Maus herätetään henkiin

Wargaming sijoittaa World of Tanksilla tienattuja rahoja taas sotahistoriaan, sillä pelitiimi tukee Kubinka-panssarimuseon projektia rakentaa legendaarinen Maus-tankki ajokuntoon.

wotmaus

Kubinkassa on maailman ainoa Panzer VIII Maus -vaunu, mutta vaunusta on jäljellä vain telat, torni ja tyhjä runko. Käytännössä tankki joudutaan rakentamaan kokonaan alusta alkuperäisten piirustusten pohjalta.

Saksalaiset ehtivät rakentaa toisen maailmansodan loppuessa vain kaksi vaunua prototyyppiasteelle. 188 tonnin tankkihirviön taisteluarvo olisi ollut todennäköisesti olematon. Vaunu oli niin raskaasti panssaroitu, että massaa ei olisi kestänyt yksikään saksalainen silta. Vaunuun suunniteltu 128 millin tykki korvatiin 150-millisellä, koska 128-millinen putki näytti Hitleristä lelumaiselta.

Vaunun huippunopeus oli vaatimattomat 13 kilometriä tunnissa, joten se olisi ollut yli 10 metrin pituisena ja 3,66 metrin korkuisena järkäleenä helppo maali. Esimerkiksi moderni Leopard 2 on kevyempi (55 tonnia), lyhyempi (9,7 m) ja matalampi (2,79 m) kuin Maus, joka jäi sotahistoriaan suuruudenhulluna insinööriunelmana.