NBA 2K17 - Herra presidentti

Marcus McCoy, armoitettu pelintekijä ja komea karvanaama.

Koripallo on huippuatleettien temmellyskenttä. Onneksi sohvan reunalla on tilaa myös notkeasormisille ajattelijoille.

Golden State Warriors oli hengästyttävän hyvä joukkue viime NBA-kaudella. Urheilullinen, kaukoheittovoimaa tihkuva porukka voitti runkosarjassa ennätykselliset 73 ottelua ja Stephen Curry heitti kolmosennätykset uusiksi. Curryn, Draymond Greenin ja Klay Thompsonin tähdittämä sikermä näytti marssivan vastustamattomasti NBA-mestariksi.
Mutta vielä mitä. Cleveland Cavaliers, yhden miehen joukkueeksi haukuttu porukka, pysäytti finaaleissa Warriorsin mestaruusjunan, vaikka oli sarjassa 1-3-tappiolla. LeBron James ja Kyrie Irving osoittivat suuruutensa, ja penkkiurheilijoita hellittiin koko rahan edestä.
NBA 2K17 on kuin tämän vuoden Golden State Warriors. Runko on säilynyt ennallaan ja ehjänä, mutta pakkaa sekoitetaan uudella supertähtiluokan pelaajalla. Warriors vahvistui 2010-luvun kovimmalla pistelingolla Kevin Durantilla, 2K Sportsin koris panostaa Hollywood-tarinaan.
Pysyykö Golden Staten paketti kasassa, onko Hollywood-tuotantoarvoja tihkuva NBA 2K17 entistä ehompi korispeli?
 

Herkkä hetki auton konepellillä.


Coco Jambo

Viime vuonna uratilan ohjakset olivat tiukasti Spike Leen käsissä. Nimekäs ohjaaja ei taannut huippulaatua, sillä kliseinen tarina jäi yllättävän vaisuksi. Uratila on nostettu myös tänä vuonna voimakkaasti framille. Oma alter ago, lempinimeltään Mr. President, luotsataan college-kentiltä maajoukkueeseen ja lopulta NBA-kentille. Pelien ja harjoitusten välissä seurataan, kuinka Pressa heittää huulta kaveriensa kanssa, pelaa videopelejä ja halailee tyttöystäväänsä.
Tarinaa ei voi kehua erityisen omaperäiseksi, mutta se saavuttaa tärkeimmän tavoitteensa. Oma peluri saa runsaasti ruutuaikaa ja tuttuun karvaturpaan kiintyy kuin huomaamatta. Näyttelijäsuoritukset ovat kelvollisia ja juonta seuraa ihan mielellään. Käsikirjoitetut osuudet antavat onnistuneen alkusysäyksen pitkälle uralle.
Uran alkupään matsitkaan eivät ole mitään läpihuutojuttuja. Jos koripallon perusteet eivät ole hallussa, herra Presidentin tilastot ovat karua luettavaa. Ala-arvoinen heittoprosentti, jatkuvat pallonmenetykset ja itsekäs puskeminen eivät kuitenkaan romuta NBA-haaveita. Mutta jos surkeus jatkuu myös NBA-tasolla, Pressa ei nouse penkiltä ratkaisijaksi.
NBA 2K17:n aloituskynnys on korkea, jos ei ole pelannut aiempia 2K-koriksia ja lajituntemus on ohutta. Tutoriaalin avulla pääsee kärryille perusteista, mutta todelliseksi huippupeluriksi kehittyy vasta satojen ottelujen jälkeen. Uratilaa tahkotessa on tunnettava oman pelipaikan vaatimukset: takamiehet rakentavat peliä, laitahyökkääjät operoivat monipuolisesti ympäri kenttää, sentteri painii korin alla ja kauhoo levypalloja. Puolustuksessa on pimennettävä oma mies, autettava skriinitilanteissa ja toisinaan tuplattava vastustajan taiturit.
Modernit huippupelaajat, parhaana esimerkkinä LeBron James, tosin kaihtavat stereotyyppistä jaottelua. James hallitsee käytännössä kaikki pelipaikat, Clevelandin monipuolisuusihme voi pelata jopa sentterinä.
 

Irving siirtyy vapariviivalle. Ei olisi pitänyt rikkoa.


Prosenttipeli

Pienillä asioilla on lopulta suuri merkitys. Puolustuspäässä tärkeää on pysyä hyökkääjän iholla, peittää syöttölinjoja, iskeä ärhäkästi kiinni heikkoihin pallonkäsittelijöihin ja yrittää blokata hyppyheittoja.
Pienikokoiset pelaajat ovat jaloistaan vikkeliä ja pääsevät kiertämään jäykät kolossit, mutta minimiehen ei kannata ajaa hanakasti korille. Kun 180-senttinen takamies haastaa 215-senttisen voimasentterin korirenkaan alla, jälki on rumaa. Pelaajien tuntemus auttaa myös puolustamisessa. Korin alla viihtyvän Tyson Chandlerin voi antaa rauhassa touhuta kolmosrajan tuntumassa, mutta Stephen Currylta on otettava kaikki heittotila pois.
Aina tiukinkaan puolustus ei ole tarpeeksi. Jotkut tähdet uhmaavat todennäköisyyksiä ja rikkovat lajin lainalaisuuksia. Durantin keskipitkät hyppyheitot, Blake Griffinin korilleajot ja Jamesin dynaamisuus ympäri kenttää laittavat kovallekin puolustukselle jauhot suuhun. Pitkässä juoksussa kurinalainen joukkuepeli kuitenkin voittaa sooloilun, vaikka sooloilija ohjastaisi All Stars -joukkuetta.
Veteraanit ovat ensimmäisestä ottelusta alkaen kuin kotonaan, sillä kontrollit ovat liki muuttumattomat. Ohjaustuntuma on etenkin hyökätessä napakka, puolustaessa tyhjän tilan ja syvyyden hahmottaminen on välillä haastavaa. Korille ajavan hyökkääjän pysäyttäminen on hahmotushankaluuksien takia toisinaan työn ja tuskan takana.
 

70-luku soitti ja halusi viiksensä ja pulisonkinsa takaisin. En antanut.


Puistosta pomon jakkaralle

Pro-Am keskittyy ihmisten välisiin 5vs5-mittelöihin. Nettiliigassa voi pelata harjoitusmatseja, heittäytyä vapaaksi agentiksi ja lopulta liittyä johonkin porukkaan. NBA 2K17 on teknisesti lähes moitteeton paketti, mutta verkkopelin takkuilu koitui muutamassa Pro-Am-matsissa kohtalokseni. Kerran peli kaatui päävalikkoon, toisella kertaa ottelu ei päässyt edes alkamaan.
Yhdestä asiasta Markus-setä jaksaa olla äkäinen vuodesta toiseen: NBA:ssa on liian helppoa ostaa oikotie onneen. Jos rahankäyttö rajoittuisi yksinpeliin, asia olisi ok, mutta kilpailullisessa verkkopelissä rahalla mälläävät pelurit ärsyttävät suunnattomasti. Ongelma on pahimmillaan kauden alussa, kuukausien kuluessa ja matsien kertyessä oma pelaaja kehittyy huipuksi myös ilman oikean rahan käyttöä.
Keräilykorttipeli MyTeam on kokenut pieniä uudistuksia. Jotkut pelaajat muodostavat dynaamisen duon, joiden samanaikainen peluuttaminen antaa kaksikolle ominaisuusbonuksia. Pelaajakorttien keräily, joukkueen virittäminen, haasteiden tahkoaminen ja verkkomatsit koukuttavat tehokkaasti MyTeamin pariin.
Seurajohtamisesta haaveilevat suuntaavat katseensa MyGM:ää kohti. Pomo joutuu hoitamaan palkkaneuvottelut, uusien pelaajien rekrytoimisen ja tarkkailun sekä miettimään lippujen hinnoittelun. Diktaattorimaiset otteet ja kovat hinnat nostavat fanit kapinaan, jolloin kannattaa harkita joukkueen siirtämistä uuteen kaupunkiin. Liigaan voi liittyä myös laajennusjoukkueita.

Golden Staten puolustus on tilanteen tasalla. Palloa kuljettava James ei löydä avointa syöttöpaikkaa.

 
Pelikirjan voitto

Eläytymisessä auttaa mainio selostus, sillä selostajien jutustelut tuovat mittelöihin mukavasti lisäväriä. Selostajat reagoivat uskottavasti kentän tapahtumiin ja hoitavat leiviskänsä hyvin myös uratilassa. Musiikkiraita on toimivaa tavaraa. Koriksessa kuullaan tuttuun tapaan pääasiassa jenkkiläistä hiphopia, räppiä, rokkia ja R&B:ta. Painopiste on ehkä hieman aiempia vuosia enemmän kallellaan räpin suuntaan.
NBA 2K17:n pelikirja on hiottu huippukuntoon. Hyökkäys rullaa mallikkaasti, puolustus on tiivistä ja pelaajat ovat iskussa.
Näillä eväillä mennään kevään pudotuspeleissä pitkälle.

 

NBA 2K17

Arvosteltu: PS4 Saatavilla: Xbox One, PC, (PS3, Xbox 360)
Visual Concepts/
2K Sports 
Versio: arvostelu 
Moninpeli: 2-4 pelaajaa samalla koneella, verkossa 2-10 pelaajaa 
Ikäsuositus: 3

86