Kansa fleimasi, miehet kertovat

Tunnen oloni lähinnä vaivautuneeksi, kun jotkut mediat, jopa sellaiset, joiden luulisi tietävän paremmin, luovat kuvan Internetistä jokaiselle sopivana Satumaana. Mikä on lievästi sanoen yliammuttua.

Internet EI ole paikka, missä pelifirmat korvat höröllään kuuntelevat pelaajien parannusehdotuksia, missä demot, päivitykset ja uusimmat shareware-pelit lohkotaan jostain mystisestä tiedostoemäsuonesta, tai missä News-alueet sisältävät sellaisenaan nieltävää jumalansanaa. Pääsääntöisesti nettitarjonnan informaatioarvo on aika pientä, mutta ainakin viihdearvoa riittää.

Pelifirmojen kanssa juttusilla

On vankka harhaluulo, että pelifirmojen kanssa voi olla tekemisissä netissä. Siellä ne kuuntelevat parannusehdotuksia, demoja ja patcheja voi imuroida heidän hyvin hoidetuilta kotisivuiltaan, jollainen on jokaisella.

Muutamalla firmalla oma kotisatama onkin, mutta eipä pelifirman nettiedustus mitenkään hirveän yleistä ole. Aina välillä uusi linjatyöntekijä lupaa postittaa pressitiedotteita ja vastata kritiikkiin ja parannusehdotuksiin.

Vähänpä raukkaparka ymmärtää, ettei kaunis aikomus voi toimia käytännössä. Miten yksi ihminen muka voisi vastata päivässä valtavaan määrään postia, vaikka suurimpaan osaan riittääkin joko "osta alkuperäinen peli" tai "vaivaudu lukemaan manuaali". Auta armias, jos hän alkaa viivästellä: kostona on "Missä senjasen firman tuotetuki?!!" -viestiketju. Siksipä PR-henkilöt sitten pikku hiljaa haihtuvat pois, eikä heistä enää kuulu mitään.

Viimeisin uhri taisi olla MicroProse, jonka PR-henkilön viimeinen viesti (karkeasti ottaen) oli kuolonsuudelma Across The Rhinelle. Hän nimittäin lupasi välittää (erittäin kohtuulliset) parannusehdotukset tekijätiimille, mutta kertoi myös, ettei Rhineen ole päivitystä suunnitteilla. Tulkittuna: peliä ei ole ostettu tarpeeksi ja se on dumpattu.

Internet ja uudet pelit

No varmastihan net korvaa pelilehdet uutis- ja arvostelukanavana? Kyllä, ainakin osittain. Tosin netin uutisarvo rajoittuu enimmäkseen siihen, että näkee koska joku peli on tullut kauppoihin. Robert Greaniaksen näkemys vastaa totuutta tapahtumaa seuraavasta viestiketjusta:

0) MW II is OUT!!!!!!

1) Just got MW ][, gonna go play it now -- bye

2) Can someone please tell me how good is MW ][?!?

3) MW ][ copy protection crack needed.

4) WHERE IS THE MW2 DEMO!??!!1?1!!1

5) MW ][ -- no GUS?

6) MW 2? Not in MY area...

7) MW 2 ROCKS

!!!!!!!

8) MW 2 SUCKS

!!!!!!!!

9) MW 2 -- 4 sale

Luonnollisesti ei niin huonoa peliä olekaan, etteikö se jonkun mielestä olisi maailman paras, tai niin hyvää, etteikö joku sitäkin hauku. Siksipä netistä löytyvät mielipiteet kannattaa hyödyntää lähinnä tilastollisesti.

Eli kun HypeGame tulee, älä usko heti ensimmäistä "Hype RRRRocks!" -viestiä, vaan read on, kunnes viestejä on sopiva määrä. Jos luet Mechwarrior 2:sta tuhat viestiä, joista 800 väittää että se on hyvä, niin tilastollisesti se voi sitä ollakin.

Olen muuten tehnyt mielenkiintoisen etnisen havainnon: brittilehtien arvostelijathan eivät yleensä ymmärrä peleistä muuta kuin grafiikan. (Se PC Format, jossa Lords Of Midnight sai 87 %, sai minut melkein tilaamaan PC Formatin, jotta voisin vihan vimmassa lopettaa tilauksen.) Sama grafiikkaan tuijottelu pätee myös hämmästyttävässä määrin brittipelaajiin, joten kumpi oli ennen: muna vai kana?

Ilmaista tavaraa

Kaikki maailman shareware löytyy Internetistä, se pitää varmasti paikkansa. Jaettuna kymmeniintuhansiin paikkoihin. Internetissä EI ole mitään mystistä keskuspaikkaa, josta löytää kaiken tarvitsemansa.

Sanotaan esimerkin vuoksi, että etsit vaikka VGA Planets -tavaraa. Kun olet löytänyt sopivan osoitteen (niitäkin on muutama), saatkin yrittää selvittää, mikä on esimerkiksi VPH316X.ARJ. Sitä paitsi aika harva ftp-paikka viitsii esimerkiksi poistaa vanhat tai tarpeettomat ohjelmat valikoimistaan. Huonosti hoidetusta paikasta voi löytyä esimerkiksi jokainen koskaan julkaistu päivitys Master of Magicista, tai VGA Planetsia leikisti tukeva paikka yksinkertaisesti siirtää itselleen kunnon VP-paikan kaikki tiedostot risuineen ja männynkäpyineen, ja on vielä ylpeä siitä.

No, löydät mitä haluat, ja sitten yrität siirtää sitä ftp:llä, samaan aikaan kun kymmenet tuhannet virtuaalisurffaajat tukkivat alimitoitetut linjat poukkiessaan "Maailman kauneimmat kurkut" -kotisivulta katselemaan "ASCII-lehmät"-kotisivua. Kun tunti on mennyt ja 200 kiloa siirtynyt, et enää valita yhdessäkään purkissa siitä, että Telix näyttää vain 1557 tavun siirtonopeutta, vaikka eräästä toisesta tuli kerran 1615 tavua sekunnissa.

Freak Show

Netin pääasiallinen viehätys perustuu siihen, miten ihmeellisiä juttuja ihmiset viitsivät, kehtaavat ja jaksavat kirjoittaa. Newseistä voi lukea insinörttien taistelusta saada Mechwarrior 2 pyörimään OS/2:n alta, ihmetellä 0-LiFe-eLiTeN väärää viestiä väärään ryhmään, seurata Tim Wissemanin taistelua PHost-ryhmää vastaan ja katsella vierestä, kun Computer Gaming Worldin linjatoimittaja pui vanhaa likapyykkiä entisen (vainoharhaisen) avustajan kanssa. Eipä tarvitse enää seurata Kauniiden & Rohkeiden korvike-elämää.

Kaiholla muistan, kun joku postitti "Jesus is Coming!!!!"-meininkiä peliryhmiin, ja joka News-alue heitti alueelle tyypillisen vastauksen. Menköön esimerkkinä yleisin vastaus "When is it out? Will it support GUS? Where can I download a demo?", ja saatte itse pohtia, mitä esmes alt.games.doom-alueella vastattiin...

Siis yritän taistella Internet-vyörytystä vastaan? En ikinä! Kuten dorothy@land.of.oz.au sanoi: "There's no place like Internet!" (jolloin yhteys katkesi ja hän heräsi Kansasissa, mutta se on eri juttu), joten jos osaa kokeilla ensin ja kysyä vasta sitten, sutena vain Internettiin.

Bonus Feature: Mikä on insinörtti?

Sana insinörtti ei ole suunnattu halventamaan tiettyä ammattiryhmää, vaan se perustuu insinöörien varmasti keksittyyn taipumukseen arvostaa tekniikkaa yli kaiken. Nimikettä kun terästää no-life-vivahteisella "nörtillä", saadaan se mitä se on: tekniikkaan liikaa uponnut koneenkäyttäjä, joka ei enää näe metsää megatavuilta. Tarkoittaa siis esimerkiksi arvostelijaa, jonka mielestä Windows-tuki on pelattavuutta tärkeämpi. Kansainvälistä käyttöä ajatellen termi on englanniksi "enginerd".

Jatkuu seuraavassa numerossa: Mikä onkaan dossiili?

Lisää aiheesta

  • Palkintojen aika

    Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

    Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

    Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
  • Arcademäen sankarit

    www.animal-crossing.com/cityfolk

    Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

    Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
  • Pelifornication

    Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…