Jumpparenessanssi

www.ea.com/games/ea-sports-active-2

yourshapegame.us.ubi.com

Painavia luitaan syyttäville sohvaperunoille koittaa kovat ajat, sillä Kinect-jumppaa ei huijata.

Jumppaohjelmistojen merkittävin kipupiste on tavalla tai toisella puutteellinen liikkeiden seuranta: oikeat liikkeet, pidemmän päälle terveydelle haitalliset väärät liikkeet sekä suoranainen huijaaminen hyväksytään suurin piirtein yhtä hyvin. Xbox 360:n uunituore Kinect-vartalo-ohjaus eliminoi kiusallisen epäkohdan, sillä Kinectiä ei huijata edes vahingossa. Kinect-aallon tiukin kamppailu kotijumppaajien kaloreista käydään amerikkalaisen EA Sports Active 2:n ja ranskalaisen Ubisoftin Your Shape: Fitness Evolvedin välillä.

Wii Fitin luoman jumppabuumin aallonharjalla viime vuonna syntyneen EA Sports Activen kakkosversio ilmestyy koko konsolitroikalle: Wiille, Pleikkarille ja Xbox 360:lle. Wii-versio käyttää Wiimotea ja elastisella remmillä jalkaan kiinnitettävää langatonta liiketunnistinta jumpan tarkkailuun. PS3 turvautuu kahteen liiketunnistimeen, yksi käteen ja toinen jalkaan, joten liikkeiden suurpiirteinen seuranta muistuttaa Wii-kokemusta. Xboxin Kinectiä tukeva painos ei luonnollisesti tarvitse erillisiä liiketunnistimia.

EA Sports Active 2:n markkinavaltti on pelin mukana tuleva, vasempaan käteen kiinnitettävä sykemittari. Pulssi näkyy koko ajan ruudulla, joten treeniä on helppo säätää kunnon edellyttämälle tasolle. Jos ei muuta, niin sykkeen silmäily on kiinnostavampaa kuin yllätyksettömän kalorilaskurin tuijottaminen: vuoristopyöräilyn ja -lautailun ylämäkiosuuksissa pumppuni tykytti jo muutaman nyppylän jälkeen yli 170 iskun minuuttivauhtia.

Ryhmäpaine auttaa?

Sporttiaktiivin jumpat koostetaan yli 70 liikkeen tai liikuntamuodon valikoimasta. Muun muassa pyöräily- ja korispohjaisia hikitreenejä käytetään sykkeen nostamiseen ja peruskunnon kohottamiseen. Vuoristopyöräily on pyöräilyä vain telkkarin ruudulla – alter egon ylämäkipolkeminen hoidetaan paikallaan juoksemalla ja alamäen kiihdytykset kyykkäämällä. Minipelien ohella lihaksia trimmataan rehellisillä punnerruksilla, staattisilla keskivartaloa kurittavilla asennoilla, jalkakyykkyjen muunnelmilla ja vaihtelevilla puntti- ja vatsalihasliikkeillä.

Sarjoja tehostetaan tarpeen mukaan omilla käsipainoilla tai kuminauhoilla. EA Sportsin ohuet nauhat ovat kaksinkerroin laskostamisesta huolimatta liian löysiä säännöllisesti liikuntaa harrastaville ihmisille, ja jatkuva treenaaminen rikkoo ne alle kuukaudessa. Kannattaa siis poiketa urheiluliikkeeseen ja hankkia kunnon paksu kuminauha.

Motivaatiota ylläpidetään yhdeksän viikon tasaisesti kiristyvällä kunto-ohjelmalla. Ajan kuluessa harjoituksia tulee pikkuhiljaa enemmän ja niiden pituus ja intensiteetti kasvaa. Jos nais- tai miespuolisen virtuaalivalmentajan vetämää ohjelmaa noudattaa tunnollisesti, muskelit ja aerobinen kestävyys kehittyvät varmasti. Painonpudotuksen onnistumiseen tarvitaan tietysti vielä oikea ruokavalio, jota jumppapäivyrin kysymykset auttavat hienosäätämään. Päivyriin kirjataan myös muiden aktiviteettien, kuten kävelylenkin, futismatsin tai golf-kierroksen minuutit.

Rehkimiseen tuodaan harjoitusintoa lisäävää ryhmäpainetta nettiin luotavilla treeniryhmillä, joiden jäsenet pääsevät vapaasti vertailemaan toistensa tietoja. EA Sports Active 2 siirtää jumppatulokset automaattisesti verkkoon, ja niiden pohjalta piirrettyjä käyräväkkyröitä saa tutkia tavallisen nettiselaimen välityksellä. Netissä harrastetaan muutakin kuin tuloksilla keulimista, sillä pientä maksua vastaan EA Sports Active 2:een voi ladata uusia harjoituksia ja jumppaohjelmia.

Muodot kohdalleen

Your Shape: Fitness Evolved on rakennettu kiinteästi Kinectin ympärille, joten se nähdään vain Xbox 360:llä. Aloittaminen on helppoa: Your Shape skannaa jumppaajan automaattisesti mukaan vaatteineen päivineen – profiiliin lisätään vain paino kalorikulutuksen laskentaa varten. Skannaus huomasi jopa mustan paitani Half-Life 2 -logon. Toisin kuin tietokoneanimaatiota muistuttavassa EA Sports Activessa, treenaajan aidon näköinen tai raflaavasti väritetty virtuaaliversio liikkuu lähes viiveettä.

Ihmisanatomian tunteva Kinect takaa Your Shapessa liikkeiden erittäin tarkan seurannan. Jopa niin tarkan, että Your Shape antaa jokaisesta suorituksesta prosenttiarvosanan pelkän mekaanisen hyväksymisen sijaan. Huijaamisen eliminoinnin ohella ohjelmisto kertoo, mitä liikkeestä pitää korjata. Jos käsi on tai chi -asennossa vinossa, se piirretään ruudulle punaisella värillä.

Treenaaminen hoidetaan joko fiiliksen mukaan valituilla, yksittäisillä hikeä pintaan pukkaavilla minipeleillä, kuten tanssilla ja varjonyrkkeilyllä, tai kokonaisilla teemojen mukaan järjestetyillä jumppatunneilla. Rentoa tunnetta ja rauhallista mieltä haetaan muun muassa joogalla ja tai chillä. Vauhdikkaampaa hikeä haluavat valitsevat vaikkapa julkkisvalmentaja Michael Georgen räätälöimän kamppailulajitunnin. Jos tavoitteena on puhtaasti painonpudotus, apuun rientää Australian The Biggest Loserin (siis Suurin painonpudottaja!) valmentaja Michelle Bridges. Harjoitukset koostetaan yli sadan yksittäisen liikkeen valikoimasta.

Your Shapen vaalea ulkoasu on poikkeuksellisen tyylikäs, aihepiiriin sopivan kliininen ja ammattimaisen selkeä. Oikeaan suoritukseen keskittyminen on helppoa, kun ruudulla ei ole mitään ylimääräistä tilpehööriä. Jumppiin ja treeniminipeleihin liittyvät efektit paranevat samaan tahtiin suoritusten kanssa – palikkapinoon osunut huippuisku läväyttää ruudulle huomattavasti komeamman posauksen kuin kevyt litsari.

Myös Your Shape: Fitness Evolvedin jumppadata siirtyy nettiin kaverien kauhisteltavaksi. Erilaiset jumppahaasteet yrittävät saada koko kaveriporukan polttamaan kaloreita samaan tahtiin. Ubisoftin lupaamilla ladattavilla treenilaajennuksilla orastavan jumppainnostuksen pahin uhkakuva, liika toisto, pysyy tavallista pidempään loitolla.

EA Sports Active 2 ja Your Shape: Fitness Evolved ovat molemmat erinomaisia vaihtoehtoja sisäliikuntaan. Kesällä sisällä rehkiminen saattaa kuulostaa huonolta vitsiltä, mutta mieli muuttuu useimmilla, kun talvi, kylmä ja pimeä huohottavat niskaan.

Niskaan huohotus tunnetaan nyt myös Nintendon päämajassa: Kinectillä ryyditetty Xbox 360 haastaa vakavasti Wiin aseman virtuaalivalmentajien ykkösalustana.

Lisää aiheesta