Minä, SYSOP

No nyt se tapahtui. Pelit-BBS on pystyssä, ja pelivinkkipalveluita, mielipiteenvaihtoa ja peliratkaisuvarastoa toivoneet pettyvät (ainakin toistaiseksi).

Pelit BBS ei edes yritä kilpailla vakiintuneiden purkkien kanssa, vaan on perustettu lehtemme elektroniseksi liitteeksi. Kun puhumme hyvistä PD-peleistä, vaikka NetHack 3.1:stä, sen voi imuroida purkista. Tai kehumme esimerkiksi F-15 III:n uutta patch-tiedostoa, sekin löytyy purkista. Ja tietysti pelidemoja niin paljon kuin mahdollista, jotta arvostelun lisäksi pääsee omin käsin ehkä jopa kokeilemaan, onko peli tosiaan hankkimisen arvoinen. Ja vaikka katsella kuvaruutukuvia tulevista peleistä.

Uutta ilmettä peleihin

(Ainakin) amerikkalaisissa ohjelmataloissa on se positiivinen puoli, että kun ohjelma on saatu markkinoille, ei sitä hylätä oman onnensa nojaan. Niin kutsutut patch- eli päivitystiedostot korjaavat havaittuja bugeja ja jopa lisäävät ohjelmaan uusia ominaisuuksia.

Esimerkiksi PC:n Formula One Grand Prixin rekisteröityjen omistajien pitäisi saada levy, joka lisää ohjelmaan muun muassa parannetut äänet ja modeemipeluumahdollisuuden. Tämä päivitys ei valiettavasti ole vapaasti levitettävissä, joten täyttäkää takuukuponki ja toivokaa parasta.

Päivitystiedostot joko lähetetään rekisteröidyille omistajille tai ne voi imuroida amerikkalaisista tietoverkoista kyseisen talon dirikasta. Koska suurimman osan levittäminen on paitsi sallittua myös toivottua, me yritämme kerätä niitä purkkiimme kaikkien iloksi ja riemuksi.

Ne teistä, jotka tosiaan täyttelevät takuulappuja ja lähettävät niitä, voisivat heittää kirjeellä tai kortilla, ja kertoa, onko siitä hyötyä. On nimittäin paljon mukavampi heiluttaa syyttävää sormea softataloille, jos näiden tuki ei jaksa ylettyä Suomeen asti.

Joka tapauksessa Pelit BBS:stä löytyy jo herkkupäivityksiä Falconiin, F-15 III:een, Civilizationiin ja moneen muuhun.

Yhteistyötä toivotaan

Ne lukijamme, jotka ovat tehneet itse skenaarioita peleihin (Unlimited Adventures, Harpoon, Siege, Bard's Tale Construction Set ja niin edelleen), varmasti haluavat mainetta ja kunniaa eli lähettävät hengentuotoksensa meille, jotta muutkin lukijamme pääsevät menoon mukaan. Yksi ulkomailta imetty Unlimited-skenaario jo odottaakin ottajaansa.

Ja ne BBS:t, joiden varastot notkuvat mielenkiintoisia patchfilejä ja hyviä PD-pelejä, ja jotka toivovat lisää käyttäjiä, varmasti nokkelina markkinointihenkilöinä lähettävät meille pikku makupaloja vahvistettuna oman purkin puhelinnumerolla.

Pelipalvelu

Muita helposti toteutettavia mahdollisuuksia on vaikka telepeluupalsta. Varmasti Suomikin on täynnä modeemin omistajia, jotka haluaisivat pelata Falcon 3.01:sta, Siegeä, Empireä tai vastaavaa ihan aitoa ihmisvastustajaa vastaan. Vakavissaan olevat voivat vaikka lähettää seuraavanlaisen kortin:

Pekka Pelimies

Kone 486, modeemi 9600 bps

puh. 90-1234 5678, viikonloppuisin sopii

pelit: Falcon 3.01, Empire De Luxe, Global Conquest

ja luulisi lehtemme noin sadastatuhannessa lukijasta löytyvän modeemipeliseuraa.

No miksi ei ole...

Ennen purkin perustamista hurmahenkisessä "siellä on kaikki ja keittöallas myös" konsultoimme luonnollisesti monta vuotta purkkeja pyörittäneitä sysopeja. Nämä kertoivat, että viestialueiden ylläpito vaatii jatkuvaa työtä ja ennen kaikkea aikaa. Työtä emme pelkää, mutta aika on sellainen luonnonvara, jota tuntuu aina olevan liian vähän. Missään tapauksessa ei viestialueita ole jäädytetty ikiajoiksi, me keräämme ensin kokemusta.

Pelivinkkien ja ratkaisujen mukaan pistäminen paisui niin nopeasti sekä softa- että lakiteknisiä ongelmia (muista ongelmalajeista puhumattakaan) pursuavaksi aikapommiksi, että ne ovat toistaiseksi jäissä.

Muistakaa nyt kuitenkin, että Pelit BBS on vasta elämänkaarensa alussa, ja kuten lehtikin, tulee kiinnittämään huomiota lukijoiden toiveisiin ja myös kehittymään niiden mukaisesti. Niin kauan kun emme esimerkiksi tiedä purkin käyttöasteesta mitään, pidämme mielummin matalaa profiilia kuin aloitamme torvet soiden ja ylisanat paukahdellen.

Ei oo modeemia

Mitä tekevät ne onnettomat, joilla ei ole modeemia? Modeemin osto on sijoitus tulevaisuuteen, sillä vaikkei linjaliikennöinti kiinnostaisikaan, leviävät kaupalliset viihde-Netit tänne Peräpohjolaankin ennemmin tai myöhemmin, todennäköisesti kuitenkin myöhemmin. Jenkeissä nämä ovat jo isoja bisneksiä, mikä näin liikeideaa miettiville vihjeenä tiedoitettakoon.

Modeemittomien seuraava operaatio on käydä läpi telekommunikointikykyiset kaverit ja kysellä vanhemmilta, josko jossain olisi käytössä kone ja modeemi. Yhteistyö on voimaa. Jos mikään ei onnistu, pitää vakuuttaa itselleen ettei siellä mitään kuitenkaan olisi ollutkaan.

Joka tapauksessa siemen on nyt kylvetty, vain aika näyttää kasvaako siitä mahtava tammi vaiko pienenpieni kääpiönokkonen.

Lisää aiheesta

 • Palkintojen aika

  Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

  Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

  Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
 • Arcademäen sankarit

  www.animal-crossing.com/cityfolk

  Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

  Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
 • Pelifornication

  Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…