Tyhmä kun olen, menin viime numerossa lupaamaan, että palsta nimeltä Kone Kuriin alkaa numerossa tässä nyt ilmestyvässä. Ja unohdin autuaasti sen, että jostain kumman syystä jouluna ilmestyy pelejä pilvin pimein, mainostajat innostuvat ja sivuja on vain rajallinen määrä. Mutta mies pitää aina lupauksensa, ja niin minäkin joskus.
Pelejä pelaavan on vielä toistaiseksi pakko ottaa huomioon koneen käyttöjärjestelmä. Tärkeintä tutustuttaessa MS-Dos-nimiseen salatieteeseen on Asenne. Se ei ole vaarallista, ettei ymmärrä MS-Dosista mitään, mutta se on, ettei edes halua oppia. Mitä ikinä tosimaailmassa puuhaakin, oppi ei koskaan kaada ojaan vaikka kysymyksessä olisivat cocktail-tikut. Ja kone ei hajoa, vaikka käynnistystiedostoja muutteleekin.
Veikkaanpa, että kun suurimman osan PC-koneista käynnistää, käynnistyy saman tien Windows. Tai joku ihmeen DOS-Shell. Kummastakin poistutaan ääntä nopeammin, kunnes ruudulla näkyy ah niin kiehtova C:> ja jännittävä vilkkuva kursori. Tervetuloa tosipelaajan työympäristöön.
DOS DOS DOS
Mikäli Dos on täysin tuntematon, tartu koneen mukana tulleeseen Dos-ohjekirjaan ja opiskele sieltä alkeet, kuten hakemistoissa liikkumiset ja sellaiset.
Kun perustaidot on hankittu, on aika aloittaa tutustuminen koneen sielunelämään. Komennolla MEM näkyy näppärä lista, jonka lopusta selviää kaksi tarpeellista tietoa: koneen vapaa perusmuisti ja se, onko Dos ladattu High. Jos EMM386 on käytössä, perusmuistia pitäisi olla mieluiten yli tai ainakin liki 600 kiloa, ilman EMM:ää sellainen 550 kilotavua yleensä riittää. Perusmuistin vapauttaminen on vähän turhan pitkä ja monimutkainen operaatio tähän juttuun, mutta palaamme siihen myöhemmin.
Sitten siirrytään koneen juurihakemistoon (eli siihen kun ruudulla vilkkuu pelkkä C:>) ja kirjoitetaan edit config.sys. Hiirellä tai kursorinappuloilla selataan PC:n käynnistystiedostoista ensimmäistä ja tärkeintä, ja vastausta PC-pelaamisen visaisimpaan kysymykseen: mille muistikonfiguraatiolle koneeni on viritetty?
Configia selaamassa
Muistikonfiguraatio selviää jo aika lailla Config.sysin alussa, kun löydät rivin joka alkaa näin:
DEVICE=C:DOSEMM386.EXE sun muuta
Jos tämän jälkeen esiintyy sana RAM ja numeroita, esimerkiksi RAM 2048, koneesi muisti on muodossa EMS eli Expanded.
Jos sen asemesta onkin NOEMS, koneesi käyttää XMS- eli Extended-muistia, mutta (ja tämä on tärkeä mutta) EMM386-ajurin avulla muodostettuna.
Jos riviä ei löydy tai sen edessä lukee REM, koneesi muisti on taas XMS/Extended-muodossa, mutta puhtaassa, ongelmattomassa muodossa. Jos Doom, UFO, Rebel Assault, Theme Park tai mikä tahansa peli, jonka käynnistyessä ruudussa lukee DOS4GW, aiheuttaa ongelmia, pistä EMM386 rivin eteen REM ja käynnistä kone uudelleen.
Tämä pikku ongelma muuten on jopa yleisempi kun "hiireni ei toimi DOSissa, vaikka se toimii Windowsissa". (Windows käyttää omaa hiiriajuria, DOSissa pitää olla joko DEVICEHIGH=C:DOSMOUSE.SYS sijoitettuna Config.sysiin tai LH C:DOSMOUSE.EXE Autoexec.batissa, mutta ei kumpaakin.)
Kun käynnistät koneesi sellaisella muistikonfiguraatiolla mitä peli haluaa, pelin pitäisi myös toimia.
Toinen PC:n käynnistystiedosto päätyy selailtavaksi edit Autoexec.bat -komennolla. Autoexec.bat voi pahimmillaan olla pitkä kuin nälkävuosi, vaikka merkittäviä rivejä ei ole kuin kourallinen. Lähinnä kannattaa paikallistaa, löytyykö sieltä MS-Dosin CD-ROM-ajuri MSCDEX ja jos hiiri ei toimi DOSissa, löytyykö rivi, joka päättyy MOUSE.EXEen.
Mikäli muutat käynnistystiedostoja, muutokset toteutuvat vasta kun olet käynnistänyt koneesi uudelleen.
Miten tunnistan CD- ja ääniajurit?
Äänikorttien asennusohjelmat sijoittavat äänikorttiajurit omaan hakemistoonsa, joten niiden löytäminen ja eristäminen sekä Configista että Autoexecistä on yleensä helppoa. Jos kortti on vaikka Sound Blaster 16, kaikki rivit, joissa näkyy SB16 tai BLASTER viittaavat äänikorttiin, kuten tämä esimerkki kertoo:
DEVICEHIGH=C:SB16DRVCTSB16.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:240 I:5 D:1 H:6
Äänikorteista, varsinkin Sound Blaster -yhteensopivista, pitää muuten aina osata unissaankin kolme arvoa: Sen osoite (address, port), keskeytys (IRQ, interrupt) ja DMA-kanava. Siksipä Autoexecista löytyykin jotakuinkin seuraavan näköinen rivi:
SET BLASTER=A240 I5 D1 H6 P330 T6
Ja siinähän ne lukevat suoraan. A niinkuin Address, I niinkuin Interrupt ja D niinkuin DMA Channel. Loput liittyvät harvinaisempiin optioihin, joita kaikissa korteissa ei ole. Vaikka pelien installointiohjelmat kuinka väittävät osaavansa itse hakea nuo arvot, ei niiden käsinsyöttöä pitemmän päälle voi välttää.
CD-ROM-ajureissa on myös omat tuntomerkkinsä. Autoexecistä löytyy aina MSCDEX-rivi ja Config.sysistä etsitään joko CD-viittauksia tai joka ajurista pakolla löytyvä kohta, joka on lihavoitu seuraavassa:
DEVICEHIGH=C:CDROMMTMCDAE.SYS /D:MSCD001 /P:300 /A:0 /M:64 /T:5 /I:11 /X
Nimittäin mikäli pelaa peliä, joka ei ole romppuversio, on aivan turha tuhlata muistia romppuajureiden lataukseen, joten rivien eteen REM, tallennus, uudelleenkäynnistys ja Voila! REM-rivejä ei käynnistettäessä huomioida.
Tämä oli lyhyt ja sekava aloitus, ensi lehdestä alkaen Kone Kuriin askel askeleelta.
Pelasta koneesi
Kun alat leikkiä käynnistystiedostojen kanssa, suorita seuraava turvaoperaatio. Pistä tyhjä levyke A-asemaan ja kirjoita
FORMAT A: /S
Kun levyke on formatoitunut, kirjoita
COPY C:CONFIG.SYS A: (enter)
COPY C:AUTOEXEC.BAT A:
Jos onnistut saamaan koneesi solmuun, työnnä tämä levyke levyasemaan, käynnistä kone uudelleen ja se on palannut normaaliksi. Vaihda COPY-komentojen A:t C:ksi ja päinvastoin, niin alkuperäiset käynnistystiedostot palaavat kiintolevyllesikin.