Suomi-mobiilipelikatsaus - Kolme tablettisoturia

Asia ymmärretty!

Kotimaisen suosiminen onnistuu bittimaailmassa pikkurahalla. Sinivalkoisia pikkupelejä tihkuu nyt kuin tahnaa tuubista, kiitos Supercellin ja Rovion menestystarinoiden. Joutsenmerkillä varustettua synkkää syyspelattavaa saa niin pikkurahalla tai kokonaan “ilmaiseksi”.

Oddwings Escape

Rovion liekin hiipuessa digitaalisia kansallislintuja herätellään nyt kirjaimellisesti kuolleista, kun Oddwingsin päähahmot ovat kauhuleffakliseissä keitettyjä muotopuolia, kuten esimerkiksi Frankensteinin hirviön kotkotusversio.

Oddwings kopioi keskeisen osan pelimekaniikastaan suoraan mäkiautoilusta. Kauhuleffakuvaston innoittamassa pikkupelissä lennellään pitkin loputonta esterataa keräten kolikoita. Bensamittari on korvattu elinvoimalla, ja tasaisin väliajoin mukaan on poimittava sydän, jotta elinvoima ei lopu kesken läpyttelyn.
Kun sankarit ovat taittaneet riittävän pätkän linnuntietä, maailmankartalle ilmestyy uusia haastetehtäviä, joita suorittamalla saa lisää rahaa, jolla hahmojen kykyjä voi parantaa. Matkan varrella on myös avaimia, joita käytetään uusien hahmojen lunastamiseen.
Jos Hill Climb Racing on taatusti eräs maailmanhistorian rumimmista hittipeleistä, Oddwings on graafisesti erittäin näyttävä. Värikäs grafiikka rullaa yskimättä ja pelattavuus luottaa tasan yhteen sormeen.
Ohjaaminen on varsin simppeliä. Kun sen sormen runttaa ruudun alalaitaan, lintu lentelee nokan eteen ilmestyvän nuolen suuntaan. Kovin radikaaleja suunnanmuutoksia ei kannata tehdä, sillä se syö energiaa. Kun virta on loppu, tavi tärähtää tonttiin.
Haastetta pelissä ei käytännössä ole lainkaan, outolintujen lennättäminen kysyy taitoa vasta kun peli on jo pitkällä. Värikkääseen karkkikuoreen ahdettu lentopeli on selvästi suunniteltu diginatiiveille, ehkä jopa diginatiaisille. 
Oddwings on sinivalkoisen pelimenestyksen viitoittamana free-to-play, mutta maksumekaniikka on varsin armollinen. Pätäkkää on tasan yhdenlaista, joten varastoissa ei tarvitse pitää eliksiirejä tai muita lumerahoja. Isoimmat rahasummat kuluvat uusien pelihahmojen avaamiseen, mutta nämäkin rahat saa kyllä hankittua pelaamalla.
Oddwingsilla on kokonaan oma kasvatuksellinen näkökulmansa, sillä tämä peli soveltuu kerrassaan erinomaisesti kärsivällisyyden opetteluun.

 

Oddwings Escape

Arvosteltu: iPad Air
Saatavilla: iOS
Small Giant Games
Muuta: Free-to-play

 

Fallman

Rautakankea aluksi muistuttava trampoliinimies taipuu taitojen karttuessa monelle mutkalle.

Pystysuoran näyttönäkymän varaan rakennettu Fallman on selkeästi tehty kännyköille, sillä iPadin tapaileminen on pomppujen aikana aavistuksen konstikasta, kiitos kännyä kookkaampien fyysisten mittojen.
Simppelin pomppupelin perusajatus selkenee varsin nopeasti. Fallman tarjoaa sopivan kevyttä kesäpuuhasteltavaa riippumattoon, mutta kovin pitkien huussivisiittien viihdykettä irtoaa ehkä varpusparvisession verran.
Lisäplussan Fallman saa makromaksullisuudestaan, sillä vajaan parin euron kertasuorituksen jälkeen pikkupeli ei ole käsi ojossa kerjäämässä almuja. 
 

Fallman

Arvosteltu: iPad Air
Saatavilla: iOS
Glad Game Studio

 

Drive Ahead!

Yksittäiset matsit kestävät muutamia sekunteja, mutta kaoottinen törmäily on tasapainotettu juuri oikein yksinkertaisen ja kaoottisen välimaastoon.

Drive Aheadista kasvoi nopeasti julkaisunsa jälkeen hittipeli. Sivulta kuvattu autopeli on pirun yksinkertainen, mutta samalla myös turkasen koukuttava: turnajaishenkisessä autoilussa on tavoitteena osua vastustajaa päähän ennen kuin itse kokee saman kohtalon. Käytössä on vain kaksi nappulaa, pakki ja ykkönen. Matsit kestävät parhaimmillaankin alle kymmenen sekuntia ja kuskien välinen nokkimisjärjestys ratkaistaan viidellä voitolla, jotta ainakin osa satunnaisuudesta saadaan eliminoitua.
Jokainen temppuareena arvotaan, kuten myös käytettävät ajoneuvot. Roska-autot, traktorit ja monet muut kulkupelit lisäävät kaahailuun oman jännitysmomenttinsa, sillä toisinaan vastustajan pääkoppa on suojassa ohjaamon sisällä, toisinaan katteiden alta pilkistää kypärä.
NES-henkiseen pikseligrafiikkaan verhoiltu Drive Ahead on hemmetin hauskaa moninpelikivaa, sillä kimppapeli rullaa samalla päätelaitteella. Äärimmäisen yksinkertaisten kontrollien ansiosta viivakoodiviiksiset bensalenkkaritkin pääsevät sisälle peliin noin nanosekunnissa.

 

Drive Ahead!

Arvosteltu: iPad Air
Saatavilla: iOS
DoDreams 
Muuta: Free-to-play