Pro Evolution Soccer 2015 - Evoluutio ottaa takapakkia

PES_2015_1

Kun Huuhkajat nukkuvat talviunta, minä kesytän Galacticot.

Futisherruudesta kilvoittelu on tänä vuonna tiukempaa kuin aikoihin. Entinen kuningas haluaa palata takaisin valtaistuimelleen. Vapise, FIFA!

Pro Evolution Soccer -sarja eli kultakauttaan 2000-luvun puolivälissä. EA Sports ei ollut kukkulan kuningas, valokiilassa paistatteli Konami PES 5:n ja PES 6:n ansiosta. Niitä  jalkapallon ystävät muistelevat edelleen erityisellä lämmöllä, joten Konami onkin vienyt PES 2015:n pelituntumaa tietoisesti vanhojen futisten suuntaan.

Odotukset ovat suuret, sillä PES 2015 on ensimmäinen uusille konsoleille ilmestynyt Konami-futis. Viime vuosi jäi väliin, sillä Konami ei uskonut laitekantojen riittävyyteen. PES ei loista edelleenkään lisensseillä, Pro Evolutionin suurimmat vahvuudet piilevät sen realismissa ja pelattavuudessa.

PES_2015_2

Maailmanluokan futista

PESin pelituntuma oli jo viime vuonna hyvä, mutta sitä on tiukennettu entuudestaan. Syötöt napsuvat jämäkämmin perille ja pelaajat hakevat irtopallot aiempaa hanakammin. Myös manuaalipassit tuntuvat aiempaa tarkemmilta. Riistotilanteet ovat muuttuneet arcademaisempaan suuntaan, sillä pallon menettänyt pelaaja hoippuu pois pallosta ja riistäjä saa pelivälineen selkeämmin itselleen.

Keskikentällä PES on aina ollut FIFAa vahvempi. Pelaaminen on kamppailua maalipaikoille pääsystä, ja taistelu kiteytyy siihen, kumpi joukkue hallitsee murtautumisvaiheen paremmin. Tekoäly puolustaa hyvin, mutta linjan saa avattua tarkoilla syötöillä ja järkevällä liikkumisella. Puolustajat pitävät miehensä liian tunnollisesti kiinni, eivätkä tunnista sitä hetkeä, kun oma puolustus on saatu auki.

Tosielämän jalkapallotuntemuksesta on PES 2015:ssä hyötyä. Maltti ja tilan sulkeminen vievät pitkälle, sillä pelaajien katkomiskyky ja pallonriisto on FIFAa sujuvampaa. Myös palloton peli on kehittynyt. Linjan korkeutta voi säätää lennosta ja halutessaan voi yrittää tehdä paitsioansan. Maalit syntyvät pääasiassa boksin sisältä, mutta toisinaan maalivahdit hörppäävät sisään myös kaukolaukauksia. Laukaukset lähtevät tunnokkaasti ja aavistuksen FIFAa realistisemmin.

Erittäin tervetullut uudistus on Fluid Formation -järjestelmä, jossa yhden muodostelman sijaan joukkueella voi olla käytössä kolme muodostelmaa eri tilanteisiin: kun pallo on oman joukkueen hallussa, vastustajan hallussa tai kun peli jatkuu keskiympyrästä. Neljän puolustuslinjalla pelaava joukkue osaa peliä avatessa levittää topparit leveälle ja laskea alimman keskikenttäpelaajan näiden väliin. Enää ei tarvitse tehdä kompromisseja muodostelman suhteen, hyökätessä voi olla käytössä 3-4-3 ja puolustaessa 4-5-1. Hienoa!

PES_2015_4

Haaste on heitetty

Viime vuonna harhautusten lisäksi oikealla tatilla kontrolloitiin pelaajan painopistettä ja tasapainoa. Kun pallo oli hallussa, oikealla tatilla sai suojattua palloa paremmin, tehtyä vartaloharhautuksia ja käännyttyä nopeammin. Pallottomana taistelu pelivälineestä oli monipuolisempaa ja fyysisempää,  varsinkin ilmataistelut olivat erityisen nautinnollisia. Valitettavasti nämä puuttuvat tämän vuoden PESistä.

Pelaajat ja joukkueet on mallinnettu todellisuudelle uskollisesti. Pelaajilla on tiettyjä pelityylejä, jotka vaikuttavat niiden käyttäytymiseen ja kykyihin. Kuten tosielämässä, Manuel Neuer tekee rohkeita syötönkatkoja ja pelaa toisinaan kuin libero. Etenkin tunnetuimmat joukkueet pelaavat itsensä näköistä peliä: Barcelona kierrättää palloa maan kautta, Real Madrid hakee huippulaitureitaan pitkillä avauksilla.

Tekoäly ei ole erehtymätön edes korkeimmalla vaikeustasolla, sillä jopa Barcelonan tasoinen joukkue voi möhliä hyviä maalipaikkoja. PES-veteraanien kannattaakin ruuvata vaikeustaso suosiolla mahdollisimman kireälle.

Graafisesti PES on kehittynyt selvästi parin viime vuoden aikana. Animaatio on sulavaa ja pelaajat näyttävät pääsääntöisesti esikuviltaan. Viime vuoden PES kärsi ajoittaisista ruudunpäivitysongelmista ja valikoiden tahmeudesta, tänä vuonna tilanne on selvästi parempi. Selostus sen sijaan ei ole kehittynyt vuosikausiin: joko selostajat toistelevat latteuksia tai ovat hiljaa.

MyClub on Konamin vastine EA Sportsin Ultimate Teamille. Joukkueen kasaamisessa tärkeintä etenkin aluksi on joukkuehenki. Oikea manageri ja pelitapaan sopivat pelaajatyypit rakentavat joukkueelle tukevan pohjan. PES 2015 yllättää positiivisesti moninpelillään. Aiemmin moninpeli on ollut Konamin kompastuskivi, kirjoitushetkellä peliseuraa löytyi nopeasti ja verkkoviive pysyi kurissa.

Konami on hionut Pro Evolution Soccerin oivalliseen iskuun. PES 2015:n pelituntuma tuo mieleen vanhat hyvät ajat. Toisinaan paluu menneisyyteen on erinomainen asia.

 

Pro Evolution Soccer 2015

Konami

Arvosteltu: PS4

Saatavilla: Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Versio: Arvostelu

Moninpeli: 2-22 verkossa

Ikäraja: 3

 

PES 2015 haastaa FIFA:n tiukkaan taisteluun jalkapalloherruudesta. PES loistaa pelattavuudellaan, FIFA laajemmilla lisensseillään. Pelien paremmuus on puhtaasti makuasia.

84