Metal Gear -saagan lyhyt oppimäärä: Neljän Käärmeen tarina

Arvostelu on luettavissa Pelit.fi:ssä 3.9.2008.

Metal Gear todistaa, että ihmiskloonaus ja informaatiokontrolli eivät ole pahoja asioita, vaan lähtökohta viihdyttävään saippuaoopperaan.

Metal Gear -sarjan juonikuvio pitänee hallussaan pelimaailman epävirallista maailmanennätystä käänteiden määrässä. Kaleidoskooppimaisessa tarinassa esiintyvien satojen hahmojen, eriskummallisten termien ja uskomattomien yllätysten keskelle on Metal Gear -veteraaninkin joskus helppo kadota.

Juonen seuraamista ei edes helpota se, että tarina ei etene pelien ilmestymisjärjestyksessä. Niille, jotka eivät ole vielä tutustuneet Hideo Kojiman eepokseen tai niille, jotka haluavat virkistää muistiaan, tässä lyhyt kertaus sarjan avaintapahtumista, jotka kannattaa tietää ennen Metal Gear Solid 4:n pelaamista.

Alussa oli Alaston Käärme

Metal Gearin tarinan aloittaa vuonna 2004 PS2:lle julkaistu Metal Gear Solid 3: Snake Eater (Pelit 3/2005, 92 pistettä). Vuoteen 1964 sijoittuvissa tapahtumissa CIA:n alaisuudessa toimivan FOX-erikoisyksikön agentti, koodinimeltään Naked Snake, saa tehtäväkseen estää Neuvostoliitossa kehitteillä olevan uuden superaseen, ydinvarustellun panssarivaunu Shagohodin valmistumisen.

Snake hiipii halki Tselinoyarskin metsien komentajanaan brittiläinen majuri Zero, ja saa selville, että Shagohod on osa massiivista asesuunnitelmaa, jota johtaa vallankaappausta suunnitteleva eversti Volgin. Projektin rahoitus saadaan Filosofien Perinnöltä, salaiselta sadan miljardin dollarin rahamäärältä, jonka USA, Neuvostoliitto ja Kiina keräsivät maailmansotien aikana ja jota Volgin hallitsee.

Snake onnistuu lopulta estämään Volginin suunnitelmat, mutta tämän hallussa oleva Filosofien Perintö ajautuu nuoren ja kunnianhimoisen majuri Ocelotin käsiin. Virtuoosimainen pistoolitaituri, joka oli soluttautunut Volginin sisäpiiriin, paljastuu CIA:n agentiksi, jonka tehtävänä oli toimittaa Filosofien Perintö Yhdysvaltoihin.

Snaken palattua kotiin USA:n presidentti antaa hänelle kunnianimen Big Boss palkintona kolmannen maailmansodan estämisestä.

Uusi, Kiinteämpi Käärme

Tselinoyarskin tapahtumien jälkeen vuonna 1971 Big Boss perustaa Foxhound-erikoisyksikön. Tähän eliittiagenttien eliittiryhmään, jonka erikoisalaa ovat yhden miehen suorittamat hiiviskelytehtävät, liittyy vuonna 1995 alokasagentti Solid Snake.

Ensimmäisessä vuonna 1987 MSX2-konsolille julkaistussa Metal Gear -pelissä Solid Snake hiipii Etelä-Afrikkaan Outer Heavenin sotilasvaltioon, missä on kehitteillä ydinvarusteltu mecha, koodinimeltään Metal Gear. Snaken ura ei ala helpoimmalla mahdollisella tavalla, sillä Outer Heavenin johtajaksi paljastuu hänen oma pomonsa, Big Boss, jonka visiona on luoda Outer Heavenin avulla uusi sotilasjohtoinen maailmanjärjestys.

Solid Snake voittaa Pomonsa taistelussa ja pakenee sortuvasta Outer Heavenista, mutta kaksikon välit ovat kaikkea muuta kuin selvät. Vuonna 1990 MSX2-konsolille julkaistussa Metal Gear 2: Solid Snake -pelissä Big Boss kampeaa jälleen näyttämölle ja perustaa Keski-Aasiaan Zanzibar Landin sotilasvaltion. Snake käy toistamiseen pysäyttämässä kumouksellisen toiminnan.

Nimeni on Käärme, Vetelä Käärme

Zanzibar Landin jälkeen sotimiseen väsynyt Snake vetäytyy eläkkeelle Alaskaan. Hänen hiiviskelypäivänsä eivät kuitenkaan ole ohitse. Vuonna 2005 joukko terroristeja kaappaa Alaskassa sijaitsevan ydinaseiden loppusijoituslaitoksen ja Snake kutsutaan jälleen taistelutantereelle. Terroristeilla on on hallussaan uusi superydinase, Metal Gear REX-mecha.

Vuonna 1998 PSOnelle julkaistussa Metal Gear Solid -pelissä (Pelit 2/1999, 92 pistettä) Snake soluttautuu syrjäiselle, lumimyrskyn saartamalle Shadow Moses -saarelle. Hän saa vastaansa Liquid Snaken, terroristien johtajan, joka suunnittelee perustavansa saarelle uuden Outer Heavenin. Liquidia avustaa vanha tuttu Ocelot, jonka uutena etunimenä on Revolver.

Mitä lähemmäksi Metal Gear REXiä Snake pääsee, sitä kimurantimmaksi asiat mutkistuvat. Koko Snaken identiteetti joutuu uuteen valoon, kun hän saa tietää syntyperästään. Selviää, että Liquid Snake on Solid Snaken identtinen kaksoisveli ja että he kumpikin ovat USA:n rahoittaman Les Enfantes Terribles -ihmiskloonausprojektin tuotteita 70-luvulta. Tämä projekti tähtäsi täydellisen sotilaan luomiseen kloonaamalla Big Bossin geenit.

Tietämättään Snake on Shadow Moses -saarella ollut osa Pentagonin suunnitelmaa ja toiminut kantajana Foxhoundin lääkintävastaavan Naomi Hunterin kehittämälle FoxDie-virukselle. Geneettisesti muunneltu virus, jota Snake on kylvänyt ympärilleen saarella hiipiessään, on ohjelmoitu tappamaan terroristiryhmän jäsenet.

Apunaan Metal Gear REXin suunnitellut tiedemies Hal "Otacon" Emmerich Snake lopulta tuhoaa REXin ja tartuttaa Liquidiin tappajaviruksen. Snake pakenee saarelta, mutta FoxDiesta johtuen hänellä on jäljellä enää vain rajallisesti elinaikaa.

Revolver Ocelot, joka tapahtumien pyörteessä menetti toisen kätensä, on tuttuun tapaan huijannut kaikkia ja toiminut USA:n presidentin laskuun. Presidentti on loogisesti kolmas Big Bossin klooni, koodinimeltään Solidus Snake.

Kaiken takana on Patriootti

Vuonna 2001 PS2:lle julkaistussa Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssa (Pelit 3/2002, 91 pistettä) kahden miehen tiimin muodostaneet Solid Snake ja Otacon toimivat taustajoukkoina, ja kaikkien harmiksi pääosaan astuu alokasagentti Raiden. Vuoteen 2009 sijoittuvat tapahtumat saavat alkunsa, kun New Yorkin edustalla olevan Big Shell -vedenpuhdistuslaitos kaapataan ja Raiden lähetetään neutraloimaan tilanne.

Revolver Ocelot, joka avustaa terroristien johtajana toimivaa Solidus Snakea, on jälleen kuvioissa ja kaksikätisenä. Katkenneen kätensä tilalle hän on siirtänyt kuolleen Liquid Snaken käden, mutta saanut kylkiäisenä myös Liquidin sielun, joka uhkaa ottaa valtaansa koko kropan. Tämä kaikki on kuitenkin vasta lämmittelyä todellisille yllätyksille, jotka odottavat Raidenia.

Selviää, että koko Big Shell toimii todellisuudessa pelkkänä kulissina uudelle megalomaaniselle Metal Gearille, vedenalaiselle Arsenal Gearille, jossa säilytetään massavalmistettuja Metal Gear RAY -mechoja. Arsenal Gear itsessään on mahtava AI-supertietokone, GW, joka kontrolloi maailman informaationkulkua.

Mahdotontako? Ei suinkaan, sillä Arsenal Gearin taakse kätkeytyy salaperäinen organisaatio, joka salassa hallinnoi USA:n taloutta, politiikkaa ja mediaa. Tämä mahtava organisaatio, joka tunnetaan nimellä Patriootit (koodinimeltään La-li-lu-le-lo) syntyi 1970-luvulla, kun USA Ocelotin avulla sai haltuunsa Filosofien Perinnön. Porukka on myös vastuussa Les Enfantes Terribles -projektista.

Patriootteja johtavat kaksitoista jäsentä, joita kutsutaan Viisaiden Miesten Komiteaksi ja joiden henkilöllisyys on tarkoin varjeltu salaisuus. Tietämättään Raiden on toiminut Patrioottien sätkynukkena ja koko terroristiepisodi on ollut vain tarkkaan suunniteltu juoni, jonka avulla Patriootit testasivat kykyään kontrolloida maailman tapahtumia.

Nelososaa edeltävä juonilabyrintti päättyy siihen, että Ocelotin kädessä asustava Liquid Snake saa lopullisesti vallan Ocelotista ja lähtee haastamaan Patrioottien valtakoneistoa taistelussa maailman hallinnasta. Snake ja Otacon puolestaan lähtevät hänen peräänsä. Kuinka kilpajuoksussa käy, keitä ovat Patriootit ja kuinka Solid Snaken tarina lopulta päättyy, selviää Metal Gear Solid 4:ssä.

Sami Airaksinen

Metalgear1.png

Naked Snake, alias Big Boss sulautuu neuvostoliittolaiseen kaarnaan 1960-luvulla (Metal Gear Solid 3).

Metalgear2.png

Naked Snake on nälkäinen (Metal Gear Solid 3).

Metalgear3.png

Siloposkinen Ocelot 60-luvulla (Metal Gear Solid 3).

Metalgear4.png

Solid Snake kohtaa Metal Gear REXin (Metal Gear Solid).

Metalgear5.png

Solid Snake kyykistyy Alaskan Shadow Moses -saarella vuonna 2005 (Metal Gear Solid).

Metalgear6.png

Raiden liikkuu huomaamatta vartijoiden ohi Big Shellissä (Metal Gear Solid 2).

Metalgear7.png

Pahaa aavistamattoman terroristin viimeiset hetken Big Shellissä vuonna 2009 (Metal Gear Solid 2).

Metalgear8.png

Snake tulee ulos kaapista (Metal Gear Solid 2).

Metalgear9.png

Solid Snake ensimmäisessä tehtävässään Outer Heavenissa (Metal Gear).

Metalgear10.png

Aseet eivät tapa ihmisiä, Solid Snake tappaa (Metal Gear 2: Solid Snake).

Solid Snake

Metal Gear -sarjan karismaattinen päähahmo. Tämä naisiin ja viinaan menevä legendaarinen sotilas on tulevaisuuden sotakenttien yksinään murahteleva Marlboro-mies, jonka vähäpuheiselle ruutukarismalle pärjää vain Clint Eastwood. Hi-tech-aseteknologian hallitseman sodankäynnin keskellä Snake on jäänne sotimisen kultaiselta ajalta, jolloin miehet olivat vielä äijiä ja aseet veitsiä ja pistooleja.

Snake.png

Otacon (Hal Emmerich)

Tämä nerokas tietokonevelho ja intohimoinen anime-otaku on mies Snaken käyttämien lukuisten hi-tech-vempainten takana. Otacon ja Snake ystävystyivät Shadow Moses -saarella, missä Otacon toimi Metal Gear REX -projektin pääsuunnittelijana tietämättä, että kyseessä oli ydinvarustelluksi kaavailtu ase. Alaskan tapahtumien jälkeen Snake ja Otacon muodostivat Metal Geareja vastaan taistelevan Philanthropy-järjestön.

Otacon.png

Revolver Ocelot

Entinen spetsnazin majuri ja veteraanivakooja, jonka karismaattisen ulkokuoren taakse kätkeytyy armoton tappaja ja piinkova suurpeluri maailmanpolitiikan salaisella shakkilaudalla. Tämä ilmiömäinen aseenkäsittelijä ja spaghetti-länkkäreitä rakastava kidutusekspertti on hallinnoinut tapahtumia taka-alalta miltei kaikissa Metal Gear -peleissä. Tottelee nykyään nimeä Liquid Ocelot.

Ocelot.png

Raiden

VR-koulutuksen saanut, digitaalisen aikakauden agentti, joka on pääosassa Metal Gear Solid 2:ssa. Siloposkisen Raidenin viattoman ulkonäön taakse kätkeytyy traumaattinen menneisyys lapsisotilaana, mikä on eri tavoin varjostanut miehen elämää sekä suhdetta tyttöystävä Rosemaryyn. Kakkososassa monia ärsyttänyt pellavapää palaa Metal Gear Solid 4:ssä sotanäyttämölle kalliin coolius-leikkauksen läpikäyneenä.

Raiden.png

Naomi Hunter

Neron aivoilla ja huippumallin ulkonäöllä siunattu Naomi on maailman johtava asiantuntija geeniterapiassa sekä nanokone-teknologiassa. Foxhoundin entinen lääkintävastaava, joka kehitti FoxDie-viruksen.

Naomi.png

Roy Campbell

Foxhoundin entinen komentaja ja Snaken isähahmo, joka radion välityksellä on toiminut hänen oikeana kätenä miltei kaikissa tämän tehtävissä. Ensimmäisen kerran Campbell nähtiin Metal Gear 2: Solid Snake -pelissä.

Campbell.png

Meryl Silverburgh

Roy Campbellin tytär, jonka kauniin ulkokuoren takaa kuoriutuu taistelukentällä esiin kunnianhimoinen sotilas. Meryl ja Snake tapasivat Shadow Moses -saarella, missä Meryl auttoi Snakea. Alaskan tapahtumien jälkeen heillä oli lyhyt romanssi.

Meryl.png

Johnny Sasaki

Kommandopipoon sonnustautunut Johnny lienee pelihistorian ainoa hahmo, jonka tavaramerkkinä ovat ruoansulatusongelmat. Ensimmäisen kerran Snake tapasi Johnnyn Shadow Moseksella, jonka jälkeen hän on tehnyt cameo-rooleja jokaisessa Metal Gear -pelissä. Tämän säikyn ja taistelussa kädettömän sotilaan löytää käymälästä. Taipumus vatsavaivoihin on perinnöllistä, sillä Johnnyn isoisä kärsi samoista ongelmista 60-luvulla, jolloin hän toimi vartijana Volginin tukikohdassa Groznyi Gradissa.

Sasaki.png

Lisää aiheesta