FIFA 16 ja PES 16 - Futiksen supertähdet tukkanuottasilla

Pallonriistot keskikentällä vaativat tarkkaa ajoitusta ja sijoittumista. (FIFA 16)

Taistelu jalkapalloherruudesta on vuosi vuodelta yhtä tiukka. Kuinka käy Mestarien liigassa tänä vuonna, kun toinen luottaa elämykseen, toinen autenttisuuteen?

EA Sportsin FIFA 16 muistuttaa enemmän kuin vähän Englannin Valioliigaa. Kummatkin ovat oman alansa isoimpia, röyhkeimpiä ja kaupallisesti menestyneimpiä toimijoita. Yleisöä houkutellaan tähtipelaajilla ja erinomaisella ottelukokemuksella. Matsit ovat kiivastempoisia, syötöt näyttäviä ja pelaajat kiitävät vauhdilla kentän päästä toiseen. FIFA 16 on spektaakkelimainen elämys.
Konamin Pro Evolution Soccer 2016 muistuttaa enemmän kuin vähän Saksan Bundesliigaa. Kummatkin panostavat ennen kaikkea pelin sisältöön. Yleisöä houkutellaan tasokkaalla ja alati kehittyvällä jalkapallolla, joka tuntee juurensa. Matsit ovat viihdyttäviä, valmennusjärjestelmät maailman huippua ja pelaajat sitoutuvat kentällä joukkueen pelitapaan. PES 16 on jalkapallon juhlaa.
FIFA on toteutukseltaan ensiluokkainen. Futis näyttää, kuulostaa ja tuntuu hyvältä. Lisenssit ovat laajuudessaan vertaansa vailla. Valioliigan lisäksi myös Bundesliiga on mallinnettu näyttävästi peliin. Pohjoismaisista pääsarjoista mukana ovat kaikki muut paitsi Islanti ja Suomi. Ronaldo, Messi ja muut tähtipelaajat näyttävät itseltään, erilaiset sääolosuhteet on toteutettu hienosti ja realistisesti mallinnetun Santiago Bernabeun yleisö hoilaa tuttuja kannatusveisuja.
PES ei yllä aivan FIFA:n näyttävyyteen. Vaikka suurimmat starat tunnistaa jo elekielestä, animointi on hieman kilpailijaa kömpelömpää, pieniä yksityiskohtia on vähemmän ja aitoja stadioneita on mukana vain kourallinen. Lisensseissäkin jäädään jälkeen: huippusarjoista täydellisesti mukana ovat vain Ranskan Ligue 1, Espanjan La Liga ja Italian Serie A, muiden liigojen lisenssit ovat vaillinaisia. Selostus on kummassakin futiksessa yhtä merkittävässä (lue: taustamelun) roolissa.
Ulkoisista seikoista ja lisensseistä viis, toden teolla kilpakumppanit mitataan vasta vihreällä veralla.

Brasilia on myös naisissa jalkapallon mahtimaita.

Kilpajuoksua pallon perässä

FIFA:n uudistettu pelimoottori pakottaa aiempaa suurempaan huolellisuuteen. Pallo pomppii aiempaa enemmän ja arvaamattomammin etenkin ilmapallojen haltuunotoissa: puujalkatoppari saattaa sutaista pallon suoraan vastustajalle, jos yrittää syöttöä liian vaikeasta asennosta. Toisaalta taidokas pallonkäsittelijä, kuten David Silva, voi tehdä taikojaan todella pienessä tilassa rangaistusalueen rajalla.
 Peliväline ei pysy yhtä hyvin hallussa kuin viimevuotisessa FIFA:ssa, eikä irtopallon perässä juokseva pelaaja ”lukitu” palloon yhtä selkeästi. Katkominen on aiempaa helpompaa, mutta pikakiiturit ovat edelleen pirullisia pideltäviä. Neymarin kaltaiset kiitäjät voivat tökkäistä pallon kauas eteenpäin ensimmäisellä kosketuksella ja kirmata täyttä laukkaa perään, jolloin laitapakeille ja toppareille tulee kiire. Hyökkäyksen pikajuoksijoiden merkitys on valitettavan suuri etenkin nettipeleissä. Kolmen nopean topparin linja on paras tapa pitää ravaajat kurissa.
Pelitilanteiden tunnistaminen on PES:ssä suuressa roolissa. Pelaajien katkomiskyky on FIFAa parempi ja pallonriistot sujuvampia. Jos laitahyökkääjä rynnii kohti, voi päättää pitääkö laidan kiinni vai peittääkö syöttölinjaa keskelle. Peliä lukemalla ja oikein sijoittumalla tulee yleensä palkituksi. FIFA:ssa hyökkääjät saattavat pyöriä ihmeellisesti hyökkäysalueella, PES:ssä näitä tilanteita ei juuri näe.
PES:n pallo ei elä yhtä paljon kuin FIFA:ssa, jonka seurauksena syötöt napsuvat jämäkämmin omille, mutta liikkuvat hieman selkeämmin raiteilla. PES:ssä peliä tehdään ennen kaikkea syöttelemällä, ei fifamaisesti harhauttamalla ja juoksemalla ohi puolustajasta. Laitajuoksuja ja leikkauksia keskelle näkee aika ajoin, mutta ne eivät ole yhtä yleisiä kuin FIFA:ssa. PES on pirlomainen keskikentän herra ja hidalgo: peliä rakennetaan, pilkotaan osiin ja ottelut ovat kamppailua maalipaikoille pääsystä. Voittaja on yleensä se, joka osaa murtautumisvaiheen paremmin.
 

Virtuaali-Bayern pelaa kuten Pepin oikea joukkue. (PES 16)


Hajoita ja hallitse

FIFA hallitsee kaksinkamppailutilanteet PES:ia paremmin. Pallosta kamppailevat tai kulmapotkussa parempia asemia hakevat palloilijat tönivät toisiaan, puolustajat yrittävät horjuttaa hyökkääjän irti pallosta fyysisellä pelillä. Tilanteet vaihtelevat nopeasti, kun taas PES:ssä pallon riistäneellä pelaajalla on arcademaisesti hetki aikaa hengähtää. Etu on selkeämmin riistäjällä.
 PES:n laukaukset ovat rahtusen FIFA:a tunnokkaampia, mutta kummankaan kohdalla ei voi puhua heikkoudesta. FIFA on kehittynyt viime vuodesta. Laukausten voimakkuuden kanssa saa olla tarkkana: juokseva pelaaja tykittää luonnostaan voimakkaasti eteenpäin, paikaltaan lähtevät laukaukset tai hyppypuskut kaipaavat enemmän voimaa ja pidemmän napin painalluksen. Maaliltaan liian kauas eksyneet veskarit voi ohittaa roikkulaukauksilla.
 FIFA:n tekoäly palloilee realistisemmin kuin viime vuonna. Vastustaja rakentaa peliä rauhassa syöttelemällä ja kierrättää palloa usein jopa maalivahdin kautta. Syöttely ei ole konemaisen erehtymätöntä, sillä tekoäly antaa selkeitä harhasyöttöjä jopa world classilla ja sitä kovemmilla vaikeuksilla. Oman puolen tekoälypelaajat sen sijaan ovat totutun huonoja: tollot eivät tee itseään tarpeeksi pelattaviksi, laiturit ja hyökkääjät juoksevat liian innokkaasti puolustuslinjan selustaan, vaikka tilaa syöttöön ei olisi. Tekoälypelaajien henkilökohtaiset ohjeistukset ratkaisevat ongelman vain osittain.
 Kuivin jaloin ei selviä myöskään PES:n tekoäly. Puolustajat pitävät omia miehiään liian tunnollisesti; tekoäly ei tunnista hetkeä, jolloin puolustus on saatu auki ja puolustajien pitäisi taistella pallosta kynsin hampain ja keskikentän pudottaa avuksi. Edes puolustavat keskikenttäpelaajat eivät yleensä tajua juosta itseään pallollisen hyökkääjän alapuolelle, vaikka hyökkääjällä olisi enää puolustuslinja edessään. Tekoälystä ei ole muutenkaan vastusta PES-veteraaneille. Kaltaiseni masokistit voivat tosin hankkia itselleen lisähaastetta säätämällä syötöt täysin manuaalisiksi.
 

Robben pallon takana, vastustajat ongelmissa. (PES 16)

Kaksi maailmaa, kaksi samantasoista kokemusta

Pelimuodoissa voiton vie FIFA Ultimate Teamin mitalla, vaikka PES:n MyClub on jo varteenotettava kilpailija. Pelaajakorttien keräily ja mahdollisimman tasokkaan ja harmonisen joukkueen rakentaminen on todella koukuttavaa. Ultimate Teamin suurin uudistus on draft-turnaus, jossa kasataan huippujoukkue pelipaikalle kerrallaan viidestä eri pelaajavaihtoehdosta. Palkinnot ovat sitä suurempia, mitä useamman ottelun turnauksessa voittaa putkeen.
 Joukkuehenki on merkittävässä roolissä sekä Ultimate Teamissa että MyClubissa. Jos joukkueen jäsenet eivät ole pelikirjan samalla sivulla, puolustus on repaleista ja pelaajat säntäilevät levottomasti kentällä: hieman samaan tapaan kuin Huuhkajat kuluvissa EM-karsinnoissa. Sopiva manageri ja pelitapaan istuvat pelaajatyypit ovatkin joukkueen tärkeitä rakennuspalikoita. Jostain syystä Mixu ei ole managerivaihtoehto kummassakaan futiksessa.
PES vetää FIFA:a pitemmän korren realistisuudellaan. Joukkueet ja pelaajat ovat itsensä kaltaisia. Bayern München pelaa pallottomana 4-3-3-taktiikkaa, pallollisena joukkue ryhmittyy muotoon 2-5-3. Philippe Coutinhon kaltaiset driplaajat erottuvat tekniikallaan ja leikittelevät pallolla, Manuel Neuer osallistuu maaliltaan aktiivisesti peliin. Nekin pelaajat, jotka eivät ole supertähtiä, pelaavat tosimaailman esikuvansa mukaisesti.
 Kehitys kehittyy ja tasa-arvo edistyy: nyt naisetkin saavat pelata virtuaalijalkapalloa. FIFA:ssa voi tahkota naisilla yksittäisiä otteluita ja turnauksia. Käytännössä naisilla pelaaminen eroaa miehistä lähinnä kosmeettisesti, leidien suoritusarvot ovat vain kauttaaltaan miehiä kehnompia. Brasilian Marta on toki raudanluja futaaja myös virtuaalikentillä.
 Kumpi futiksista sitten on parempi? Sydämeni tahtoo sanoa PES, mutta kylmä rationaalisuus puhuu FIFAn puolesta. FIFA on kääritty komeampaan pakettiin, aidot lisenssit lämmittävät puristin mieltä ja sopivantasoista nettipeliseuraa löytää silmänräpäyksessä. PES loistaa ennen kaikkea viheriöllä. Konamin futiksessa syöttäminen, laukaiseminen ja puolustaminen muistuttavat enemmän oikeaa jalkapalloa. Nopeat pelaajat eivät ole yhtä merkittävässä roolissa.
 Kahdesta hyvästä vaihtoehdosta kelpaa valita, sillä FIFA:n ja PES:n parissa vierähtää helposti tunti jos toinenkin. Oikeilla kentillä taitoni eivät riittäisi edes kutosdivariin, virtuaaliviheriöillä tunnen itseni Messin kaltaiseksi futisjumalaksi.

 

FIFA 16

Arvosteltu: Xbox One
Saatavilla: PS4, PS3, Xbox 360, PC
EA Sports
Versio: Myynti
Moninpeli: 2-4 samalla koneella, 2-22 verkossa
Ikäraja: 3 

 

PES 16

Arvosteltu: PS4
Saatavilla: Xbox One, PS3, Xbox 360, PC
Konami
Versio: Myynti
Moninpeli: 2-4 samalla koneella, 2-22 verkossa
Ikäraja: 3 

 

FIFA 16        84
PES 16        83