Monument Valley - Muumiolaakson tarinat

Ustwo

Ikäraja: Ei tiedossa

Jokainen pulma on tarkoin harkittu kokonaisuus. Ja mitäpä mobiilipeli olisi ilman lintuja.

Kuolema, anteeksianto ja geometria mahtuvat harvoin samaan peliin.

Näppäränä mainoskikkana telkkusarjaan shanghaijattu Monument Valley on pokannut palkinnon poikineen. Pikkutiimin pulmapelistä on tullut jo omanlaisensa käsite ja miljoonia takova rahantekokone. Monument Valleyssakin on lintuja, mutta ne eivät ole kovin kärttyisiä.

Älliä ja kukkia

Monument Valley on isometrinen pulmapeli, jossa leikitään geometrialla. Keskeisenä ajatuksena on vääntää luonnollinen perspektiivi solmuun ja jalostaa lähtökohdista ongelmanratkaisun ydin. Vastaavaa ideaa on sovellettu sellaisenaan kahdessa Echochrome-pelissä. Mutta kuten sanotaan, suuret taiteilijat eivät lainaa, vaan varastavat.

Ida on pieni tyttö, joka vaeltaa geometrialle pyhitetyn laakson läpi. Kymmeneen pulmakenttään jaettu pyhiinvaellusmatka tarjoaa synkkyydellä murrettuja pastellisävyjä, jotka melankolisen äänimaiseman säestyksellä tekevät tunnelmasta kaihoisan.

Pelissä on myös tarina, mutta tuttuun pikkupelityyliin tarjolla on varsin korkealentoista kamaa, jossa lopullinen tulkinta jää pelaajalle. Tyylillisesti peli yhdistelee minimalistista kerrontaa mykkäelokuviin ja villakoiran ydin juonikudelmaan kaivetaan anteeksiannosta. Sentimentaalivaihteelle isketty tarina on täydellinen antiteesi ratakiskosta kaiken vääntävälle AAA-keilailulle. Press X to pay respects -skeidan varjossa näin avaraa narratiiviluontoa osaa totisesti arvostaa.

Katson kieroon

Monument Valleyn pihvi on pulmat. Vaikka tarjolla ei ole kuin kymmenen kenttää ja kahdeksan yksittäistehtävän kahvikupin hintainen santsipaketti, määrä on selvästi korvattu laadulla. Jokainen kenttä on tarkoin harkittu kokonaisuus, joka rakentuu oman teemansa ympärille.

Kompakti kenttärakenne ei sisällä yhtään turhaa pähkinää. Perustemppuja täydennetään koko pelin ajan eikä toisto häiritse. Geometristen kappaleiden pyörittelyyn ja perspektiivin veivaamiseen keskittyvät pulmat pakottavat katsomaan maailmaa laatikon ulkopuolelta ja saavat toisinaan kummatkin aivolohkot umpisolmuun. Parasta antia ovat muutamat ahaa-elämykset, kun pelimaailman kappaleita vääntäessä tajuaa, etteivät normaalit säännöt päde monumenttilaaksossa.

Monument Valley tarjoaa ehtaa oivaltamisen iloa. Kiireetön tempo tukee ongelmanratkaisua, sillä tuotos ei sovi hätähousuille. Vaikka kyseessä on älypeli, pienissä pätkissä pelaaminen on hankalaa. Pelin ääressä on vietettävä hieman enemmän aikaa kuin yksi bussipysäkinväli, sillä kenttiä on maisteltava näkönystyröillä pitkään ja hartaasti, jotta mollivoittoinen perusvire pääsee uimaan sieluun.

Indie-helmestä leivotaan kovaa kyytiä modernia klassikkopeliä. Kehut ovat pitkälti ansaittuja, mutta mainioiden geometriaväännösten kanssa olisi mielellään viihtynyt pidempäänkin. Kaupallisena kannanottona mukailmaisille älypeleille Monument Valley on sen sijaan enemmän kuin paikallaan.

Neljän euron hintalapulla varustettu, kymmenen kentän mittainen älypeli kuulostaa freemium-helvetissä kaupalliselta itsemurhalta, mutta Monument Valley todistaa ikiaikaisen viisauden laadun ja määrän suhteesta.

Maalaisjärjen haastava geometriapulmailu on kerrassaan ihastuttava, mutta varsin lyhyt indie-peli.

88

Lisää aiheesta