. Magnumilla huolettomasti räiskivää Onishimaa seuraavat pian laskuvarjojoukot, taisteluhelikopterit ja panssarivaunuosasto. Sinivuokot eivät jämähdä paikoilleen maalaushow’n ajaksi, joten kohteiden maalausjärjestyksellä on taktista merkitystä.

GTA- ja Tony Hawk -teemoja ovelasti yhdistelevä Jet Set Radio maistuu edelleen yhtä tuoreelta kuin yli vuosikymmen takaperin. Se ei tietenkään ole täysin ongelmaton, mutta mikä peli olisi? Jet Set Radio hoitaa hommansa ja se hoitaa sen pieteetillä. Hip, hop, vasen, oikea ja latauskauppaan mars.

 

jetset1.jpg

Jet Set Radio on ajattoman sarjisgrafiikan pioneeri.

90