Joululahjavinkit - Tule hyvä joulu, älä tule paha joulu

Artikkeli on luettavissa Pelit.fi:ssä 8.1.2009.

Vuosi alkaa olla pulkassa ja pelit nähty. Jokaista kiinnostaa, mitä siitä valtavasta valikoimasta suodattuisi meidän pukkimme lahjasukkiin, jos siis teeskentelemme ettei näitä ole jo ostettu. Juttua käytetään niin, että halutut kohdat alleviivataan näkyvästi ja lehti jätetään valitun lahjanostajan päivittäisreviirille sopivaan kohtaan levälleen.

Peten joululahjasuositukset -08

Jos lahjabudjetti kestää vajaan viissatasen loven, pukinkontin ykköshankinta on PS3. Teknisesti kaikin puolin pätevän konsolin hinta on laskenut siedettävälle tasolle ja hyviä (yksinoikeus)pelejä ilmestyy jatkuvasti.

Sonyn ilmaiset nettipalvelut rullaavat luotettavasti ja masiinan Blu-ray-soittimen merkitystä leffahörhöille ei kannata aliarvioida: DVD on kuollut, eläköön kuningas Blu-ray! Kun koneen kyytipojaksi laitetaan joko LittleBigPlanet tai Grand Theft Auto IV, se on siinä.

Hiukan pienemmällä budjetilla Rock Band 2 ja/tai Guitar Hero World Tour -rokkibändipelit ovat satavarmasti viihdyttäviä (ja kookkaita) lahjoja. Hyvään musiikkiin eläytyminen on aina lystiä ja rokkibändipelit vievät eläytymisen uskomattomiin sfääreihin: soittaminen (tai laulaminen) tuntuu oikeasti soittamiselta ja tuhatpäisen stadionyleisön edessä revittelyltä. Ja kitaristin, basistin, rumpalin ja solistin yhteistyö nostaa fiilistä entisestään. Rokkikukkoilu on kivaa jo yksin, mutta kimpassa se on kerta kaikkiaan huikea kokemus.

Petri Heikkinen

Kilpakuskin Joulu

Ajosimufanin kuusenalus täyttyy raskaasta raudasta, mutta laajakaistapukki kuljettaa linjat kuumina kotiin myös pehmeitä paketteja. Kisaviikonloppu 2009 voi alkaa.

Edellytykset aika-ajon onnistumiseen varmistetaan varaamalla toivomuslistan ykköspaikka Logitechin G25 -ratille, sillä nyt jos koskaan sen ominaisuuksille on käyttöä. Se on yksinkertaisesti paras ratti mitä kohtuullisella rahasummalla saa. 900 asteen kääntöympyrä, loistava tarkkuus ja huippulaadukkaat polkimet, kytkinpoljin sekä h-kaaviovaihteisto tekevät siitä monipuolisen aseen hyvään aika-ajokierrokseen. Lahjan hyötysuhdetta lisää se, että G25 toimii sekä PC:ssä että Pleikkareissa 2 ja 3.

Aika-ajo ratkaisee vasta lähtöjärjestyksen, mutta kisassa kuskit punnitaan. Ensimmäisenä maaliviivan ylittää kisaa ylivoimaisesti hallinnut iRacing. Se on luultavasti parasta autosimuilua koskaan. Pukinkonttiin kannattaa toivoa ainakin kuukausimaksut vuodeksi eteenpäin (156 $) ja höysteeksi kasa lisäautoja ja -ratoja. Lisämatskuun kannattaa varata satanen–kaksi, ettei pelaaminen lopu heti kesken kun sarjataso alkaa nousta.

Tässä vaiheessa onkin pukilta rahat loppu ja tontut stressilomalla, joten kisaviikonlopun avaava harjoitusjakso toteutetaan mahdollisimman edullisesti. Alelaareista kannattaa etsiä PC:lle GTR2 tai Race 07, tai vaihtoehtoisesti joku kevyempi konsolikaahailu totisempien nettivääntöjen vastapainoksi. Forza Motorsport 2 on hyvä vaihtoehto.

Kolme littunäyttöä pöydälle vierekkäin olisi kiva apu tiukkoihin nettikisoihin, koska sivuille vilkuilu ratin nappuloilla kisan tiimellyksessä on hankalaa. Immersiokin siinä paranisi. Toki saman asian voi hoitaa Track IR-laitteella. Myös kuppipenkillä varustettu ajopeliohjaamo olisi kiva yllätys, mutta nuo jääköön ensi jouluun, tuleva vuosi menee iRacingin metkuja opetellessa.

Ismo Toivonen

Joulu Nikona

PC-miehelle pelivuosi 2008 oli luokkaa "ihan OK". Uuden konsolisukupolven mukana PC:n AAA-peleistä 90 prosenttia on monialustajulkaisuja, mikä välillä on huono juttu, välillä ei. Jokaisella pilvellä on hopeareunat: Kun pelinkehitys sidotaan vakiona pysyvään konsolitasoon, nyt on hyvä aika ostaa puhdikas peli-PC, koska sen arvioitu käyttöikä on vuosia.

Jouluksi haluaisin väkivallattoman rakennussarjan, jossa erilaisilla limapalloilla ratkaistaisiin eri kivoja ongelmia. World of Goo on juuri joulupyhien mittainen rykäisy, eikä siinä ole raaistavaa väkivaltaa. Tai olisi, mutta turhauttavat kentät saa perheen onneksi skipattua.

Ikävä kyllä sitten lipsun väkivaltaan. Haluan tienata leipäni geneettisesti muunneltuna hirviönmetsästäjänä, tavata kauniita naisia ja puuttua asioihin jotka minulle eivät kuulu. The Witcher: Enhanced Edition näyttää minulle likaisen rupisen fantasiamaailman, hyvällä tavalla aikuisella otteella ja dialogilla, jota lukee ilokseen. Saman tien kannattaa hankkia ne kaksi englanniksi käännettyä The Witcher -kirjaakin. Andrej Sapkowski tekee hyvää fantasiaa.

Fantasian lisäksi haluan palan nykyaikaa. Haluan harhailla vapaasti, nousta kerrostalon raunioille ja antaa tuuleen tuivertaa survivor-partaani, radioaktiivisen säteilyn lämmittää sisuksiani kuin munatoti, ja sitten jakaa Raidereiden joulupöydän. Jossa minä olen se kinkku.

Tunnelma Fallout 3:ssa on kohdallaan, vaeltelu ydintuhon jälkeisen Yhdysvaltojen raunioissa on parhaimmillaan eri hienoa. Hahmonkehityskin toimii hyvin. Pelin suurin ongelma on totaalisen hohhoijakkaa-keskustelu: Otetaan puolilähikuva suoraan edestä ja hoetaan mielenkiinnottomia dialoginpätkiä.

Raunioilla on yksinäistä, mutta ydintuhon asemasta voi valita myös katastrofin, jossa virus on tehnyt suurimmasta osasta ihmiskuntaa järjettömiä tappajia, jotka ihmisen havaitessaan käyvät päälle kuin feissaajat. Neljä eloonjäänyttä, apunaan katastrofiapujen ykkönen eli konetuliaseet ja haulikot, yrittää pärjätä. Jouluna kukaan ei leiki yksin, ja Left 4 Deadin tiimiin mahtuu niin iskä kuin äiskä ja ne normien mukaiset kaksi lasta. Jari-Petteri, suojaa isää! Liisa ja Anne-Jennifer, valmiina putkipommien kanssa!

Mutta vain yksi peli toteuttaa suurimman toiveeni: Vihdoinkin pääsen olemaan Niko, vuoden juhlituin pelihahmo. Konsolöörit ovatkin jo päässeet maistamaan nikouden huumaavasta maljasta.

Niko – se autoon laitetaan, Niko – sen käteen ase laitetaan, Niko – se kuulan kalloon saa, Niko – sen kytät teurastaa. Lapset laulaa "Joulun hitti on, GTA ehdoton". Pakko myöntää, että odotan ihan mitattavalla kiinnostuksella itä-Nikon kriminaaliseikkailuja New Yorkissa. Kadut houkuttelevat kisailuun, keilaradat täyskaatoihin. Lisäksi GTAIV on jo hyväksi havaittu, joten vaatii kyllä jumalallista välintuloa että olisi PC:llä jostain syystä ihan surkea. Onhan siinä se varjopuoli, että jokainen hankittu GTA on ropo Take Twon kirstuun, mutta menköön näin joulun kunniaksi.

Nnirvi

Rokkia elämään

Rakas joulupukki, tänä vuonna lahjalistan tekeminen on tavallista vaikeampaa, sillä joulun huikean pelitulvan laatu on hämmentävän korkea. PC-roolipelaajan lahja ilmestyi jo keväällä, kun Biowaren upea Mass Effect julkaistiin tietokoneelle. Hienon dialogin ja maailman tutkiminen uudelleen olisi riittävän hyvä syy muistinmenetyksen hankkimiselle, mutta jätän amnesian kuitenkin vielä tällä kertaa pois listalta. Muutaman vuoden kuluttua se tulee pyytämättäkin.

Taide pitää mielen virkeänä ja uuden yrittäjiä pitää tukea. Siksi toivon huikean vauhdikasta ja rohkean erilaista Mirror’s Edgeä, jonka kattojen yli hyppelyssä heikkovatsaisempiin iskee korkeanpaikan kammo. Toivottavasti EA uskaltaa tulevaisuudessakin ottaa vastaavanlaisia riskejä ja julkaista muuta kuin perustauhkaa. Samaan pakettiin sopii kylkiäiseksi hämmästyttävän näppärä PC- ja Wii-indiejulkaisu World of Goo, jonka veikeä puzzlemaisuus koukuttaa kenttä toisensa jälkeen.

Elämä on tunnetusti yliarvostettua, joten sen voi tuhlata myös verkossa. Vanhana World of Warcraft -addiktina tarvitsen tietenkin pelin uusimman Wrath of the Lich King -lisälevyn, jonka ilmestymisen jälkeen vapaa-ajalle voi taas sanoa hyvästit. Ja vaikka miehen elämässä (tai elämättömyydessä) on tilaa vain yhdelle mörpille, silti sydämeni pakottaa raivaamaan aukon vuoden kovalle tulokkaalle, Warhammer Onlinelle. Sen antoisa pvp sopii pieninä annoksina täydellisesti wowitutuksen vastapainoksi. Lisäksi kiltti joulupukki voisi tuoda molempiin peleihin peliaikaa seuraavaksi vuodeksi. Mutta ei YT-neuvotteluiden kautta, vaan niinä kaupoissa myytävinä peliaikakortteina.

Raiditaukojen välissä musisointi on pop, mutta Guitar Hero World Tourin entistä parempien soittimien ahtaminen pieneen yksiööni alkaa olla mahdoton tehtävä. Uusi suurempi kämppä olisikin siis erittäin mieluisa yllätys. Jos kaksio Kampin keskuksesta ei jostain syystä mahdu joulupukin budjettiin, niin kai ne soittimet johonkin sitten saa ahdettua. Rock Bandista riittää pelkkä kakkososa, kiitos. Sen alkuperäiset soittimet kun täyttävät jo olohuonetta.

Viimeiseksi toivoisin hyvää tahtoa rokkiyleisöksi joutuville naapureille ja järkeä EA:n Rock Band -eurojulkaisupolitiikkaan. Mainion pelin eurolevityksessä on pelleilty pitkin vuotta niin lahjakkaasti, että kukaan ei oikein tiedä, onko alkuperäinen peli virallisesti edes ilmestynyt Suomessa. Tämä ei vielä olisi niin paha asia, koska pelinsä voi ostaa aina suoraan Briteistä, mutta kardinaalimokana sama säätö pitää minua ja muita eurooppalaisia AC/DC-faneja erossa himoitusta biisisetistä. Se kun idioottimaisesti julkaistaan vain kaupassa myytävänä levynä ja joutuu näin EA:n julkaisuhimmailun hampaisiin. Tahtoo soittaa Jailbreakia!

Vaatimattomasti,

Tapio

Joulu vetää ihan täyttä mustiin

Ensialkuun toivoisin järkeä peliteollisuuden päättäjien päähän, etteivät kaikki hyvät pelit vuonna 2009 ilmestyisi yhdessä syksyrysäyksessä.

Toiseksi tarvitsen ehdottomasti aikaa vuotuisen pelitulvan pelaamiseen. Kesältä hyllyssä lojuu joululomia odottamassa pirullisen vaikea Ninja Gaiden II, joka edustaa vanhanaikaista pelaamista ilkeimmillään. Itsekseen etenevien nykypelien maailmassa piristää, että välillä tekoälyn tehtävänä on muutakin kuin hävitä. Ninja Gaidenissa joutuu opettelemaan ja yrittämään, jotta onnistuminen tuntuu lopulta joltain.

Jotta pyhät eivät menisi silkaksi ninjapinjailuksi, voitais välillä askarrellapaskarrella sielu. Ensin rutataan ja putataan ja runtataan ja puntataan möykky, laitetaan siihen pari ensimmäistä lapsuudenajan muistikuvaa ja koko komeus kiedotaan teiniajan angsteihin. Sitten kutsutaan tyttökaverit pomppimaan sille.

Sonyn LittleBigPlanet on paitsi persoonallisen näköinen myös pirun hyvä tasoloikan ja häröilyn yhdistelmä. Harvoin on laneissa nähnyt aamuyön tunteina niin hilpeän ja epäuskoisen näköistä porukkaa, kun lauma kolmikymppisiä pelimiehiä sikailee skeittilaudan päällä, yrittäen vetää toisiaan kuiluun, vaikka tarkoituksena olisi kimppapomppia. Jos itse ei saisikaan kenttäeditorilla luotua maailman parhaita elämyksiä, LittleBigPlanetin yhteisö on jo tehnyt muiden imuroitavaksi ja nähtäväksi enemmän pelattavaa kuin ihmisen arkeen mahtuu.

Tuukka

Hyvä Tuomas joulun tuopi

Xbox 360 on jo ajat sitten vakiinnuttanut asemansa hardcore-pelaajan ykköskonsolina. Markkinoiden edullisinta uuden sukupolven konsolia ei hankita elokuvien katselua, vaan pelien pelaamista varten.

Xboxin imago synkkien pelien konsolina on täysin ansaittu, sillä vuoden terävin pelikärki ei totisesti juhli pehmeillä arvoilla ja söpöeläimillä. Brothers in Arms: Hell’s Highway on hätkähdyttävä sotakokemus. Dead Space ja Condemned 2 kiertävät kauhuruuvia lähes sietämättömälle tasolle. Fallout 3:ssa maailma on tuhottu ydinsodassa. Keskiafrikkalaiseen kriisipesäkkeeseen sijoittuva Far Cry 2 makustelee kolmannen maailman kurjuudella.

Laatupelien synkkyyttä voi paeta Fable 2:n satumaailmaan, jota kelpaa pelata co-opina vaimokkeenkin kanssa. Parempi puolisko voi rauhassa keskittyä kyläläisten kanssa hassutteluun, kun kakkospelaaja omaksuu henkivartijan roolin. Siinä riittää tosin selittämistä, että aseisiin pitäisi käyttää enemmän rahaa kuin meikkeihin ja uusiin vaatteisiin...

Mieluisia joululahjoja ovat myös Xbox Liveen tarkoitetut Microsoft Points -maksukortit, jotka avaavat ovet pienten Arcade-pelien maailmaan. Laajasta Arcade-pelien valikoimasta poimii vaivatta Braidin, Bionic Commando Rearmedin ja Geometry Wars 2:n kaltaisia helmiä. Kannattaa muuten satsata arvokkaampaan 4200 pisteen korttiin, sillä 2100 pisteellä ei lunasta kuin pari pikkupeliä.

Tuomas

Rakas joulupukki,

Joulu on rauhan aikaa, mutta viimeistään loppiaisen jälkeen elämä taas jatkuu. Olen jo yli-ikäinen Idolsiin enkä rokkarin rahakkaaseen tulevaisuuteenkaan usko, joten voinko saada oikotien onneen? Guitar Hero World Tourilla tai Rock Bandeillä rokkaisin itseni kaikkien tärykalvoihin. Ei ole niin nokonugaa, olisinko kitaristi, rumpali vai solisti. Hätätapauksessa voin jopa suostua basistiksi, jos vain toiveeni toteutuisi. Bändikaverit minulla jo on.

Jos olet sitä mieltä, ettei minusta ole soittajaksi, niin entäpä laulajaksi? SingStar-peleistä etenkin uutukainen Abba ja niistä aiemmin tänä vuonna ilmestyneistä SuomiRock olisivat niin mieleeni. Kyllä Xboxin Lips-karaokepelikin olisi poikaa! Voitaisiin kokeilla kilpalaulantaa pleikkapelit vastaan xbox-pelit.

Olen vihdoinkin löytänyt sisäisen kokkini ja oppinut melkoisen taitavaksi jouluruokien valmistajaksi, joten uuteenvuoteen mennessä saattaa vyöstäni loppua reiät. Kesäksi on kuitenkin päästävä bikinikuntoon, joten voisit laittaa säkkiini myös Wii Fitin ja tietenkin Wiin.

Pyydän Sinua vielä laittamaan kotini aattoiltakierroksesi viimeiseksi. Ja ota muorikin mukaan! Olen satavarma, että tekin pidätte näistä peleistä.

Terveisin,

Annika

P.S. Laittaisitko vielä naapureiden lahjasäkkeihin korvatulppia.

Lisää aiheesta