Kultaisten muutosten kynnyksellä

Minut on lopullisesti käännytetty. Tulevaisuus on kultainen, pyöreän kauniin kultainen ja digitaalisen puhdas. Halleluja, CD-multimediavallankomous on vihdoinkin täällä. Vuosien takaiset ensimmäiset CD-vallankumoukset ovat enää haaleita muistoja.

Ihan oikeasti yleinen käsitys ja usko (ja toivo) on, että 18--24 kuukauden sisällä CD-formaatti on vähintäänkin tasa-arvoinen korppupohjaisten tuotteiden kanssa. On varmasti täysi sattuma, että CD:n yleistyminen näyttää alkaneen samaan aikaan kun saatavilla alkaa olla kunnon CD-pelejä (merkityksessä "vain CD:lle") tyyliin The 7th Guest, Return To Zork ja Rebel Assault. Kuka tahansa normaali ihminen kun innostuu äärettömästi CD-kartastoista ja keksii niille heti käyttöä.

Pelit myivät kuusnelosta, pelit myivät Amigaa, pelit vauhdittivat 386:n ja 486:n yleistymistä, samoin pelit tulevat myymään myös CD:n muillekin kuin hypemediatietosanakirjaintoilijoille. Eikä tietokonepelien maailma enää tule olemaan entisensä.

Huhhahhei ja hommista pois

Piraatit, nuo pelaajan parhaat ystävät, siirtyvät historiaan. Sellaisia sadan--kuudensadan megatavun pelitiedostoja ei enää kovin herkästi siirrellä piraattipurkkien välityksellä, paitsi jos modeemitekniikka harppaa uskomattomiin tiedonsiirtonopeuksiin. Toinen rajoittava tekijä on tietysti kiintolevytila, jota tuskin kenelläkään on muutenkaan koskaan tarpeeksi.

CD-levyjen kopiointikaan ei enää ihan kotikonsteilla onnistu, joten hyvästi välituntien vaihtopörssit. Ihme, jollei piraatteja siirry kortistoon ainakin 90 prosentin verran.

Hinnat alas?

CD-levyjen monistaminen on huomattavasti halvempaa kuin huojuvien korppupinojen ja piratismin vähenemisen pitäisi kasvattaa peliyhtiöiden voittoja. Mitenkäs tämä vaikuttaa pelien hintoihin, jotka piratismiin vedoten hoippuvat kohtalaisen korkealla? (Kunnes niitä vertaa konsolipeleihin. Yli viisisataa markkaa Streetfighter II:sta, gimme a break!)

Olisi enemmän kuin mukavaa, jos pelien hinnat tippuisivat lähelle musiikki-CD:n hintoja eli alle 200 markan. Olisi myös mukavaa, jos joulupukki oikeasti olisi olemassa. Tuskinpa ne kuitenkaan paljoakaan tipahtavat. Kun ei ole piratismia, ei sitä tarvitse myöskään ottaa "kilpailijana" huomioon hinnoittelussa. Ja luulenpa että laulua "kohonneista kehittelykustannuksista" veisataan oikein hartaasti. Toisaalta taas pelifirmoille CD-formaatti on niin toivottu vaihtoehto, että sen leviämistä kannattaa kyllä edistää hintapolitiikallakin. Toivotaan ainakin.

Suuri tallennuskapasiteetti ja jatkuvasti nopeutuva konekanta tarkoittavat, että suurin osa peleistä siirtyy käyttämään tarkempia näyttötiloja, jollei muuten niin siksi, että saadaan levyä täyteen. Helppoja tehokikkoja, kuten pitkiä animaatiojaksoja, puhetta ja aitoa musiikkia tietysti käytetään. Itse pelit tuskin nykyisestä juurikaan laajenevat ja kasvavat, lukuunottamatta aitoja näyttelijöitä käyttäviä hollywoodahtavia spektaakkeleja, joista Return To Zork jo antaa esimakua.

Mutta toisaalta...

Etenkin ja varsinkin PC-pelaajien iloksi monet tuotteet julkaistaan bugeja täynnä ja muutenkin keskeneräisinä, esimerkiksi Falcon 3.0A ja Falcon 3.02.1 ehkä näyttävät samoilta, mutta erot käytännössä ovat melkoiset.

CD-levyillehän ei voi nimittäin kirjoittaa. Miten käy, kun Spectrum Holobyte esimeriksi julkaisee Falcon 4.0:n vain ja ainoastaan CD-formaatissa? Varmasti he tyylilleen uskollisena julkaisevat täysin toimivan, bugittoman version niin kuin aina ennenkin. Toivon hartaasti, että varsinainen pääohjelma asettuu kauniisti kiintolevylle ja vain tilaa vievät grafiikka- ja äänitiedostot pysyvät kultalevyllä, jotta korjaustiedostot saisi edelleen hyödynnettyä.

Piratismilla on yksi laitevalmistajien kannalta hyödyllinen vaikutus: tietokoneita ostetaan, koska pelit saa ilmaiseksi naapurin pikku keräilijältä. Kun tämä mahdollisuus poistuu, tietokoneet joutuvat jokseenkin samalle viivalle paitsi konsoleiden myös vakavammin otettavien CD-pohjaisten viihdevehkeiden eli Philips CD-I:n ja 3DO:n kanssa.

Toisaalta taas konsoleiden, 3DO:n ja CD-I:n shareware/PD-tarjonta voi olla vähän heikon puoleista, ja harvapa tietokonettaan vain ja ainoastaan pelaamiseen käyttää.

Viimehetken lisäyksiä

PS. Älkää luottako turhan paljon CU Amigan ja The Onen Frontier-arvosteluihin. Outoa kyllä, niissä ei mainita mitään Frontierin "ominaisuuksista", joita ponnahtelee esiin heti alusta alkaen. Kyllä, kummankin lehden edustajat istuivat lehdistötilaisuudessa lähes vieressäni.

PPS. Mig-29 v.1.01/Falcon 3.02.1 -päivitys on jo Pelit-BBS:ssä, samoin Tornadon 1.0C-päivitys. Suositellaan ehdottomasti.

Lisää aiheesta

  • Palkintojen aika

    Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

    Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

    Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
  • Arcademäen sankarit

    www.animal-crossing.com/cityfolk

    Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

    Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
  • Pelifornication

    Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…