Move-liikeohjain: Keppi heilumaan

Move tuo pelaamiseen ihan uutta hohtoa, vieläpä loppuvuoden muotiväreissä.

Markkinat julistivat Nintendon konsolisodan voittajaksi, sillä Wiin liikeohjaus voitti puolelleen kauan himoitun ostajaryhmän: ihmiset, jotka eivät pidä itseään peliharrastajina. Wii sai ihmiset pelaamaan niin, etteivät he ymmärtäneet pelaavansa.

Kilpailijat matkustavat jälkijunassa samalle asemalle. Xbox-nurkassa Microsoft jalosti Kinect-kameraohjauksensa idean Sonyn EyeToy-kameraohjaimesta. Sony päivittää EyeToytaan Nintendo Wiiltä lainatuilla liiketunnistimilla, ja lopputulos on Move.

Wiistä sinä olet tullut

PlayStation Move on PS3:n liikeohjain, joka tuli kauppoihin syyskuun puolivälissä. Se on on tikkaria muistuttava kapula, joka istuu muotoilunsa ansiosta käteen esimerkillisen hyvin. Movea seuraava kamera muuttaa pelaajan liikkeet pelihahmon liikkeiksi. Kapulan päässä on kirkkaissa väreissä hohtava pallero, joka saa koko keksinnön muistuttamaan huonosta fantasiaelokuvasta napattua taikasauvaa. Kun pinkkinä hehkuvaa Movea heiluttelee, ikkunoiden eteen kannattaa ehkä vetää verhot.

Mutta skeptisyys karisee, kun alkaa pelata, sillä Move on todella tarkka ohjain ja liikeohjaus toimii. Golf-peleihin saa aivan uudenlaisen fiiliksen, kun swingi pitää oikeasti heilauttaa kaaressa kapula kourassa. Jousiammunnassa nuoli vedetään viinestä, jännitetään jousi ja tähdätään kädet aidossa T-asennossa. Liikeohjauksen idea toimii porukalla pelatessa, sillä hohtavat hepit heiluen pelaavan kaverin katseleminen on jopa viihdyttävämpää kuin pelitapahtumat ruudulla.

Wii osoitti, että yksinkertaisuus myy. Move luottaa samaan mantraan, sillä grafiikkaa lukuun ottamatta pelitarjonta on kuin suoraan Wiin julkaisukatalogista. Urheiluhullut saavat sirkushuvinsa Sonyn omasta sporttipelistä, bilehileet voivat käynnistellä juhliaan Start the Party -minipelikokoelman turvin. Moven starttipaketin mukana saa levyllisen pelidemoja, joiden avulla voi selvittää omat suosikkinsa ilman hukkaostoksia.

Sports Championshipissa matkitaan urheilulajeja Move-ohjain kourassa. Huiskinta on hauskaa ja Moven valttikortiksi nousee kahden taikasauvan käsittely, sillä oma suosikkini rantalentis aktivoi molemmat tassut. Tuttujen urheilulajien mekanismit ovat jokaiselle tuttuja jo ala-asteelta, joten aloituskynnys on olematon.

Liikeohjauksen tarkkuus jaksaa hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Move tunnistaa pienimmätkin nykäisyt. Hohtotikulla on mukava osoitella ruutuun, sillä telkkaria ei tarvitse tähtäillä kaukosäädintyyliin. Lopullinen tuomio Movelle voidaan julistaa vasta sitten, kun sille ilmestyy muutakin pelattavaa kuin minipelikokoelmia ja urheilukattauksia.

Kamera seuraa palloa

Jo ennen julkaisua raflaavia lempinimiä kerännyt Move ei toimi ilman PlayStation Eye -nettikameraa, joka tulee kaikkien Move Starter Pack -aloituspakettien mukana. Tavallisen padin kahvaa muistuttavaa navigaatio-ohjain Navia käytetään Moven tukena perinteistä ohjausta vaativissa peleissä. Sen voi tosin korvata peruspadilla, joten Navin ostaminen ei ole välttämätöntä.

Mustassa pötkylässä on herkkiä liike- ja kiihtyvyystunnistimia, jotka kertovat PS3:lle, missä asennossa Move on ja kuinka nopeasti se liikkuu. Liikesensorit eivät voi tietää, missä ohjain oikeasti sijaitsee, joten konsoli tarkentaa Moven paikan kameralla. Tankomaisen Moven nokassa on pehmeä valopallo, jota kamera seuraa jatkuvasti. Tekniikka toimii moitteettomasti, sillä ohjaus on miellyttävän tarkkaa ja viiveetöntä. Huumoriarvon lisäämiseksi ohjain värisee ja valopallo vaihtaa väriään.

Moven asennus ei vaadi ihmeitä: PS3 tunnistaa Moven automaattisesti Bluetooth-yhteydellä ja lataa akun USB-kaapelilla. Lataus voidaan hoitaa myös erikseen myytävällä kahden Moven telakalla. Käyttöliittymä toimii pelkällä Movella, joten padia ei tarvita välttämättä lainkaan. Toisin kuin PS2:n EyeToy-sovelluksissa, valaistuksella tai taustan tasaisuudella ei ole merkitystä. Move toimii yhtä hyvin niin pimeässä kuin kirkkaassa päivänvalossa.

Turvalliseen pelisessioon tarvitaan vapaata tilaa suurin piirtein käsien ulottuvuus plus metri. Samanaikainen kaksinpeli vaatii tietenkin tuplatilan, jos ei halua Movesta ohimoon. Valokärki on onneksi pehmeä, joten osumat eivät ole vaarallisia. PS3 tunnistaa neljä Movea tai navigaatiopadia samaan aikaan, mikä riittää kaksikätiseen kaksinpeliin.

Vaikka Sony kopioikin häpeilemättä Nintendon ideoita, tekniikka toimii. Movetus sopii kaikille Pleikkarin omistajille, mikäli Wii-henkinen heilunta iskee.

Lisää aiheesta